Brát opravdu vážně recenze rybářského náčiní?

Recenze 05.07.2017  |  od Josef Jehlička

Pokud si pořizujeme nové rybářské náčiní, většinou nechceme provádět volbu "naslepo" a proto se snažíme získat co nejvíc informací, které náš výběr ovlivní. Může se jednat o doporučení zkušenějšího kamaráda, pokud máme možnost si náčiní dokonce vypůjčit a na chvíli vyzkoušet u vody, bývá to velice přínosné. Máme-li svou oblíbenou značku, často nás tenhle léty vybudovaný vztah navede určitým směrem a mnozí rybáři by dali ruku do ohně za určitou značku prutů, vlasců, šňůr nebo háčků. Další možností je vyhledání informací v časopisech nebo na internetu, kde se objevují recenze snad na všechny rybářské potřeby od těch základních až po kdovíjakou drobnost. Nakolik můžeme těmto recenzím důvěřovat a jakým způsobem si v nich podívané informace přebrat? Podívejme se trochu zevrubněji na recenze rybářského náčiní a na informace, které mohou přinášet.

Reklama není to samé jako recenze

Vždycky je zapotřebí se zamyslet nad tím, kde je recenze umístěna a jaký má plnit účel. Mnohdy se totiž jedná spíš o více či méně dovedně zamaskovanou formu reklamy, text se hemží superlativy a ještě než dočtete, už jste z něj pochopili, že bez téhle inovativní a zcela převratné novinky budete u vody za bezúspěšné outisdery, zatímco pokud investujete do recenzovaného zázraku, chytíte každou rybu, která ve vodě je. Takže pozor, v takovém případě se nás totiž někdo snaží tak trochu "tahat za fusekli" a neměli bychom být příliš naivní. Často se v rybařině jedná o nemalé částky a pokud výrobek nakonec neplní to, co jsme od něj očekávali a k čemu jsme se nechali přesvědčit, vracení zboží bývá mnohdy velmi komplikované, někdy se to vůbec nezdaří. Argumentace s tím, že v recenzi jsou uvedeny věci, které vlastně neplatí, s tím si na prodejce moc často nepřijdete, při nákupu v kamenném obchodě je sice velká šance zboží prohlédnout a "nasuchu" vyzkoušet v ruce, při nákupu ve stále populárnějších internetových obchodech se může všechno zkomplikovat. Ale pokud se obrátíme na solidní, zaběhnutý a zákazníky prověřený portál, nemáme žádný důvod k obavám. A reakce zákazníků na obchod najdeme poměrně snadno, ty za přečtení určitě stojí.

Odbornost je základem kvalitní recenze

Recenze by měla být dílem zkušeného odborníka, rozhodně nesmí vycházet z několika údajů, poskytnutých výrobcem a z prvotního dojmu recenzenta. U prutů je zapotřebí kromě elegantního provedení hodnotit především kvalitu použitého materiálu, jeho vhodnost pro daný způsob lovu, řešení a dokonalost provedení spojek, řešení oček, rukojeti spolu s uchycením navijáku, je toho opravdu hodně a žádnou, ani zdánlivou drobnost bychom neměli přehlížet. U vláčecích a muškařských prutů je velice důležitá hmotnost, tyto pruty totiž držíme při lovu prakticky celou dobu v ruce. Velmi důležité potom bude i správné vyvážení s navijákem, které má základní vliv na délku i přesnost hodů stejně jako na únavu rybářovy paže. Pruty se při hodnocení podrobují občas i dost drastickým testům pevnosti a pružnosti, pro správnou recenzi je to určitě velkým přínosem. Recenze navijáku by měla obsahovat především základní údaje o kapacitě cívky, případných dalších cívkách či jejich dostupnosti, stejně jako u prutů bychom se měli zajímat i o dostupnost servisu či náhradních dílů. Důležitý je i počet a typ použitých ložisek, ačkoli nemůžeme hodnocení navijáku zjednodušit na to, že "čím víc ložisek, tím kvalitnější naviják", ovšem vyberme si skutečně spolehlivý výrobek. Nemusí to být vždycky ten nejdražší, ale přece jen pozor na neznámé značky, které ty opravdu vyhlášené jen napodobují a mohou být příčinou zbytečného zklamání.

Když je v tom háček...

Recenze háčků jsou trochu ošidná záležitost, každému rybáři totiž vyhovuje něco jiného, navíc pro různé rybolovné techniky se používají háčky značně odlišné. Z recenze se tedy nejčastěji dozvíme něco o použitém materiálu, způsobu ostření a případně o povrchové úpravě. Ta je důležitá, protože aby si háček zachoval dostatečnou ostrost, musí být vyroben z perfektního materiálu a správně zakalen, u některých výrobců se tedy můžeme setkat s nepodařenými sériemi, kvůli kterým lze na jinak spolehlivého výrobce zanevřít. U háčků tedy oceníme i testy lámavosti a pružnosti, rozhodně bychom na nich neměli šetřit a věřit osvědčeným značkám. Dejme si pozor také na provedení lopatky, která je u háčku prakticky stejně důležitá, jako ostrá špička! Proč tomu tak je? Po přivázání na vlasec či šňůru se ostrá nebo nevhodně tvarovaná lopatka může stát příčinou předření nebo přeříznutí vlasce nebo šňůry v místě upevnění, u háčků s očkem se někdy setkáme s nedovřenými nebo špatně tvarovanými očky, to bychom v recenzi měli také hledat.

Průměr, pevnost v tahu i uzlu, trápení vlasců a šňůr

Vyzkoušet vlasec nebo šňůru není zdaleka tak snadné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Na cívce bývá totiž sice zpravidla uvedena pevnost a průměr, i tyhle údaje mohou být ale zavádějící nebo matoucí. Pokud totiž máte ve svém okolí někoho, kdo umí pracovat s mikrometrem, můžete si pro zajímavost pár vlasců přeměřit. Jaký bude výsledek? Nejčastěji jsou vlasce o něco silnější, než u nich výrobce uvádí, díky tomu potom je totiž jejich pevnost vyšší a mohou se tedy pyšnit vlascem, který při uvedeném stejném průměru s přehledem překonává pevnost výrobků od konkurenčních firem. V opravdu odborně napsané a pečlivě zpracované recenzi bychom měli najít i údaje o pevnosti vlasců nebo šňůr v uzlu, které jsou pro nás velmi důležité. Tyto testy se provádějí na speciálních trhacích zařízeních a měly by probíhat s namočeným materiálem, při srovnávání více různých výrobků za shodných podmínek. Pak bude recenze maximálně spravedlivá, nezaujatá a přínosná. Setkáme se i s recenzemi mnoha dalších rybářských potřeby, od podběráků a vezírků přes oblečení, sedačky, krabičky či nástrahy, vždy tedy přistupujme k recenzi jako k určité nápovědě, ty nejspolehlivější najdeme v rybářských časopisech a na specializovaných serverech, pokud můžeme porovnat několik recenzí od různých autorů a z různých zdrojů, mámě nakročeno správným směrem. Občas mohou být velmi přínosné i osobní zkušenosti kolegů, kteří se rybařině už věnují delší čas.

Oblíbené značky

všechny značky