Každá nástraha má své výhody a nedostatky, o tom není pochyb. Jinak by přece všichni lovili jen na to, co je nejlepší, nejspolehlivější a vždy zaručeně funguje. Ovšem vybrat tu vhodnou nástrahu s ohledem na charakter revíru, roční dobu, počasí, momentální stav i teplotu vody a spoustu dalších důležitých faktorů, to vyžaduje zkušenosti, logickou úvahu, rybářský fištrón a samozřejmě i pořádnou dávku toho příslovečného rybářského štěstí. Ono totiž je všechno mnohdy úplně jinak, než by podle pouček, zásad a pravidel být vlastně mělo... Takže po jaké nástraze a jakém krmení sáhnout?
Ačkoli už se dávno nejedná o nějakou žhavou novinku, jsou bolilies jednou z nejpopulárnějších nástrah při lovu kaprovitých ryb a typy inovovaných nástrah i technika lovu samotná se stále rychle vyvíjejí. Výhodou bolilies je rozhodně jejich dlouhodobá a bezproblémová skladovatelnost, někdo je prostě zavěsí v sáčku na suché, větrané místo, jiný je zamrazí... a rybám stále chutnají. Nastražování boilies je jednoduché, s navlékací jehlou to jde jedna radost. Také ochucení lákavých kuliček, dostupných v nejrůznějších velikostech a barvách ve velice snadné, zakápnout dipem a je to! Mnozí rybáři si pomocí rolleru vyrábějí boilies doma, podle svých představ a potřeb, po uválení ho prostě uvaří a hned mají zase na co chytat. I vnadění pomocí bolies je jednoduché, pro dosažení větších vzdáleností poslouží zavážecí loďka nebo nahazovací tyč - populární kobra.
Krmné" nutričně bohaté boilies za velmi nízkou cenu. "Krmné" nutričně bohaté boilie za velmi nízkou cenu V minulém roce jsme ke vší spokojenosti vyprodukovali několik tun boilie Euro Economic za…
Plovoucí boilies, označované jako pop-up se hodí pro lov na hladině, do míst , kde je na dně nános bahna nebo tlejících rostlin a lze také použít pro jednoduché sestavení takzvaných "panáčků", vznášejících se ve vodě a kombinujících několik menších kuliček. Hodí se především do stojaté a mírně táhnoucí vody.
Pop-up Odyssey XXX Odyssey XXX postupně dobyla mnohé extra těžké vody v Anglii, potom otočila na ruby západní kontinent a nyní se na totéž chytá u nás. Čím je tak skvělá? Žádná jiná komerčně…
Takzvané tvrdé bolilies se používá hlavně při lovu velkých kaprů, na které jsou jednou z nejúčinnějších nástrah. V čem se liší od běžných kuliček? Jejich povrch je upraven záměrně tak, aby kulička měla téměř konzistenci ořechu, vydrží potom ve vodě značně déle a odolá všetečné zvědavosti drobných rybek. Vytvrzení nemá vliv na vůni ani chuť boilies, jak se mnozí rybáři mylně domnívají, však si výsledek můžete vyzkoušet sami. Jak na to? Jednoduchým postupem je dlouhodobé vysušení v zavěšeném, dobře větraném plátěném sáčku nebo husté síťce, hlavně je třeba vyvarovat se případného vlivu jakékoli vlhkosti, která by mohla být příčinou plísně. A pokud chceme dosáhnout maximální tvrdosti a tím dlouhé trvanlivosti ve vodě, prosypeme kuličky jednoduše solí. Jak prosté a přitom účinné...
Pelety se od bolies liší zejména tvarem, přitom mnohdy mívají obdobné nebo zcela shodné složení. Od boilies se odlišují především tím, že se mnohem rychleji rozpouštějí a vydávají výraznou pachovou stopu. Proto se hodí zejména v případě, že jsme neměli čas na prokrmení delší dobu před započetím lovu. Lákají nejen kaprovité ryby, ale i jesetery, sumce a duháky. Snadno je díky měkčí struktuře lze naboostrovat nebo nadipovat.
Populární "olejové" pelety v příchutích Halibut a Red Halibut dostupné v široké nabídce průměrů. Populární "olejové" pelety v příchutích Halibut a Red Halibut dostupné v široké nabídce průměrů.…
Jedná se o výbornou nástrahu, použitelnou při lovu na položenou, feeder i na plavanou, kukuřice poslouží výborně i jako součást krmné směsi. Je třeba vybrat vhodný druh kukuřice, tedy poměrně měkkou a aromatickou. Vyhlášenou značkou je například Bonduelle, dobře fungují ale i mnohé levnější, méně známé značky. Kukuřici si ve sladké nebo slané vodě či mléku můžeme uvařit i sami, pokud se nám ji podaří sehnat a máme dost času a trpělivosti. V žádném případě ani k vnaděníale nepoužíváme kukuřici zkaženou, plesnivou nebo nakyslou, ryby by se brzo naučily těmto lákavým zrnkům vyhýbat! Kukuřičná zrnka nastražujeme po několika na jemný háček, lze je umístit i na vlasovou montáž, používanou pro lov na boilies. Pokud chceme krmit samotnými zrnky bez přidání dalších složek, šikovnou pomůckou je nastřelovací rybářský prak. Zajímavým trikem, používaným často i závodníky při plavané, je vymáčknutí zrnka a lov na kukuřičnou slupku, tato nástraha je především pro bílou rybu přímo neodolatelná.
Ze správně uvařené brambory, která nesmí být ani moc tvrdá, ani příliš měkká (tohle prostě chce zkoušet a získat praxi, jako pomůcka poslouží obyčejná, nezaostřená špejle - když projde skrz, je to tak akorát) můžeme pomocí vykrajovátka zhotovit krásné pravidelné kuličky, ovšem někdo raději prostě pomocí nože bramboru rozkrájí a použije kostičky nebo nepravidelné kousky. Brambory vaříme nejčastěji ve slupce, pokud do vody přidáme nějakou aromatickou látku (anýz, cukr, sladkou papriku), docílíme i lehké příchuti. Při vaření můžeme brambory pomocí potravinářských barviv také snadno dobarvit podle potřeby. Před nahozením je můžeme obalit v melase nebo v boilies těstě, budou potom pro ryby ještě přitažlivější. Ale ani syrovými bramborami ryby nepohrdnou, zejména ty kaprovité. Vydávají výraznější aroma škrobu, opět postačí je nakrájet na kostičky nebo z nich vykrojit kuličky. Syrové brambory velmi dobře drží na háčku a jsou pro ryby tak trochu neznámým, ale přitažlivým lákadlem. Rozmačkaný vařený brambor je i výborným doplňkem do krmných směsí.
Velmi oblíbená, snadno dostupná, levná a přitom účinná nástraha, se kterou dnes i přes nástup nejmodernějších "vymyšleností" mnohdy spolehlivě ošálíme ryby. Nejčastěji se používají kolínka, na háček lze ale snadno napíchnout i nejrůznější vřetena, nudle nebo mušličky. Některé už mají zajímavou příchuť a barvu od výrobce, jiné můžeme ochutit a přibarvit během vaření. Přípravu provedeme podle návodu na obalu, někdy se vyplatí napřed uvařit menší množství a ochutnat ho, rozemnout v ruce a případně čas vaření prodloužit nebo zkrátit, je to přece pro ryby a ne pro lidi, takže chceme pevnou, ale přitom chutnou konzistenci. Důležité je také, aby těstoviny správně držely na háčku, pro daleké hody je tedy ponecháme o něco tužší. Lze jimi vnadit nebo je přidat do krmné směsi, těstoviny mají ryby v oblibě, na to se dá spoléhat!