Jak vybrat teleskopický prut?

Rybářské tipy 27.03.2022  |  od Josef Jehlička

Pokud hledáte ideální teleskopický prut, určitě vám přijde vhod tento článek, kde rozebíráme všechny přednosti a radíme jak neprohloupit při koupi.

Daiwa Ninja X Tele Carp © Daiwa

Teleskopické pruty: využití, výhody i nevýhody

Pro svou skladnost, přijatelnou cenu a bohatý výběr jsou zasouvací neboli teleskopické pruty mezi sportovními rybáři velmi oblíbené a rozšířené. Pochopitelně po prvotní euforii došlo i k tomu, že si rybáři uvědomují také jejich nedostatky, při výběru proto je třeba zvažovat vhodnost takového prutu a pečlivě zvážit všechna pro i proti. Mít mezi svým vybavením několik praktických teleskopických prutů se určitě hodí, jen vědět, kdy je správný čas vzít je k vodě.

Klasika, mini i dlouhé teleskopy

Běžně se teleskopické pruty vyrábějí v transportní délce mezi čtyřiceti až šedesáti centimetry, záleží hodně na délce a akci. Protože díly se zasouvají do sebe, je po složení přenos prutu nebo jeho převoz bez problémů, postačí jednoduchý obal. Je-li opatřen i kapsou pro naviják, můžeme celou sestavu prostě jen složit a není nutné ji rozebírat.

Pokud je u některých prutů zapotřebí zachovat specifickou citlivou a jemnou akci, často bývají díly značně delší, pro transport to sice už není tak výhodné, ale zase ubývá míst, kde je akce přece jen trochu narušena a kde po opotřebení do sebe zasouvaných ploch může časem docházet k problémům. Rozhodně je třeba udržovat teleskopické pruty v čistotě, hlavně na místa spoje je třeba dbát hodně pečlivě. Každé sebemenší poškození nebo oděrku bychom měli včas opravit, obrátit se na servis nebo poškozený díl vyměnit, jinak postupně může dojít i k poškození protikusu a prut se potom může při chytání samovolně skládat, v horším případě dojde k vypadnutí horního dílu či k rozštípnutí dolní části. Za luxus pohodlného a pohotového skládání a transportu prostě musíme platit daň v podobě pravidelné péče o prut.

Miniaturní teleskopy

Označované jako cestovní (traveller) jsou někdy po složení i skutečně v "kapesní" velikosti (i pod 20 centimetrů!) a lze je snadno vložit do kapsy nebo do cestovního zavazadla, ty ovšem nejsou určeny pro lov velkých ryb a slouží spíš jako pohotovostní proutky, které můžeme mít u sebe prakticky kdykoli.

Jinak si běžný teleskopický prut pochopitelně poradí i s větší rybou, primárně jsou ale tyto pruty určeny pro chytání spíš menších ryb na plavanou a na položenou. Neměli bychom to nepřehánět ani s odhozovou zátěží a rozhodně nepřekračovat hmotnost, uvedenou na štítku prutu, při zdolávání nesmíme prut namáhat zdaleka tolik, jak jsme zvyklí u prutů s klasickými spojkami. A silou se snažit vyprostit vázku nebo s ní hrubě poškubávat? Na to zapomeňte, to bychom teleskopickému prutu mohli opravdu hodně ublížit.

Očka jsou důležitá, ale také choulostivá

Na teleskopických prutech najdeme hned několik typů oček. Koncové očko je nasazeno na špičce prutu a nijak se neliší od běžně používaných oček u ostatních prutů, ostatní očka jsou buď pevná a jejich základna s kovovým nebo plastovým kroužkem slouží současně jako zpevnění dolního (silnějšího) dílu spojky nebo jsou posuvná a před zahájením lovu je musíme srovnat pěkně "do zástupu" a usadit na blanku. Díky tomu, že u teleskopických prutů očka většinou odstávají poměrně daleko od prutu, nedochází k nežádoucímu lepení vlasce nebo šňůry na prut a náhozy jsou díky tomu plynulejší, přesnější a delší, ať už použijeme monofil nebo pletenku.

Kovová očka jsou pevnější, ale současně také o něco těžší, což především u plavané, kdy držíme prut po většinu lovu v ruce nebývá moc žádoucí.

Plastová očka s odolnými vložkami jsou lehoučká, ovšem stačí trocha nepozornosti a už to většinou nespravíme ani vteřinovým či jiným lepidlem. Naštěstí výměna oček u teleskopických prutů nebývá nijak komplikovaná a na značkové pruty snadno seženeme náhradní.

Pokud si nevěříme, obrátíme se na odborný servis, ale výměnu očka u teleskopu zvládne opravdu snad každý. Většinou stačí koncovou objímku očka nahřát zapalovačem nebo jiným vhodným zdrojem tepla, očko i s objímkou stáhnout, očistit konec blanku, potřít vhodným lepidlem a pečlivě nasadit nové očko. Pro transport vždy použijme alespoň ochranný kryt na očka, který je dodáván ke každému prutu, případně ho dokoupíme samostatně.

Teleskopy bez oček a na položenou

Setkat se můžeme i s teleskopickými pruty bez oček, nazývanými biče. Ty jsou určeny především k lovu na plavanou, bez navijáku se můžeme plně soustředit na sledování splávku a s trochou praxe si na takovém prutu poradíme i s většími rybami. Navíc se při tomto způsobu lovu používají tlumiče a amortizéry, zhotovené většinou z kvalitního pryžového svazku.

Bič může být poměrně krátký a potom s ním lovíme nedaleko od břehu, ale při závodní plavané se používají i biče v délce přes deset metrů, ve středních délkách biče běžně používají na plavanou i ostatní sportovní rybáři. Teleskopické pruty pochopitelně dobře poslouží také pro lov na položenou, při záseku a zdolávání ale musíme být přece jen trochu opatrnější, při nahazování to platí dvojnásob.

Vláčecí a muškařské teleskopické pruty

S teleskopickým prutem můžeme dobře a úspěšně provozovat i lehkou nebo střední přívlač, pro lov těch největších dravců se ale příliš nehodí. Lehčí a jemnější teleskopické pruty často využívají i pstruhaři. Výhodou totiž je, že při muškaření můžeme mít s sebou i lehký vláčecí proutek, který v případě potřeby během okamžiku rozložíme a potom zase klidně uložíme do pstruhařského košíku.

Pro muškaře je teleskopický proutek sice velkým lákadlem, ale přece jen akce takového vícedílného prutu s mnoha spojkami nedosahuje kvality klasických muškařských prutů, tento typ se hodí spíš jen pro příležitostné muškaření na menších vodách a potocích.

Teleskopické pruty ve shrnutí

Přednosti teleskopických prutů:

● Malá transportní délka

● Snadné a rychlé rozložení i složení

● Přijatelná cena

● Využití pro více rybolovných technik

● Levné a dostupné náhradní díly

Nevýhody teleskopických prutů:

● Spojky jsou slabými místy i při kvalitním zpracování

● Odstávající očka se snadno poškodí

● Neumožňují mimořádně dlouhé hody

● Nehodí se pro lov kapitálních ryb

● Vyžadují pečlivé čištění

Oblíbené značky

všechny značky