Kapry láká kukuřice

Kaprařina 13.09.2017  |  od Josef Jehlička

Že je kapr u nás asi nejpopulárnější rybou, o tom se pochybovat vlastně ani nedá. Nejen na talíři, kapr si získal především sympatie sportovních rybářů svou silou a určitou náladovostí, rozhodně to není přihlouplý kus rybího masa, který jen čeká, co mu spadne před tlamku. Vlastně v případě čerstvě nasazených ryb, které nepoznaly žádné rybářské nástrahy a dorostly v poklidu chovného rybníka, se o něčem takovém hovořit dá, ale zkušený kapr, který už má něco za sebou, to je jiná výzva! Někdo chytá kapra jen tak občas, příležitostně a spíš náhodně, stále větší počet rybářů se ale právě na lov téhle populární ryby vyloženě specializuje.

Kapr, kam se podíváš

Faktem je, že kapři se vysazují velmi intenzívně, odchov je dokonale zvládnutý a úspěšný, není problém sehnat násadu prakticky v jakékoli velikosti. Kapři se kromě rybníků a nádrží vyskytují nejen v pomalu táhnoucích řekách, setkáme se s nimi i v proudných podhorských řekách (kde rostou o něco pomaleji, ale zase bývají velmi bojovní) nebo dokonce v klidnějších partiích níže položených pstruhových revírů. Kapři (často v trofejních velikostech) bývají také ozdobou a lákadlem mnoha soukromých revírů, souboj s kaprem má prostě něco do sebe a teprve úlovek pořádného šupináče nebo lysáka z nás dělá skutečné rybáře.

Něco málo z kapří historie

Původní forma kapra byla poměrně nízká, ryba žila především v táhlém proudu a byla označována jako sazan. Ačkoli si to mnozí rybáři i nerybáři vlastně ani neuvědomují, nejedná se o původní druh, kapr k nám byl importován ze střední Asie. Už v prvním tisíciletí před naším letopočtem tato ryba zdomácněla v Číně, následně si jeho vlastností a vhodnosti pro chov povšimli staří Římané a začali pro tyto ryby budovat velké, poměrně mělké rybníky, které bylo možno vypustit. V období středověku se o výrazné rozšíření kaprů v Evropě postarala především církev, díky výběru chovných jedinců se změnil i vzhled ryb a objevily se vyšší typy s mnohem výraznějším podílem masa. Evropa prostě kapra přijala za svého, na rozdíl například od Austrálie, kde byl označen za nežádoucí invazní druh a je intenzívně odlovován a huben.

Zpátky ke kapřím pochoutkám

Kapr je znám tím, že konzumuje velmi široké spektrum potravy a můžeme ho proto lovit na prakticky všechny přírodní nástrahy, počínaje červy a hmyzem přes drobné korýše a obojživelníky až po těstoviny, brambory, kroupy, boilies, pelety, drobnější ovoce, kukuřici nebo speciální těsta a sýr. Neodmítne ani pečivo, larvy hmyzu, občas se větší kapři uloví i na mrtvou rybku při lovu úhořů nebo candátů, vzácností není ani úlovek kapra na umělou mušku. Před lovem a v jeho průběhu se většinou snažíme ryby přilákat na požadované místo pomocí nabídky vnadící směsi, která by měla obsahovat kousky toho, na co budeme následně i lovit. Máme-li možnost prokrmit lovné místo i dopředu (nejlépe několikrát denně), určitě ryby naučíme potravu na tomto místě vyhledávat a tak značně zvýšíme své šance na úlovek. Je však třeba myslet na to, že rybám nesmíme nabízet zbytečně velké množství návnady, aby se plně nezasytily, rozhodně pak k vnadění nelze použít zkažené nebo špatně připravené potraviny, tím bychom si ryby spíš odpudili.

Kukuřice a její kouzlo

Při lovu v teplých letních a podzimích měsících je jednou z nejspolehlivějších nástrah kukuřice v různých variantách.

●   FOUKANÁ KUKUŘICE

K jejímu nastražení použijeme menších háčků, než bývá při lovu kaprů obvyklé a napichujeme ji opatrně, pokud možno za střední část. Můžeme s citem napíchnout i větší počet zrnek a když je navíc ještě obalíme lehce šrotem, je to jedna z nejlepších nástrah na kapry i na amury. Foukanou kukuřicí se šrotem (nebo na větší vzdálenost s jílem) snadno zakrmíme požadované místo.

●   VAŘENÁ KUKUŘICE

Kukuřičná zrnka dokonale doměkka uvaříme v tlakovém hrnci. Pokud si dáme práci a ručně je naloupeme, nebudou praskat zdaleka tak snadno, jako tomu je u strojově loupaných, které můžeme také koupit. Při vaření lze přidat trochu vanilkového cukru, med, anýz, konopné semínko nebo dipy a boostery podle vlastního uvážení a zkušeností. Nadipovat ale můžeme kukuřici snadno až po uvaření a zhotovíme si tak několik sáčků s různou příchutí. Vaříme pomalu na mírném plameni, správně uvařená kukuřice (po třech až čtyřech hodinách) je měkká, voňavá a snadno ji rozmáčkneme mezi prsty. Potom můžeme provést další, výraznější dochucení.

●   NALOŽENÁ KUKUŘICE

Skleničky nebo konzervy s již připravenou kukuřicí jsou praktické, ovšem jejich obsah bývá o něco tužší než u čerstvě vařené kukuřice a je třeba ji včas spotřebovat, případně ji po otevření uchovávat v chladničce.

Jak kukuřici nastražíme na háček?

Pokud použijeme už zmíněné menší háčky z tenkého drátku, stačí kukuřičná zrnka propíchnout, bez přehazování vydrží na háčku zpravidla až do záběru. Tento způsob nastražení je vhodný především při lovu na plavanou a na jemné feederové náčiní. Kukuřici můžeme spolu se šrotem nebo měkkým těstem použít i do srkačky, záběry jsou většinou spolehlivé. Zajímavou variantou je i nastražení kukuřičných zrnek mimo háček, kdy jimi jednoduše nahradíme oblíbené boilies. Na háčku i mimo něj můžeme také mezi zrnka kukuřice napíchnout kousek dešťovky, hnojáčka nebo jinou rybí lahůdku.

S kukuřicí na plavanou

V letním období je pro lov na plavanou vhodné období hned za úsvitu, s nástupem září se nejlepší doba lovu posunuje na časné dopoledne. Na stojaté vodě je vhodné prokrmit si malými dávkami tři nebo čtyři místa a použít lehký, dobře vyvážený splávek. Největší úspěchy se dostavují několik decimetrů nade dnem, na hlubší vodě potom v hloubce 1 až 2 metry, je třeba zkoušet, kapři jsou často jinde, než kde byli včera nebo třeba i před hodinou. Pokud je to možné, rybu zdoláváme mimo zakrmené místo, abychom si nepoplašili případný zbytek hejna. Když ryby na zvoleném místě nejeví během čtvrt hodiny žádný zájem, přesuňme se na další zakrmené místo.

Kouzlo položené

Ať už se rozhodneme pro klasickou průběžnou sestavu nebo pro citlivý feeder, měli bychom lovit s poměrně jemným náčiním, záběry na kukuřici bývají důvěřivé, ale vcelku jemné a se silnějším vlascem nebo šňůrou bychom jich spoustu vůbec nemuseli zaregistrovat. Na zarostlé vodě se ale samozřejmě nedá nic dělat, tam by nám kapr asi moc šancí nedal, v tom případě tedy trochu "přitvrdíme". Háčky je vhodné použít s kratším ramínkem a dostatečně velkým obloučkem, při opatrném pohybu u vody můžeme často lovit jen pár metrů od břehu mnohem úspěšněji, než kdesi v dálce na maximální odhoz. Kukuřici přes léto a v teplých pozdních dnech rozhodně vyzkoušejte, chutná i dalším rybám, nejen kaprům.

Oblíbené značky

všechny značky