Co nabídneme kaprům z jara?

Kaprařina 22.03.2018  |  od Josef Jehlička

Podle kalendáře nám začalo jaro dvacátého března, letos se sice po mírné zimě přihlásily ještě nějaké ty mrazíky, ale sluníčko už získává sílu a kapři se pomalu proberou ze zimní letargie. Takže mnohý z příznivců cechu svatého Petra nejspíš neodolá a vyrazí k vodě, vždyť ne nadarmo nás ostatní lidé nazývají "tichými blázny". Kapr je prostě takovým symbolem české rybařiny, ačkoli v našich vodách se můžeme setkat i se spoustou dalších, stejně zajímavých a rybářsky ceněných ryb. Kam se tedy na ty první letošní šupináče nebo lysáky vydat, co jim nabídnout a jakou zvolit metodu?

Na každém revíru to může být jinak

Při jarním chytání je volba lovného místa velice důležitá, ryby teprve pozvolna zvyšují svou aktivitu a při hledání potravy se málokdy vydávají příliš daleko od svého stanoviště. Kapr vyhledává pozvolna oteplující se vodu, ovšem zatím do rychleji se prohřívajících mělčin ryby vyjíždějí spíš sporadicky, dávají přednost místům v blízkosti terénních zlomů, přírodním lavicím se střední hloubkou a na tekoucích revírech preferují místa, kde jim mírný proud přináší potravu. Co se týče stojatých revírů, mnohdy už v jarním období se kapři prozradí nápadným kalením nebo bublinkami, uvolněnými ze dna, Ty značí zpravidla téměř stoprocentně přítomnost kaprů (mnohdy i poměrně početného hejna), kteří probírají nános na dně a vyhledávají drobné živočichy. V takovém případě je třeba bez váhání do místa nahodit, ryby nemusejí být aktivní příliš dlouho. Lehké přikrmení může kapry stáhnout na požadované místo, ale rozhodně buďme s množstvím krmení opatrní, jakmile bychom ryby větším množstvím zasytili, bylo by po chytání.

Vhodné krmení vzbudí zájem ryb a dokáže je přilákat

Jaké krmení je pro kapry na začátku sezóny nejlákavější? Když si prohlédnete nabídku několika výrobců a k tomu si poslechnete pár rybářů nad napěněným půllitrem, máte v tom zmatek ještě mnohem větší než dřív. Všichni totiž doporučují to "nejlepší a nejzaručenější" krmení, bez kterého snad ani nemá cenu chodit k vodě. Ale neberte to moc vážně, u prodejců je snaha o vychválení výrobku logická a zkušení "teoretičtí" rybáři přece musejí občas utrousit nějaké to moudro, aby si udrželi obdiv ostatních. Ale ve skutečnosti to zase tak složité není, vycházejme z toho, kde budeme chytat a jaké jsou momentálně u vody podmínky. Krmnou směs můžeme koupit hotovou, připravenou jen částečně jako polotovar k dochucení nebo si ji vyrobit sami. Do proudnější vody bude potřeba směs hutnější, aby v proudu po nějakou dobu vydržela a nerozpustila se hned. Pokud ji budeme formovat, je vhodné místo obvyklých kuliček zkusit dosáhnout spíš tvaru placiček, jež lépe sedí na dně. Do silného proudu vložíme do krmné směsi klidně i nějaký ten kámen, aby návnada vydržela na místě. Použití přírodních i chemických atraktorů samozřejmě přitažlivost krmné směsi může zvýšit, aromatické složky vždy ale přidávejme s rozumem, velké množství by mělo spíš opačný efekt a ryby by se prokrmenému místu vyhnuly. Z vhodných přísad, které jsou snadno dostupné, jmenujme aspoň tradiční anýz, skořicový cukr, konopné semínko nebo rozkrájené či rozmačkané červy, žížaly a kukly. Pokud je voda chladná, vyhněme se používání aromatických přísad na bázi oleje, ve studené vodě se totiž tyto přípravky velmi špatně rozpouštějí, schovejme si je tedy raději pro krmné směsi, používané v letním období. Vždy by součástí krmné směsi měla být i příměs toho, co použijeme k nastražení na háček, stačí zlomky nebo rozsekané kousky, platí to o nástrahách živočišných i rostlinných.

Bait-Tech Krmítková směs Super Method Mix 2kg

Super koupě za skvělou cenu se všemi výhodami špičkové návnady, nový Super Method Mix byl vyvinut pomocí fascinující směsi sladkých bylin a koření, které kapr a jiné ryby zbožňují. Super koupě za…

Nebojme se chytat i tam, kde se pod hladinou vyskytují nějaké přírodní překážky. Ano, hrozí tady sice vázka (především při zdolávání větší ryby), ale kapři tahle místa často vyhledávají, protože tu nejsou rybáři příliš vyrušováni a cítí se zde bezpečně. Časem objevíme místa, kudy hejna ryb i samotářské kusy s oblibou projíždějí a potom můžeme krmit v blízkosti těchto "kapřích cestiček", což bývá velmi účinné.

Co na háček nebo vedle něj?

Pokud se rozhodneme lovit na plavanou, nejvhodnější nástrahou budou především rousnice, žížaly a občas i aromatické těsto, volíme nejčastěji hloubku přibližně odpovídající dvěma třetinám výšky vodního sloupce. Při lovu na položenou se opět mezi preferované nástrahy na prvním místě bezesporu řadí rousnice, hnojáčci a kopané žížaly, ale kdo vsadí na populární boilies, možná udělá ten správný krok. Spolu s peletami si tyto nástrahy získaly jednu z předních pozic u kaprařů, velkou výhodou je i jejich snadná dostupnost a bezproblémové skladování. Nastražení boilies mimo háček je na opatrné kapry jistě velkou výhodou, ryba do poslední chvíle o záludném háčku neví.

Mikbaits Vnadící Pelety Redfish Halibut 21 mm-10 kg

Red Fish Halibut​ Pelety, které jsou vhodné jako nástraha i návnada na lov sumců a kaprů. Podle ohlasů rybářů se jedná o nejůspěšnější pelety na kapry na trhu! 21 mm velké s centrálním otvorem. Lze…

Kapři a vliv počasí

Kupodivu se úlovky kaprů z jara často daří v poměrně nepříznivém (tedy z pohledu rybáře) počasí, v dešťových přeháňkách, za větrného počasí a za výrazných změn tlaku. Snad je to způsobeno tím, že právě tyto vlivy působí na zvýšení obsahu kyslíku ve vodě a tím podpoří i aktivitu ryb, přesné vysvětlení jsem zatím nikde nenašel, skutečně lze ale dosáhnout velkých úspěchů právě v době, kdy by člověk nejraději sbalil náčiní a odložil rybaření na příhodnější čas. Nedejte se tedy občas bláznivým jarním počasím odradit a zkuste chvíli vydržet, výkyvy většinou netrvají dlouho a šance na zvýšený počet záběrů přece za trochu nepohody stojí, ne? Naopak za mimořádně slunečných a bezvětrných dnů si u vody občas sice příjemně posedíme, ale s kapry to moc slavné nebývá, navíc snížená aktivita se týká i dalších druhů ryb. Západní a jižní vítr bývají příznivým znamením, severák většinou přinese ochlazení, ale i tak není tak nepříjemným znamením jako setrvaný východní vítr, ten opravdu jen málokdy věstí něco dobrého pro rybáře, ať už loví na položenou nebo na plavanou.

Oblíbené značky

všechny značky