Jak vybrat přívlačový prut?

Rybářské tipy 27.03.2022  |  od Josef Jehlička

Pokud hledáte ideální přívlačový prut, určitě vám přijde vhod tento článek, kde rozebíráme všechny přednosti a radíme jak neprohloupit při jeho koupi.

Shimano Speedmaster DX ©SHIMANO

Přívlačové pruty

Velmi často se označují i jako "vláčecí", jedná se o pruty, které jsou určeny pro lov dravých ryb na třpytky, woblery, smáčky, poppery, jigy, twistery i pro lov s dalšími umělými nástrahami a pro vláčení mrtvých rybek. Můžeme si je rozdělit do několika kategorií podle akce a odhozové zátěže.

Veškeré dělení je ale stejně spíš orientační, každému vyhovuje jiný typ prutu a navíc různé nástrahy se také odlišně chovají. Přívlačové pruty jsou nejčastěji dvoj nebo trojdílné, teleskopické pruty se pro tento způsob lovu příliš nehodí. Takže jeden vláčecí prut nám možná postačí do začátku, ale pokud přívlač vyzkoušíme a zalíbí se nám, bude se počet našich přívlačových prutů určitě časem rozrůstat. Pro snadnější výběr a základní orientaci se tedy pokusím o všeobecné shrnutí.

Cílová ryba výrazně ovlivní výběr prutu

Pokud se chceme věnovat lovu menších dravců a počítáme s chytáním pstruhů, okounů, tloušťů a občas nějakého toho bolena, můžeme si vybrat mezi ultralehkou a lehkou přívlačí. Použijeme současně i jemného náčiní a nástrah o nízké hmotnosti. Abychom dokázali nahodit dostatečně daleko a navíc přesně na požadované místo, potřebujeme opravdu spolehlivý prut.

Pruty na ultralehkou přívlač

Nejsou nijak extrémně dlouhé, jejich délka se většinou pohybuje v rozmezí 180 až 260 centimetrů, mají poměrně hodně svižnou akci a citlivou špičku, která ale musí být současně dostatečně tuhá na spolehlivé provedení záseku.

Nahazujeme opravdu lehoučké nástrahy od streamerů a muškových dráždidel přes miniaturní rotačky či woblery po lehoučké plandavky. Maximální hmotnost nástrahy bývá do 10 gramů, většinouje ale mnohem menší.

Nejčastěji jsou tyto pruty postaveny na grafitovém blanku, někteří specialisté si nechávají na zakázku dokonce zhotovovat pruty ze štípaného bambusu. Očka bývají poměrně velká, jejich rozložení je závislé na akci prutu. Většinou se setkáme s lehkými keramickými nebo plastovými očky, u některých dražších prutů jsou použita špičková očka SIC ze směsi uhlíku a křemíku. Ta totiž vydrží neskutečně dlouho a nehrozí u nich prodření, hlavně ale mají minimální tření a umožňují i s lehoučkou nástrahou dostatečně daleké hody.

Důležitá je i dokonale vypracovaná a do ruky pohodlná rukojeť, to ostatně platí pro všechny vláčecí pruty. U ultralehkých vláčecích prutů je šroubení za účelem dosažení co nejnižší hmotnosti náčiní často nahrazeno posuvnými kroužky, u dělených rukojetí bývá použito plastové šroubení.

Pokud budeme lovit především se třpytkami a woblery, vybereme si spíš prut s tužší špičkou, chceme-li se zaměřit hlavně na vláčení jigů a twisterů či smáčků, které je potřeba ve vodě víc "oživit", sáhneme po proutku s jemnější, citlivou špičkou. Ta nám umožní dodat měkké umělé nástraze mnohem věrohodnější "zdání života" a rozvibrovat jemné gumové ocásky. V případě nouze lze pro ultralehkou přívlač poměrně úspěšně použít i jemné feederové pruty typu winklepicker, je to ale spíš jen přechodné řešení.

Pruty na lehkou přívlač

Chytání na lehkou přívlač znamená použití o něco silnějšího vlasce nebo šňůry (pořád se ale pohybujeme v rozmezí průměru 0,18 - 0,20 mm) a poněkud těžších nástrah (10 - 25 g).

S těmito pruty můžeme chytat na malých pstruhových tocích stejně jako na středních řekách, využijeme je i na jezerech a velkých tocích, pokud se zaměříme na chytání menších dravců v blízkosti břehu, zakotvených lodí a přítoků nebo využijeme k dosažení vhodného lovného místa loďku či bellyboat.

Lehká přívlač je příjemná i tím, že nepotřebujeme při nahazování vynakládat velkou energii a máme-li celou sestavu dobře sladěnou, létají nástrahy jedna radost.

Pruty na střední přívlač

Kategorie střední přívlače zahrnuje lov větších dravců, tedy především štik, candátů a bolenů. Lovíme často na větších, rozlehlých vodách a údolních nádržích, tudíž použijeme vlasce o síle 0,22 až 0,30 mm a v případě pravděpodobného záběru štiky ještě lanko nebo fluorkarbonový návazec o průměru 0,40 až 0,50 mm, který ve vodě téměř není vidět díky lomu světla ve fluorkarbonovém vlasci.

Při střední přívlači se často používají několikadílné woblery, větší rotačky i plandavky a za vyzkoušení určitě stojí i míně obvyklé povrchové nástrahy.

S prutem tohoto typu můžeme vláčet na mimopstruhových vodách i mrtvou rybku na háčku nebo na systémku, což bývá velmi účinné zejména na hodně prochytaných vodách, kde jsou dravci již s umělými nástrahami dobře obeznámeni.

Pruty na těžkou přívlač

Co se těžké přívlače týče, zaměřujeme se s opravdu důkladným náčiním na ty největší dravce, zejména na sumce a štiky, v zahraničí lze ulovit i hlavatku nebo tajmena či lososa. Dbejme na to, aby prut měl důkladná očka s otěruvzdornou vložkou a opravdu robustní, spolehlivé šroubení pro uchycení navijáku. Jedná se o fyzicky poměrně náročnou variantu přívlače, rozhodně však není hanbou na chvíli se sednou a odpočívat, případně lov přerušit. Odházet stovky hodů a strávit u vody spoustu hodin v očekávání trofejního úlovku je sice rozhodně záslužné a svědčí o velkém nadšení rybáře, nedopusťme ale, aby se z našeho oblíbeného sportu stala dřina a monotónně prováděná práce.

Pruty pro těžkou přívlač se používají i při mořském rybolovu, v tom případě vždy dbejme na to, aby zvolený prut byl vyroben se speciální úpravou proti působení agresivní mořské vody, jinak by některé díly mohly být ohroženy korozí.

Zmínku si určitě zaslouží i lehčí multiplikátorové pruty, které u nás zatím sice nedosáhly velkého rozšíření, ale možná na svou příležitost teprve čekají. Naviják se u nich upevňuje na horní stranu prutu, i očka jsou umístěna nahoře a se speciálním navijákem (to je právě ten takzvaný multiplikátor, jemuž vděčí za své pojmenování) s nimi lze úspěšně provozovat lehkou, střední i těžkou přívlač. Využívají se ale především pro mořský rybolov, díky zpřevodování a dokonalému brzdovému systému multiplikátoru si totiž tyto pruty poradí s každou rybou.

Pár tipů pro správný a úspěšný výběr vláčecího prutu:

● vybírejme s ohledem na velikost a druh ryb, které budeme nejčastěji lovit

● vycházejme z typu nástrah, na něž budeme chytat

● zohledněme při volbě i typ a charakter revíru a techniku lovu (ze břehu, z loďky, z bellyboatu)

● prut by měl být lehký, ale současně musí tvořit s navijákem dokonale vyváženou sadu

● máme-li možnost si prut vypůjčit (například od kamaráda) a vyzkoušet, rozhodně to udělejme

● vyberme si kvalitní prut, který nám bude dlouho a spolehlivě sloužit

Oblíbené značky

všechny značky