Výbava na zimní plavanou

Rybářské tipy 28.12.2016  |  od Josef Jehlička

Ať už je to zima jako od Josefa Lady nebo "moderní varianta", kdy sníh prakticky nevidíme a teploměr se pohybuje kdesi kolem nuly nebo lehce pod bodem mrazu, plavaná nám i v tomto období může přinést slušné úlovky a dobrou zábavu. Jde o to, zvolit správné místo, vhodnou výbavu, návnadu i nástrahu a mít samozřejmě i trochu toho vrtošivého rybářského štěstí. Můžeme lovit na jednom místě nebo se přesunovat podle vody, záleží hodně na charakteru konkrétního revíru, kde budeme lovit. Podívejme se tedy na zimní plavanou a vše, co k ní patří, trochu zevrubněji...

Které ryby v zimním období na plavanou ulovíme?

Určitě bychom se měli pokusit o lov tloušťů, ti jsou při chuti vlastně po celý rok a v zimním období mají navíc i mnohem chutnější maso, pokud bychom si na nějaké rybě chtěli i pochutnat. Jsou to skuteční všežravci, které zlákají především výrazně aromatické nástrahy, použít můžeme tedy uleželý nebo tavený sýr, hnojáčky (nastražené na menším, jemném háčku), vyhlášenou zimní nástrahou na tlouště jsou i dnes pro městského rybáře poměrně těžko dostupná (a ne pro každého zrovna příjemná k nastražování i uchovávání) drůbeží střívka. Z dalších osvědčených nástrah rozhodně stojí za zmínku bílí i kostní červi, snadno dostupní v rybářských speciálkách, stejně tak i obyčejné kopané žížaly nebo půlka rousnice, výbornou a v lednici snadno uskladnitelnou nástrahou jsou i larvy chrostíků, vytažené ze schránek (ovšem jen pokud jsme si včas udělali zásobu, v zimě jich asi moc nenajdeme). Použít lze pochopitelně i nejrůznější těsta, pečivo, chléb, tloušť nepohrdne ani kostičkou lančmítu nebo salámu. Také okouni zůstávají v zimě aktivní, pokud jim nabídneme hnojáčka, žížalu nebo nějakou larvu, rádi si na ní smlsnou, nepohrdnou ani malou mrtvou rybkou nebo její částí, tuto nástrahu můžeme opatrným popotažením ještě zatraktivnit, do konce roku lze i vláčet, takže bez obav, v lednu už tuhle techniku raději na nějaký čas opustíme. Okouni se často vyskytují v hejnu, když budeme opatrní a moc se nebudeme pohybovat, nemusí zůstat jen u ojedinělého úlovku. Zimní čas je pro většinu kaprovitých ryb spíš obdobím klidu, ale v proudnějších úsecích lze lovit s úspěchem plotice, perlíny, cejnky a oukleje, také cejni i podoustve nebývají zcela bez zájmu, pokud si připravíme lákavou krmnou směs. Hodně záleží i na počasí, nejúspěšnější bývají období s mírným vzrůstem teplot a setrvalým tlakem, při teplotách kolem nuly nás navíc netrápí tak často proklínané zamrzání oček a přimrzání vlasce k blanku prutu. Zatažená obloha může sice značit blížící se déšť či sněžení, pro rybaření je ale příznivým znamením.

Kam na plavanou vyrazíme v zimním období

Ryby patří mezi studenokrevné živočichy, takže se snížením teploty vody dochází u nich ke zpomalení metabolismu a omezení aktivity. Výbornou volbou proto jsou především úseky pod přehradami, kde teplota vypouštěné vody celoročně nijak výrazně nekolísá, takže ryby zůstávají při chuti i přes zimu. Vhodnými místy pro zimní plavanou jsou také podjezí a táhlé proudy, kde se ani při nízkých teplotách díky proudění vody nevytvoří souvislá ledová vrstva. Pokud nám nejde o estetický zážitek a nemáme jinou variantu k dispozici, můžeme to zkusit i v blízkosti vyústění odpadních vod a kanalizace. V zimním období to nebude tak zlé a o záběry v těchto místech nouze nebývá, rby bych si ale ke konzumaci doporučit netroufal. V zimním čase, pokud to síla ledu a provozovatel revíru dovolí, je populární i lov na plavanou na dírkách. Tady budeme potřebovat trochu jiné vybavení, speciální pruty jsou krátké a k nim často patří i držák na prut, abychom ho nemuseli po celou dobu lovu držet v ruce. Před lovem i v jeho průběhu lehce přikrmujeme, nástrahu lze chvílemi "oživit" i zvedáním a spouštěním, tedy vlastně jakousi variantou vertikální přívlače, kterou můžeme s tradiční plavanou kombinovat. Tento způsob lovu bývá povolen především na soukromých revírech.

Jemné vybavení bude základem úspěchu

Při zimní plavané použijeme jemné pruty, dobře vyvážené splávky a především tenké vlasce, pletené šňůry mají při nižších teplotách tendenci lepit se na prut a přimrzat v očkách i na navijáku, nechme si je na jarní chytání. Ačkoli pruty na plavanou mají poměrně velká očka, přimrzání vlasce k blanku prutu nebo tvorba ledu v očkách může být nepříjemné. Jak si v takovém případě lze poradit? Můžeme použít prostředky na impregnaci umělých mušek (na bázi přírodních tuků ze CDC peří), ovšem silikonovým mazadlům a podobným chemicky agresivním prostředkům se obloukem vyhněme, mohlo by dojít k poškození vlasce. Často praktikovaným ponořením špičky prutu do vody se námrazy a ledu v očkách také zbavíme, ale je to jen na chvilku.

Délka prutu je dána především charakterem toku as zvoleným lovným místem, nahazujeme vždy tak, abychom mohli vhodným způsobem zakrmovat. Boj s rybami nebývá v zimě příliš ostře veden, jen je třeba dát pozor na případné okraje ledových zámrazků, o které se vlasec může při vytahování sestavy nebo při zdolávání snadno poškodit či dokonce přeříznout. S jemným náčiním přelstíme i skutečně opatrné ryby a navíc si i souboj s menší rybou na jemné udici užijeme, rozhodně se při lehké zimní plavané dobře pobavíme.

Neměli bychom rozhodně podceňovat správné oblečení, v zimním období jsou ryby velmi opatrné a i když se zdržují ve střední a dolní části vodního sloupce, nápadné pohyby nebo dokonce podupávání by je mohlo vyplašit. Takže vhodnou volbou je zimní kombinéza nebo dobře zateplené kvalitní boty, kalhoty, bunda a čepice, potom bude pobyt u vody příjemný a neohrozíme své zdraví.

Volba nástrah i krmení je důležitá

Přidáním aromatických složek do krmení můžeme přitažlivost krmné směsi výrazně zvýšit, ovšem nic se nesmí přehánět, příliš podezřele "naparfémované" krmení by ryby mohlo spíš odradit. Při lovu průběžně přikrmujeme, abychom si ryby stáhli na lovné místo, podle síly proudu vždy nahazujeme krmení o něco výš proti proudu, aby dosáhlo na zvoleném lovném místě požadované hloubky, kde nabízíme i svoji nástrahu. Velmi důležitou složkou krmení je i hlína, písek, antuka nebo jíl, které pomohou vytvořit správný krmný mrak. Krmíme tedy častěji, ale po malých dávkách, konzistenci volíme spíš řidší, aby se krmení ve vodě snadno rozpouštělo. Atraktivitu krmné směsi můžeme výrazně zvýšit i přibarvením na nějakou nápadnější barvu, například na žlutou nebo oranžovou. Takže ať máte samé příjemné zážitky u zimní plavané...

Oblíbené značky

všechny značky