Jak vybrat vrhač návnad

Rybářské tipy 07.11.2016  |  od Josef Jehlička

Návnadu (tedy to, co ryby přiláká a pomůže tak zvýšit naši šanci na záběr) můžeme na krátkou vzdálenost nahazovat jen tak rukou, ovšem moc daleko ji nedopravíme, ani když bude mít hodně pevnou konzistenci. Co si potom počít s nástrahami, které jsou poměrně řídké nebo sypké, jak si nejlépe poradit? Je to snadné, s použitím vhodného vrhače návnad situaci vyřešíme téměř vždy a pro ještě komplikovanější situace tu jsou také další odpovídající řešení (například zavážecí loďky, drony nebo helikoptéry). Pokud dopravíme návnadu na požadované místo a následně bude správně zacílen i náš nához s nástrahou, byl by v tom přece čert, abychom ryby nepřelstili!

Vrhač návnad v akci

Jinak to bude v proudu a jinak na stojaté vodě

Pokud budeme vycházet z dělení návnad na tuhé, lehce se rozpadající, sypké a těstovité nebo dokonce tekuté, je zcela jasné, že pro každá typ návnady musíme zvolit odpovídající způsob prezentace. V proudné vodě se budeme snažit zakrmit v přiměřené vzdálenosti nad lovným místem, aby se kompaktní návnada dostala právě na něj nebo se (v případě ne tak pevné konzistence) rozpouštěla nad ním. Budeme tedy krmit v delších intervalech, klidně začneme i s předstihem několika dnů (na stojaté vodě) nebo teprve bezprostředně před zahájením lovu a i v jeho průběhu. K rychlému stažení ryb na lovné místo a upoutání jejich pozornosti i z větší vzdálenosti poslouží speciální dipy, posilovače a aromatické přídavky do návnady.

Na střední vzdálenost nebo opravdu hodně daleko?

Krmicí lopatka nám umožní zakrmit pohodlně na krátkou i střední vzdálenost, využijeme ji pro prakticky každý typ krmení a je cenově snadno dostupná. Krmicí lopatka vypadá nejčastěji jako velká lžíce, nebo má opravdu  tvar úzké či širší lopatky, třeba takové, s jakou si prckové hrají na pískovišti. Ovšem kvůli dostatečné vzdálenosti pro nahození bývá opatřena rukojetí (výměnnou nebo teleskopickou), někdy dokonce pro lepší úchop anatomicky tvarovanou. Princip páky pochopitelně spolehlivě funguje, takže odhoz není nijak fyzicky náročný, určitou praxi to ovšem chce, jinak nám první dávky krmení mohou skončit za límcem... Potřebujeme-li větší rozptyl, použijeme pro slisování návnady s hlínou, jílem nebo namočenou strouhankou jen malý tlak a přidáme drobný partikl, pokud chceme zakrmovat pouze konkrétní místa (dobře si je ale musíme pamatovat nebo označit), vytvoříme krmnou směs hustší a ta bude následně lépe držet pohromadě, rozpad bude mnohem pomalejší. Z jemného partiklu lze doporučit konopné semínko, řepku, čirok, oves, ječmen nebo aromatické lněné semínko, hrubší bude reprezentovat především kukuřice, hrách a fazole, burské oříšky nebo oblíbené tygří ořechy. Směs lze doplnit i nadrobno sekanými žížalami, larvami a kuklami, tyto příměsi můžeme i pro větší účinnost nadrtit. Lopatky jsou zhotoveny z pevného plastu nebo bývají často kovové.

Umíte ještě střílet prakem?

Pokud si tuhle především klukovskou dovednost dosud pamatujete z dětských let, můžete ji při vnadění výborně využít. Rybářský prak je šikovná pomůcka, kterou lze mít snadno při sobě a pro vystřelení krmných koulí v nejrůznějších velikostech se výborně hodí, především na pevněji uhnětené "projektily". Díky dostatečně široké vidlici s trochou šikovnosti dostaneme do pořádné vzdálenosti i značné množství krmení na jednu ránu. Prak dobře poslouží i pro "vzdušný transport" bolies nebo pelet, pokud potřebujeme střílet skutečně daleko, těsně před "odpálením" si munici navlhčíme, případně použijeme pro udržení návnady pohromadě během letu nad hladinou sáček z rozpustného PVA materiálu. Kdepak, praku pořád neodzvonilo...:-) Návnadu vždy nastřelujte do míst, kam s určitou přesností dokážete následně i nahodit svou nástrahu, jinak by daleký dostřel byl sice efektní, ale k ničemu.

Kobra není jedovatá, ale má daleký dostřel

Pod označením KOBRA se totiž v tomto případě neskrývá had, ale rafinovaně propracovaná a zajímavě vytvarovaná vrhací trubka, která umožňuje odhození bolilies nebo pelet přibližně kulatého tvaru do velké vzdálenosti a navíc s překvapující přesností. Pod různými názvy najdete často hodně podobné výrobky, princip ale zůstává stejný, stejně jako základní tvar. Občas je bonusem ergonomicky vytvarovaná rukojeť, jindy se provedení odlišuje pouze materiálem. Použití je ale shodné, vrhací trubku zčásti naplníme kuličkami bolies nebo peletami, případně jiným materiálem, vždy v podobě nelepivých kuliček a s odpovídajícím průměrem (vrhací trubky se vyrábějí v mnoha variantách s různými průměry "laufu"). Pochopitelně chvilku potrvá, než dokonale zvládnete švih a dokážete se strefit přesně tam, kam opravdu míříte, následně ale máte vyhráno. Jednoduchý, přesný a rychlý způsob, jak boilies i jiné návnady dopravit přesně na místo určení. Časem určitě zvládnete i hod obouruč, pokud to bude zapotřebí. Zkušení borci s přehledem pomocí této pomůcky zakrmují na padesát i více metrů a s opravdu udivující přesností, ani hody přes osmdesát metrů nebývají výjimkou.

PRAKTICKÝ TIP: Zatrénujte si s hliněnými kuličkami nebo z kuličkami z plastelíny, vyjde to levněji než cvičit první pokusy rovnou s boilies či peletami, postačí to kupříkladu na liduprázdné louce.

Raketa nemusí mířit vždycky do vesmíru...

Pod názvem RAKETY najdete v rybářském vybavení zajímavou pomůcku pro dopravení návnady na požadované místo. V tomto případě se může klidně jednat i o polotekutou masu nebo vláčnou směs. Je totiž po dobu letu vzduchem uzavřena v pouzdru, které má charakteristický tvar vesmírného projektilu, proto ten název. Zvládnete tak na velkou vzdálenost bez problémů dopravit zcela přesně i jemný partikl bez zbytečných ztrát. Podle velikosti rakety použijete k odhození buď speciální prut nebo u těch menších postačí běžný těžší vláčecí prut. Po dopadu dojde k otevření prostoru rakety, návnada se vysype do vody a pokud chcete v krmení pokračovat, prostě si raketu přitáhnete a znovu naplníte. Velmi populární je typ SPOMB, setkat se ale můžeme i s otevřenou zakrmovací raketou, která má otvory v bocích pláště a obsah se z ní tak do vody uvolňuje pozvolna, což zvyšuje atraktivitu prezentace návnady.

Další praktické pomůcky

Pro transport návnady na požadované místo lze použít i cenově snadno dostupné a skvěle fungující PVA sáčky, síťky, případně rozměrnější PVA punčochy o různé velikosti oček tkaniny, umožňující dopravit na požadované místo v dostatečném množství boilies, pelety, krmné směsi či partikl a červy, prostě cokoli, nač chceme ryby přilákat. Tyto materiály se po nedlouhé době (podle typu a většinou i na teploty) ve vodě rozpustí, takže návnada bude umístěna tam, kam chceme nahodit. Pro krmení menším množstvím pevných návnad lze použít i PVA šňůrky, ze kterých se po chvíli navlečené boilies nebo pelety samovolně uvolní.

Je nástraha a návnada pokaždé shodná?

Velmi často tak tomu je, pochopitelně se snažíme ryby navnadit tím, co jim následně chceme nabídnout včetně záludného háčku. Mimoto lze ale použít i nástrah odlišných od toho, nač budeme lovit, kupříkladu pro lov dravců se občas osvědčuje taktika, která spočívá v přilákání drobnějších rybek, jež vzbudí pozornost dravců a na ty se následně zaměříme s vláčecím náčiním, nebo jim nabídneme mrtvou či živou rybku. Mnohé ryby lze přilákat i záměrně vytvořeným kalovým mrakem, u kterého základem je písek nebo hlína s přidáním drobných kousků živočišného nebo rostlinného krmení, důležité je také vytvořit mrak nad lovným místem (v proudu) nebo přesně tam, kam budeme nahazovat.

Oblíbené značky

všechny značky