16. červen je dnem zahájení lovu dravců

Příběhy od vody 14.06.2017  |  od Josef Jehlička

Ačkoli se rybaření na většině mimopstruhových revírů můžeme věnovat prakticky celoročně, dravé ryby měly od začátku roku až do poloviny června vyhlášen čas hájení, takže nebylo možné používat metody, určené zejména k jejich lovu, především tedy přívlač a také stále méně využívaný lov na živou i mrtvou rybku. Ti, kteří se již nemohli dočkat, mohli sice od 16. dubna vláčet na pstruhových vodách, ta pravá sezóna lovu velkých dravců ale začíná až na pozdním sklonku jara. Konečně se můžeme vydat na štiky, sumce, candáty, boleny a další dravce, možná právě letošní sezóna nám přinese nějaký ten trofejní úlovek.

Na které ryby se zaměříme a kde je budeme hledat?

Pokud vyrazíme jen tak naslepo, pochopitelně nějakého dravce můžeme s trochou štěstí ulovit, ovšem bude to svým způsobem necílený, náhodný lov. Chceme-li zvýšit pravděpodobnost úspěchu, je třeba se zamyslet nad několika důležitými faktory. Je to volba vhodného revíru v závislosti na cílové rybě nebo naopak zaměření na určitý druh ryby s ohledem na charakter a zarybnění revíru. Zní vám to složitě? Vůbec nic na tom ale složitého není, pokud máte v dosahu oblíbený revír, který dobře znáte a nebudete tam lovit poprvé, určitě víte, kteří dravci jsou zde nejbohatěji zastoupeni. Výhodou je u povědomost o vhodných místech k lovu, která se u různých rybích druhů mohou přece jen docela odlišovat. Nic nezkazíte tím, že se vydáte pod jez do vývařiště, ovšem pokud si trochu přispíte, už se na takové atraktivní místo ani pořádně nevejdete. Přitom jsou tu i mnohé další možnosti volby...

ŠTIKA

jeden z nejpopulárnějších predátorů našich vod, se vyskytuje ve většině řek, v údolních nádržích, setkáme se s ní v zatopených pískovnách i v nepříliš studených sekundárních pásmech pod přehradami. Pokud má dostatek potravy, roste velmi rychle, je to poměrně agresivní dravec a má sklony i ke kanibalismu, nepohrdne tedy ani příslušníky vlastního druhu. Pokud se s ošidnou rybářovou nástrahou setká vícekrát a dostane svobodu, stane se mnohem opatrnější a vybíravější, ovšem na začátku sezóny lovu dravců nebývá problém tuhle žíhanou krasavici vyprovokovat vhodně vedenou třpytkou, woblerem nebo jinou vláčecí nástrahou. Lov štik na živou rybku je v posledních letech stále více odsuzován a věnuje se mu mnohem méně rybářů, stejně jako vláčení mrtvé rybky. Při lovu štik bychom neměli zapomínat na návazec, odolný proti překousnutí.

SUMEC

Ulovit sumce je pro mnohé rybáře velkým snem a vytouženým cílem, tento rybí druh dosahuje v našich vodách značné velikosti a svým způsobem se stal jakousi legendou. Chytit cíleně sumce znamená věnovat studiu návyků této ryby hodně času, vybrat opravdu to správné místo a nástrahu i denní dobu...a stejně to nepůjde bez trochy onoho příslovečného rybářského štěstí. Lov sumců znamená použít opravdu kvalitní a důkladné vybavení, především ale vyžaduje pořádnou porci trpělivosti a vytrvalosti. Lze lovit na vláčecí nástrahy, živé i mrtvé rybky nebo na tradiční i méně obvyklé živočišné nástrahy. Sumec totiž nepohrdne klubkem rousnic, vyhlášenou nástrahou v některých lokalitách je (občas těžko dostupná) krtonožka, zvířecí vnitřnosti, používají se i speciální pelety. Při zdolávání většího kusu určitě oceníme i loďku a pro vylovení místo podběráku poslouží buď vylovovací rukavice, vylovovací kleště nebo gaf (vylovovací hák). Sumce lze přilákat a vyprovokovat k potravní aktivitě často i vhodným použitím vábničky, vyluzující při kontaktu s vodní hladinou mlaskavé zvuky.

CANDÁT

Pro lov candátů na začátku sezóny bývají velmi účinné potápivé woblery, těžší plandavky a rotační třpytky, které se nám podaří dostat do spodní části vodního sloupce. Ovšem candát se nezdržuje po celou dobu jen u dna, ačkoli právě v těchto místech bývají úlovky nejčastější. V období zvýšené aktivity a vyhledávání potravy vyjíždějí candáti do mělkých úseků a pokud se nám podaří do nich "strefit", můžeme si opravdu dobře zachytat. Jednou z velmi účinných nástrah jsou i měkké gumové nástrahy, ať už se jedná o jigy, twistery nebo banja a věrné napodobeniny rybek, důležité je především být ve správný čas na správním místě. Candát bývá aktivní brzo ráno, přes den ho najdeme spíš v hloubkách a málokdy jeví příliš velký zájem o naše nástrahy, navečer se ale vydává za kořistí i do mělčin a nebývá osamocený. Poměrně často se candáti loví i na mrtvou rybku, nahozenou na dno v nejhlubším místě řečiště, také tento způsob lovu má své specifické kouzlo. Za připomínku stojí i zacházení s candátem, je to velmi citlivá ryba a proto se snažme rybu, kterou si nechceme ponechat, zbavit háčku vždy co nejšetrněji.

BOLEN

Vypravit se na boleny znamená docela náročnou zkoušku tělesné zdatnosti, budeme se totiž muset co nejlépe krýt a pohybovat se s maximální opatrností. Že o výskytu bolenů v určitém úseku revíru víme, to je jen prvním krůčkem k úspěchu. Velmi účinná je přívlač, v poslední době se stále víc bolenů uloví i na muškařské náčiní a další možností je lov na živou rybku. Na začátku sezóny boleni berou vcelku dobře po celý den, ovšem dokáží být pěkně náladoví. Aniž bychom zaregistrovali nějakou změnu počasí, stavu vody nebo čehokoli jiného, druhý den si třeba na místě, kde nebylo o záběry nouze, ani neškrtneme, s tím je třeba počítat. Lovit budeme hlavně v horní části vodního sloupce, často těsně pod hladinou, takže někdy můžeme divoký útok bolena dokonce sledovat na vlastní oči. Potom je potřeba se dokázat udržet a v kritickém okamžiku vyčkat se zásekem až do okamžiku, kdy ucítíme kontakt ryby s nástrahou. Bolen se vyskytuje i na stojatých vodách, kde ale díky jeho dobrému zraku a opatrnosti bývá lov ještě mnohem náročnější, než tomu je v podjezí nebo v proudné řece. Občas pomůže situaci vyřešit použití návazce z opravdu kvalitního a ve vodě téměř neviditelného fluorkarbonu.

Volba techniky a konkrétní nástrahy bude také velmi důležitá

Na dravce se vydáme nejspíš s vláčecím náčiním, délku a akci prutu spolu s vhodnou sílou vlasce či šňůry zvolíme podle cílové ryby a podle místních podmínek, v úsecích s častými závadami vezměme raději o něco "důkladnější" náčiní, ovšem s volbou buďme uvážliví, příliš silný vlasec je pochopitelně ve vodě nápadnější a navíc naše hody rapidně zkrátí, o šňůře platí v zásadě to samé. Nástrahy pro konkrétní druh ryby, to je téma na hodně dlouhé povídání, nechme si to na jindy. Stručně řečeno do přikalené, vyšší vody použijeme nápadnější, s výraznějším chodem, prostě takové, které ve vodě vyvolají určitý rozruch, do zapadlé a hodně čisté vody raději něco menšího a ne tak nápadně pracujícího. Výměna nástrah může být někdy právě tím rozhodujícím momentem, kdy prolomíme zdánlivou smůlu a vzbudíme konečně zájem ryb o naši třpytku, wobler nebo twister, v nemenší řadě ale záleží i na správném a pokud možno ne příliš stejnoměrném vedení nástrah. Právě nepravidelný a přerušovaný pohyb totiž může účinnost většiny umělých nástrah výrazně zvýšit.

Jak bezpečně vylovit dravce

Menší rybu můžeme většinou bez problémů uvolnit z nástrahy už ve vodě, občas je to ale trochu komplikované, s větší rybou to raději ani nezkoušejme. Když si úlovek chceme ponechat, je spolehlivé vylovení kořisti také velmi důležité. Nejčastěji použijeme podběrák v odpovídající velikosti, při vláčení někdy nachodíme i pořádný kus kolem vody, potom oceníme přednosti skládacího podběráku. Pokud lovíme na jednom místě nebo z loďky, můžeme si připravit velký podběrák, do kterého rybu navedeme snadněji, ovšem při chůzi kolem vody by nám překážel. Další variantou pro vylovení dravců jsou praktické vylovovací kleště, které nahrazují dříve používaný gaf, tedy vylovovací hák. Ten totiž s velkou pravděpodobností rybě způsobí nežádoucí poranění. Při lovu sumců lze použít i speciální vylovovací rukavici.

Oblíbené značky

všechny značky