Nejlepší kaprové pruty: jak vybrat prut na kapry?

Rybářské tipy 27.03.2022  |  od Josef Jehlička

Pokud hledáte ideální kaprový prut, určitě vám přijde vhod tento článek, kde rozebíráme všechny přednosti a radíme jak neprohloupit při jeho koupi.

Kaprové pruty a další pruty pro lov na položenou

Vždy bychom měli vycházet z toho, za jakých podmínek budeme lovit. Bereme tedy v potaz typ revíru, velikost a druh lovených ryb i ostatní specifika. Pokud se zaměříme přímo na lov kaprů a počítáme s pořádnými úlovky, budeme volit robustní dvoudílný nebo třídílný prut s pevnými spojkami, kvalitními očky a akcí odpovídající nejen délce náhozů, ale i předpokládanému razantnímu souboji s bojovnou rybou.

Kaprové speciály na daleký odhoz 

Tyto pruty mívají navíc ještě jednu rukojeť (podobně řešenou, jako tomu je u prutů surfových, určených pro nahazování v příboji), umožňující maximální odhoz i s poměrně těžkou zátěží, s těmito pruty lze dosáhnout skutečně nejdelších odhozů. Spojky jsou u nich často řešeny s pojistkou proti uvolnění a jsou poměrně dlouhé (320 až 360 cm), kromě odhození na velkou vzdálenost totiž tak umožní i spolehlivý zásek i s určitým průvěsem a případným průtahem vlasce. Každá spojka se pochopitelně může stát achillovou patou prutu, ovšem vícedílný prut je zase snadněji transportovatelný, vybíráme tedy podle svých možností. 

Shimano Tribal Carp TX1 366cm/2,75lbs/40mm

  Shimano Tribal TX1 12275 40 mm v neuvěřitelné řadě kaprových prutů Tribal TX1 pro sezónu 2016 v pozoruhodných cenových relacích nenajdete jediný ústupek od kvality a špičkových vlastností.…

Pro lov na velkou vzdálenost se používají často pletené šňůry právě proto, že u nich je průtažnost minimální a zásek tak bývá snadnější. U těchto prutů se používají poměrně velká očka, často s keramickou vložkou, usnadňující průchod vlasce a hodně záleží na dokonale hladkém povrchu blanku, na který se vlasec nebo šňůra nesmí lepit. Materiálem na tyto pruty je nejčastěji uhlíková vlákny, zaručující vysokou pevnost, odolnost a dokonalou akci. Tyto pruty patří mezi poměrně nákladné investice, ale specialisté - kapraři si vybírají ty opravdu nejlepší, vědí totiž, že se jim to vyplatí.

Delphin Prut Capri 3,6m 3,5lb 3díl - 360cm/3,50lbs

Tento plnohodnotný kaprársky prút je postavený na uhlíkovom blanku Tento plnohodnotný kaprársky prút je postavený na uhlíkovom blanku. Blank bol naprojektovaný s výrazným kónusom, čo ho jednoznačne…

Běžně používané kaprové pruty

Jsou o něco kratší a přitom se vyznačují poměrně tvrdou akcí, soustředěnou do špičky a horní poloviny blanku. Rukojeť bývá poměrně dlouhá, abychom se mohli při souboji do ryby pořádně opřít, vždyť velký kapr je skutečně silný a vytrvalý bojovník, který nám nic zadarmo nedaruje. Právě proto je třeba vybírat rukojeť nejlépe korkovou nebo ovinutou korkovou páskou, pěnové rukojeti nejsou vždy to pravé, záleží na použitém materiálu a zpracování. Šroubení by mělo být důkladné, aby byl naviják opravdu dokonale usazen.

Tyto pruty využijeme i pro lov dalších ryb na položenou, ať už je to chytání parem, úhořů či štik nebo candátů. Setkáme se nejčastěji s pruty z uhlíkových kompozitů, někteří rybáři se ale vracejí i k dutým laminátovým prutům v moderním provedení,zděděné štípané a bambusové pruty jsou vhodné spíš jako dekorace nebo pro příznivce rybaření v retro - stylu. V poslední době se ale znovu stavějí i moderní kaprařské pruty ze štípaného bambusu, které mají specifické vlastnosti a uhlíkovým prutům se svými parametry vyrovnají, ovšem jsou to zakázkové výrobky a bývají opravdu drahé, na rozdíl od běžných dostupných kaprařských prutů. Teleskopickým prutům věnujeme samostatný oddíl.

Lehké kaprařské pruty

Tento typ kaprových prutů je poněkud měkčí a používá se především při lovu na menších revírech, kde nepotřebujeme tak daleko nahazovat a neočekáváme souboj s opravdu trofejními rybami. Umožňují vést souboj s rybou s dostatečným citem, což je zapotřebí především při použití jemného vlasce či šňůry i menšího háčku. Kapři se totiž (zejména na více frekventovaných soukromých revírech) naučí brzo rozeznat návazec a potom nezbývá, než sáhnout po jemnějším náčiní i za cenu rizika úniku ryby do vázky nebo déle trvajícího poměřování sil se zdatným šupináčem. 

Grafitové pruty nejsou v této kategorii nijak drahé a hodně vydrží, lehčí prut dobře poslouží pro lov dalších druhů ryb na položenou, například cejnů, plotic, línů, tloušťů, podouství, candátů nebo okounů. Velkou výhodou jsou kvalitní očka s odolnou vložkou, vždy dbejme i na pevné uchycení navijáku. Náhoda dokáže být někdy pěkně zlomyslná a třeba právě ten největší kapr přijde na lehký prut, proto bychom výběr v žádném případě neměli brát na lehkou váhu.

Na co si dát pozor při výběru kaprového prutu?

Všeobecně bychom při výběru kaprového prutu měli zkontrolovat při nákupu kvalitu, pevnost a celkové provedení spojek, které budou často vystavovány náročným zkouškám, zkontrolujme i vyvázání oček a také to, zda sedí pěkně "v řadě za sebou", jinak bychom při nahazování měli o problém navíc.

K prutu bychom měli mít i kvalitní a spolehlivý vodotěsný obal nebo pevný tubus s oddělenými kapsami pro jednotlivé díly, mnohé obaly jsou vyrobeny i s návlekem na naviják, potom nemusíme celou sestavu při odchodu od vody pracně rozebírat. Prut bychom rozhodně neměli pokládat jen tak na zem nebo opírat o keř, zvolme vhodné vidličky, stojan nebo tripod, které se postarají o udržení prutu v požadované poloze.

Při výběru berme ohled i na své tělesné dispozice, výšku a fyzickou zdatnost, abychom byli při chytání opravdu v pohodě a využili vlastnosti prutu co nejlépe. Jakmile na kaprovém prutu objevíme závadu, odstraňme ji ihned nebo prut předejme odbornému servisu, jinak i drobnost se může stát příčinou zbytečných a jistě nechtěných komplikací. Naprasklý lak nebo poškozené šroubení lze včas opravit a prut tak může spolehlivě sloužit dál.

Pokud už staré pruty dosloužily nebo nesplňují naše požadavky, začněme si pomalu vybírat nové, rybařina jde mílovými kroky vpřed a u kaprařského sportu to platí dvojnásob.

Mivardi Prut Triton Carp 3,9m 3,50lb

Nový model třídílného kaprového prutu, pro lov na klasickou položenou s krmítkem i moderním způsobem s boilie montážemi. Nový model třídílného kaprového prutu, pro lov na klasickou položenou s…

Pokud objednáváme z e-shopu, obracejme se na osvědčeného prodejce a stejně hned po dodání prut zkontrolujme.

Oblíbené značky

všechny značky