Feederová krmítka jsou rozmanitá

Rybářské tipy 24.05.2017  |  od Josef Jehlička

Lov na feeder je velmi populární a není se čemu divit, jedná se o velice efektivní metodu, kdy zaregistrujeme i jemné, opatrné záběry, o nichž bychom při "tradiční" položené nejspíš ani nevěděli. S feederovým vybavením lze lovit nejen oblíbené a mnoha rybáři preferované kapry, úspěšní budeme i při chytání mnoha dalších druhů ryb. Kromě jemné, citlivé špičky prutu je tento způsob lovu charakteristický používáním krmítek, od toho se vlastně odvíjí i název rybolovné metody.

Krmítka rozhodně nejsou všechna stejná

Při výběru krmítka posuzujeme především nejdůležitější vlastnosti, tedy velikost, typ, tvar a hmotnost. Protože krmítko slouží současně jako zátěž, je odhozová vzdálenost jeho hmotností výrazně ovlivněna. Hmotnosti krmítka potom musí pochopitelně odpovídat  i zvolený prut a vlasec či šňůra. Protože někdy postačí hmotnost samotného krmítka spolu s hmotností vložené krmné směsi, zatímco jindy potřebujeme pro dlouhé hody hmotnost značně vyšší, je u některých typů možné sejmout, přidat nebo vyměnit přídavnou zátěž. Velikost krmítka znamená v zásadě množství krmení, které dopravíme do vody, při lovu lze ještě přikrmovat pomocí praku nebo zavážecí loďky, zejména pokud bychom měli dojem, že velká "porce" krmení na jednom místě by se rybám mohla zdát podezřelá. Tvar krmítka je velice důležitý především při lovu v proudnější vodě, kulatá a válcovitá krmítka se totiž dobře nahazují, ale mají v proudu tendenci "putovat" po dně a lov silně komplikují. Tyto situace řeší bez problémů hranaté nebo výrazně ploché krmítko, které se udrží spolehlivě na místě i v silném proudu. A jak je to s různými typy krmítek? To je povídání trochu delší, dejme se tedy do toho...

Drátěná a klecová krmítka

Jejich výraznou předností je nízká pořizovací cena, i průměrně zručný kutil si takové krmítko navíc dokáže během chvilky vyrobit v požadované velikosti i tvaru. Je to zřejmě nejčastěji používaný typ, se kterým si poradí i začínající rybář prakticky hned, stačí trochu přijatelným způsobem namíchat krmnou směs. Do mělké vody a na kratší vzdálenost jsou vhodná krmítka bez zátěže (závaží), pro hody na velkou vzdálenost a do hlubokých vod použijeme krmítka zatížená. Pokud chceme, aby docházelo k rychlému uvolňování krmné směsi, použijeme krmítko s většími očky, hustší drátěné pletivo je zárukou toho, že krmivo i v proudu bude odplavováno pomalu a atraktivita návnady tedy bude trvat déle.

Krmítka METHOD

Systém s označením "method" je velice populární především v zahraničí, mezi našimi rybáři si své příznivce teprve pozvolna hledá. Přitom je to doslova skvělé řešení, spojující v sobě přednosti drátěného krmítka s dokonalou zátěží. Pro lov v klidné vodě jsou krmítka vyráběna téměř hladká nebo jen s nevýraznou perforací, do proudu používají krmítka s výstupky a otvory, v nichž krmná směs ve správné konzistenci spolehlivě drží. Nespadne ani při opravdu razantním náhozu - a že rybáři s feederem dohodí pomalu až k obzoru! Abychom krmnou směs správným způsoben stlačili as upevnili tak na krmítko, používáme speciální formičku. Do té vložíme část návnady (zpracované krmné směsi), potom samotné krmítko a opět zasypeme krmením. Následně provedeme stlačení a "nabité krmítko" z formičky vyjmeme. A můžeme nahazovat, je to rychlé a spolehlivé, kdo nevyzkoušel, měl by to udělat...moc šikovná pomůcka. Háček s nástrahou můžeme zamáčknout přímo do krmné směsi ve formičce, bude tak nabídnut rybě úplně dokonale.

Krmítka na feederové pelety

Lov s feederovými pruty na speciální pelety se stává stále populárnějším, je to dáno dostupností pelet a snahou o inovaci nabídky stále opatrnějším, zkušenějším a vybíravějším rybám. Pelety je možné sehnat i v menších velikostech, někdy už předem měkčené, ty jsou pro použití ve speciálním krmítku jako dělané. Krmítko se od předchozích natolik výrazně odlišuje, že ho poznáme na první pohled. Má totiž jen jeden otvor, u kterého bývá současně umístěn i háček s nástrahou, čímž se výrazně zvyšuje šance na spolehlivý záběr. Pelety při vkládání trochu stlačíme, umístíme mezi ně háček s nástrahou a doplníme, nakonec silnějším stiskem zpevníme natolik, aby při náhozu nic nevypadlo a už letí do vody. Ve vodě se částečky pelet pozvolna uvolňují a lákají tak ryby ze širokého okolí.

Rovnátka a trubičky

Rovnátka a trubičky se při lovu na feeder poměrně často požívají, po nahození potřebujeme správně vypnout vlasec nebo šňůru a jakékoli motanice by nám to znemožnily. Je to sice zase část vybavení navíc, ale pokud se je naučíme správně používat, vyplatí se to. Hadička nebo trubička je levná záležitost, ovšem v některých situacích si bez ní jen těžko poradíme. Opakované nahazování a následné pokusy o navázání co nejlepšího kontaktu s nástrahou mohou na zvoleném lovném místě způsobit nežádoucí rozruch, což pochopitelně znamená zvýšenou ostražitost a opatrnost ryb. Pokud je trubička rovnou zabudována do krmítka jako jeho součást, může se to překvapivě pozitivně projevit na letových vlastnostech sestavy, což oceníme především tam, kde potřebujeme házet hodně daleko. Pokud chceme nahazovat opravdu extrémně daleko, použijeme spíš menší krmítka s těžším závažím, ovšem musíme sáhnout po dostatečně dimenzovaném prutu, abychom nenapáchali zbytečné škody. Mnohdy ale jsou mimořádně daleké hody zbytečné, pokud se ryby zdržují poblíž břehu, postačí nám krmítko poměrně lehké a nenápadné. Lov s feederem je zajímavý a jistě se objeví spousta dalších způsobů, jak ho zdokonalit a zefektivnit.

Oblíbené značky

všechny značky