Holínky, broďáky, prsačky...

Rybářské tipy 07.11.2016  |  od Josef Jehlička

Rybáři jsou při svém koníčku prakticky stále v bezprostřední blízkosti vody, často bývají okolnostmi dokonce přinuceni do vody vstoupit nebo i ve vodě určitou dobu postávat, mnohé rybolovné metody lze nejlépe praktikovat právě při brodění. A i cesta k vodě se občas bez vhodné nepromokavé obuvi neobejde. Takže samozřejmě nízké i vysoké holínky, brodicí kalhoty a další podobné pomůcky jsou pro rybáře velice důležité. Pomáhají nám chránit se před občas nepříznivými přírodními podmínkami a v mnoha případech současně chrání naše zdraví. Jaké si vybereme pro který druh rybářského sportu?

Pod kolena, nad kolena a do pasu

Nízké gumovky pod kolena budou stačit, pokud je potřebujeme jen pro příchod k vodě vysokou trávou a zůstaneme na místě, ani při zdolávání nebo vylovování nebudeme mít v úmyslu vstupovat do hlubší vody, své využití najdou zejména u příznivců lovu na položenou. Dbejme na to, aby byly dostatečně pohodlné a pokud to opravdu není nutné, proč v nich být po celý den? Po příchodu k vodě je můžeme vyměnit za lehčí a vzdušnější obuv, jistě to bude příjemné. Brodicí boty po rozkrok (ano, ty, kterým se ještě pořád říká "prdelačky") jsou praktické na menších a mělčích vodách, využijí je muškaři i milovníci přívlače na pstruhových potocích a tam, kde není třeba brodit příliš hluboko. I pro lov na plavanou jsou velmi vhodné, ať už pro zabrodění na požadované místo nebo při vyprošťování vázek či bezpečné vylovování větší ryby. Vyrábějí se často z PVC, luxusnější provedení (vhodné i do hodně chladné vody) bývá z neoprénu, pro spolehlivé uchycení slouží nejčastěji tkanice nebo oka na upevnění k pásku. Pro hlubší, ale přitom maximálně pohodlné brodění i pohyb kolem vody jsou ideální prsačky do pasu, zhotovené pro letní lovy z goretexu (o jehož vlastnostech se zmíním v dalším odstavci) nebo pro chladněnjší období z neopénu. Mohou být v dolní části zakončeny pryžovou holínkou nebo neoprénovou ponožkou, na kterou se obouvají speciální brodicí boty. Vysoké brodicí boty potom dosahují až na prsa, používají je především vyznavači muškařského sportu a přívlače, využijí je pro dosažení hlubokých míst a často i několik hodin trvající pobyt ve vodě. Pro větší uživatelský komfort jsou tyto modely někdy opatřeny vodotěsným svislým zipem a odepínatelnou nebo shrnutelnou horní částí.

PVC, neoprén nebo goretex?

Nejlevnější variantou jsou brodicí boty nebo kalhoty z PVC nebo podobných materiálů, které bychom ale měli považovat spíš jen za dočasné, náhradní nebo nouzové řešení, vystačíme s nimi, pokud se brodění nebudeme nijak intenzivně věnovat a náš vstup do vody bude spíš příležitostný. U tohoto typu brodicích bot nebo kalhot je poměrně vysoké riziko protržení o větev, ostrý kámen nebo i při zachycení háčky nástrahy, pořizovací cena však nebývá nijak vysoká a pro malou opravu postačí obyčejné lepení na kolo nebo na bazén. Musíme ale přijmout fakt, že tyto broďáky neodvětrávají vlhkost (snad není třeba to příliš rozebírat do detailů) a navíc nechrání před chladem. Protože jsou téměř vždy opatřeny plastovou holínkou s klouzavou podrážkou (vzorek to nezachrání a podlepení plstí se zde neprovádí), brodění a pohyb v nich je poměrně nestabilní, pokud chcete brodit častěji a po pás nebo ještě hlouběji, osobně bych doporučil jinou volbu.
Pokud se rozhodneme pro neoprénové brodicí kalhoty, lze si dopřát provedení v různé síle tepelně dokonale izolujícího materiálu, nejčastěji je najdeme v rozmanitých nabídkách od 4 do 6 mm. Silnější neoprén samozřejmě dovolí pobyt i v zamrzající řece a spolehlivě chrání před chladem kolena, chodidla, bedra, záda i další partie, ovšem moc pohybliví v něm nebudeme. Ale na neoprén je spolehnutí, kvalitní brodicí kalhoty vydrží dlouho a pokud jsou ještě vhodně zesíleny na kolenou, budou nás provázet mnoho sezón. U varianty s přivulkanizovanou holínkou je obléhání i svlékání výrazně jednodušší, pokud ale chceme mít opravdu pevnou nohu a jistý krok, uvažujme o řešení s brodicími botami. Dobrým pomocníkem při hlubším brodění je i brodicí hůl, ale o tom si budeme povídat zase jindy. Zapomínat nesmíme ani na vhodné termoprádlo, které nám pomůže udržet správnou teplotu a umožní brodit i v extrémních podmínkách.
Goretexové brodicí kalhoty jsou označovány jako takzvaně "dýcháče", což, v zásadě znamená, že pot i vlhkost se může volně odpařovat z vnitřní části broďáků. a nesráží se uvnitř, což je především v teplejším počasí velmi příjemný efekt. Ovšem musíme si uvědomit, že pochopitelně funguje pouze v době, kdy nestojíme ve vodě, pokud vám bude někdo tvrdit opak, je buď špatně informován nebo se vás snaží přesvědčit záměrně o nesmyslu. Tyhle brodicí kalhoty jsou finančně poměrně nákladnější, ale pokud jste zvyklé kolem vody napochodovat spoustu kilometrů, jedná se o skutečně optimální řešení. Za chladného počasí se musíme správně obléci, což však rozhodně neznamená tlustou vrstvu, ale opravdu kvalitní prádlo, vhodné prádlo je konečně zapotřebí i v letních měsících.

Pro bezpečné a stabilní brodění

Podrážky jsou při brodění velmi důležité, závisí na nich často naše bezpečnost a mohou zajistit opravdu příjemnější a pohodovější pohyb ve vodě. Na pryžových podrážkách se příliš dobře asi cítit nebudeme, když vyzkoušíme i další varianty, zřejmě se rozhodneme pro jiné řešení. Ovšem na písčitý a bahnivý podklad vcelku postačí. Kluzké kameny nebudou zdaleka tak nepříjemné, použijeme-li boty s kvalitními podešvemi z tvrzené plsti, které lze navíc doplnit i protiskluzovými šrouby či hřeby. Nesmeky a podobné návleky nebývají pro brodění příliš vhodné, ovšem kožená nebo vibramová podrážka se šrouby, to je něco jiného. Každý by si měl vybrat takové boty, které mu plně vyhovují.

Několik všeobecných zásad pro správnou volbu a používání brodicích kalhot

● Vždycky sáhněme raději po trochu větší velikosti, pohyb musí být ničím neomezený a snadný
Brodicí kalhoty vyžadují údržbu, pokud mají dobře sloužit a vydržet několik sezón, sušit ano, ale ne nad tepelným zdrojem
● Opravy se kromě nejdrobnějších poškození "dýcháčů" nepokoušejme provádět sami
● Opravu PVC a neoprénu zvládneme podle návodu bez větších problémů
● Při ukládání je nejlepším řešením zavěsit boty za holínky nebo ponožkami nahoru
● Máme-li samostatné brodicí boty, věnujme jim potřebnou péči, nesmí se do nich dostat písek (bývají opatřeny za tím účelem pružnou manžetou)
● U bot s holínkami je spoj holiny a kalhot nejkritičtějším místem, opatrně při oblékání i sundávání
● Kde neznáme profil dna, brodíme vždy s maximální opatrností
● Pro lov broděním je lépe vždy být u vody aspoň ve dvou

Oblíbené značky

všechny značky