Lov dravých ryb na feeder

Rybářské tipy 07.06.2017  |  od Pavel Drábek

Feeder je skvělý nejen pro lov kaprů a bílé ryby. Může být účinnou metodou i pro lov dravých ryb. Právě nastává optimální doba pokusit se ulovit nějaké dravce na feeder. V tomto článku si povíme, jak lovit dravé ryby pomocí feederových prutů.

Na úhoře platí žížaly

Úhoři se dají lovit už od začátku května a jsou aktivní celé léto, takže máme řadu příležitostí k ulovení této tajemné ryby. Nástrahou číslo jedna na úhoře jsou žížaly. Ideální jsou rousnice, ale mohou být i hnojní žížaly neboli dendrobeny.

Úhoře lovíme nejčastěji po setmění, ale za bouřkového počasí se dají lovit po celý den. Úhoři mají rádi kamenité nebo bahnité dno s překážkami. V rámci revíru je hledáme u zlomů dna. Typickým příkladem může být prohlubeň po původním korytě toku, na kterém je postavená nádrž. Po setmění se vyskytují také v blízkosti břehů.

Pro lov úhořů na feeder používám průběžnou montáž s delším návazcem okolo 40-50 cm. Je dobré mít vždy mezi kmenovým vlascem a návazcem obratlík. Úhoři se při zdolávání hodně kroutí a obratlík chrání vlasec před zkroucením. Háčky používám velikosti 10-8 s delším ramínkem. Návazec i kmenový vlasec by měl být ze silnějšího vlasce, např. 0,22/0,20mm. Při lovu úhořů nedávám krmítko, ale klasickou zátěž. Krmení by zbytečně lákalo jiné druhy ryb.

Po zahájení lovu dravců je další skvělou nástrahou na úhoře mrtvá rybka nebo ocásek z rybky. Na feeder dávám menší rybky ve velikosti 5-8 cm.

Sumcům chutnají žížaly i halibut pelety

I sumci se dají lovit s feederem. Nebo spíš sumečci. Nejběžnější velikost sumců ulovených na feeder se pohybuje od 50 do 120 cm. Takové ryby se dají na feeder s trochou štěstí zdolat.

Na sumce opět používám hrubší sestavu, větší háčky a průběžnou montáž bez krmítka. Sumci se vyskytují v blízkosti překážek a u břehu. Jsou všude tam, kde mají úkryt nebo potravu v podobě rybek. Sumci se dají s úspěchem lovit už od května na žížalu. Dvě rousnice na větším háčku mohou být pro sumce lákavé sousto.

Po zahájení lovu dravců se dají, stejně jako úhoři, lovit na mrtvou rybku. Výbornou nástrahou na sumce mohou být také halibut pelety. Pokud vytvoříte lákavé krmné místo, je možné, že nalákáte také sumčí dorost. Pelety se nastražují na vlasový přívěs pod háček. Nepoužívám krmítko, ale klasickou zátěž. K háčku můžete dát pár pelet na PVA šňůrce jako návnadu.

Na candáty s mrtvou rybkou

Cílený lov candátů začíná od 16.6., kdy končí doba jejich hájení a je možné je lovit na rybku. Mrtvá rybka nadlehčená polystyrenem, pěnou nebo korkem je na candáty moje nástraha číslo jedna. Dá se použít také rybí ocásek nebo řízek. Několik menších candátů jsem ulovil i na žížalu nebo červy. Úlovky byly ale náhodné a nikdy se mi na tyto nástrahy nepodařilo candáty lovit cíleně.

Používám průběžnou montáž s návazcem okolo 30 cm a větším háčkem s širším obloučkem. Rybku nastražuji za hlavu nebo pod hřbetní ploutvičku. Dobrou nástrahou jsou plotičky 5-10 cm.

Candáty hledáme u zlomů dna, mají rádi  kamenité dno. Za teplých večerů vyráží za rybkami na mělčinu u břehů. Pokud lovím candáty na rybku, používám krmítko s atraktivním světlým krmením na bílou rybu. Krmení láká malé rybky a ty zase lákají dravce. Nezřídka se stává, že v místě nahození krmítka po krátké chvíli zaloví candát nebo jiný dravec.

Závěr

Pokud jste nikdy nezkoušeli lovit dravce pomocí feederových prutů, můžete to vyzkoušet. Ti. co se lovu dravců již věnují, mi jistě potvrdí, že je to úplný jiný a neméně zajímavý rozměr feederového rybolovu.

 

 

Oblíbené značky

všechny značky