Kouzlo (a prokletí) muškaření

Příběhy od vody 07.11.2016  |  od Josef Jehlička

Lov ryb na umělé mušky je jednou z rybolovných metod, které se na mnohých z nás podepsaly na celý život. Začíná to jako by nic, stejně jako spousta podobných, nevinně se na první pohled tvářících posedlostí. Díváte se na rybáře, jak stojí v proudné podhorské řece a nad hlavou mu v elegantních křivkách létá nápadně zbarvená šňůra, vypadá to docela jednoduše a proč to tedy také nevyzkoušet.

Pokud někdo z vašich přátel tomuto odvětví rybářského sportu holduje, máte ještě určitou šanci vábení jemných prutů a ochmýřených zázraků uniknout, protože si hned zpočátku budete mít možnost vyslechnout klasickou rybářskou tirádu o tom, jak je ryb méně a méně, jsou mnohem opatrnější, menší,  potom se vám dostane i ponaučení o nedostupnosti těch nejvzácnějších materiálů pro zhotovování umělých mušek, následuje výčet peripetií, spojených s obstaráním povolenky na některé vysněné revíry... Pokud se k tomu přidá i kamarádova manželka nebo přítelkyně se stížností na stále rostoucí objem zásob vázacích materiálů, na pořizovací ceny "úžasně levných a výhodných" nákupů nejrůznějšího rybářského harampádí, občasného výskytu molů v domácnosti - prostě v tom případě máte šanci magické přitažlivosti muškařského sportu uniknout, jinak jste nejspíš nevyhnutelně ztraceni...

Kdepak, není to ve skutečnosti tak hrozné, ale z lovu na umělé mušky se může stát opravdu celoživotní posedlost nebo dokonce určitá filosofie, to už záleží na každém z nás. K téhle zálibě se lze dostat ve věku školou povinném, ve středním věku, kdy si myslíte, že už vás nic nezaskočí, propadnout mu ale můžete i v letech pokročilých, kdy rybářských zkušeností dávno máte na rozdávání a nabyli jste dojmu, že nějaký háček s namotaným peříčkem a titěrné kolečko na hladině vás už přece nemůže rozhodit - ovšem chyba lávky, je to jinak! Muškaření není sice žádná věda, ale pokud začnete při lovu a později i při vázání umělých mušek (ke kterému se s největší pravděpodobností brzo dostanete) kromě nabytých zkušeností používat i vlastního úsudku, jste na správné cestě. Na muškařském sportu je krásné hlavně to, že nikdy nejste na konci a pořád je před vámi spousta cest, kterými se můžete vydat. Ano, je to tak s celou rybařinou a vlastně se všemi zájmovými činnostmi, ale právě u lovu na umělé mušky jsem to pocítil asi nejvýrazněji.

Muškaření nebo lov na umělou mušku?

Abychom hned na začátku vyloučili případné problémy s odborným označováním, podívejme se na to, co s muškařením napáchal rybářský řád. Pod přetrvávajícím a asi nejčastěji běžně používaným termínem "muškaření" je vlastně zahrnut lov na udici, opatřenou háčky, dvojháčkem nebo trojháčkem a nástrahou je živý nebo mrtvý hmyz. Do téhle kategorie ale pravověrný muškař zařadí tak maximálně lov "na třepanou".

Klasický muškařský sport je skryt pod označením "lov na umělou mušku", kde se používají umělé nástrahy, zhotovené z peří, přírodních i syntetických materiálů a dalších doplňků, sestavu tvoří jedna až tři umělé mušky na speciálním návazci. Omlouvám se tedy za to, že používám i termín muškaření pro tento způsob lovu, ale mám to tak prostě zažité a myslím tím vždy rybolovnou metodu, povolenou na pstruhových vodách a používanou stále častěji i na vodách mimopstruhových.

Mokrá, suchá, nymfa, strímr...

Všechna tato označení patří umělým muškám a současně i konkrétnímu provedení rybolovné metody. O co se ve stručnosti jedná? Asi nejstarší variantou byl lov na mokré mušky, který se dnes zase po několika letech stagnace vrací a získává znovu na popularitě. Jedná se o nahození nezatížených mušek, představujících nejčastěji utopený a vodou unášený hmyz, používá se při něm na menších vodách dvou, na větších i tří mušek současně. Nahazování se provádí pomocí speciální šňůry, ke konci pozvolna ujímané (pozvolna se ztenčující), které spolu s návazcem v délce prutu nebo ještě o něco delším, umožní přesné nahození do požadovaného místa. Nahazujeme tedy opravdu jen vahou šňůry, nikoli mušek samotných, s trochou cviku to ale zaručeně brzo zvládnete. Lov na nymfy spočívá v použití výrazně zatížených nástrah (dnes se k tomuto účelu používají především wolframové kuličky s dírkou pro provlečení háčku) a jejich vedení u dna nebo ve spodní části vodního sloupce. Napodobujeme tak vývojová stadia hmyzu, žijící u dna nebo právě stoupající ke hladině. Speciální nymfovou technikou je velmi účinná francouzská nymfa, kde nepoužíváme k nahazování prakticky vůbec muškařskou šňůru a chod nástrah u dna sledujeme díky citlivému indikátoru na návazci, takže rozezníme i nejjemnější kontakt. Strímry, baky a muddlery napodobují potěr, drobné rybky i další vodní živočichy, čemuž odpovídá také styl jejich vedení vodou, kdy nástrahu trhaně popotahujeme a dráždíme tak útočné instinkty ryby. Za vrcholný zážitek mnozí muškaři považují lov na suchou mušku, kdy záběr ryby sledujeme zcela bezprostředně, protože vidíme, jak ryba sebere z hladiny plovoucí napodobeninu hmyzu. Mezi těmito metodami existuje mnoho různých kombinací a variant, to by ale samo vydalo na pěkně tlustou knížku.

Nemusíme na mušku lovit jen pstruhy

Na umělé mušky lze lovit nejen pstruhy, siveny a lipany na vodách pstruhových, stále populárnější je i lov dalších rybích druhů. Z dravců se jedná zejména o šiky, okouny, candáty nebo boleny, vysoce ceněným muškařským úlovkem je i velký, protřelý a opatrný tloušť nebo jesen, touto technikou lze lovit téměř všechny druhy ryb, z těch pro muškaře opravdu atraktivních bych rád zmínil ještě alespoň bojovnou parmu, i populární kapr se dá vhodně zvolenou a nabídnutou muškou často ošálit. Mnozí muškaři s oblibou vyhledávají i zahraniční revíry a kromě těch klasických pstruhových se jejich úlovkem mohou stát i ryby slaných vod - mořští pstruzi, lososi, v exotických krajinách se na umělé mušky loví i tarponi, barrakudy a mnoho dalších druhů. Také cílené úlovky sumců touto technikou jsou v posledních letech stále častější.

Vybavení pro lov na mušky

Co se muškařského vybavení týče, začínat lze sice s jedním univerzálním proutkem, navijákem a šňůrou, pokud ale propadneme lovu na umělé mušky, bude se naše výbava zanedlouho neskutečně zvětšovat. K nepostradatelnému základnímu vybavení patří vesta nebo bunda s kapsami, polarizační brýle, podběrák, brodicí boty nebo kalhoty (časem u mnohých přibude i belly-boat, ale o tom zas jindy), vždy je dobře obléci se s ohledem na počasí a nenosit s sebou zbytečné věci. Ale ono se to hezky, řekne, však to znáte, nechám doma třeba suché mušky a ryby budou celé odpoledne jako natruc sbírat hmyz z hladiny...takže konkrétní volba je na každém z nás.

Vlastnoručně zhotovená muška má něco do sebe

Zhotovit si umělé mušky vlastnoručně není samozřejmě žádnou nutností, ale kdo by odolal, když chvíli přihlíží práci zručného vazače. A zase přibývají další a další krabice, sáčky a zásobníky, aby bylo z čeho uvázat aspoň základní vzory. Umělé mušky mají nespočetný počet vzorů a stále vznikají další, základní principy vázání ale nejsou nijak příliš složité. V dnešní době díky dostatečnému výběru knih, obrazových nosičů, internetu i dalším zdrojům se naučíte základům za chvilku, potom už je to jen o praxi a pozvolném zdokonalování. Nejlepší variantou ale stejně asi bude, když máte možnost se posadit ke svěráčku s šikovným "mazákem", který už přesně ví, jak na to.

A tady se znovu dotýkám toho, co pro mě skrývá jedno z největších tajemství muškařiny - nikdy nejste na konci a pořád se je co učit, vymýšlet, experimentovat a zkoušet, ať už jsou výsledky různé. Týká se to lovu samotného i vázání mušek, vlastně celého postoje k muškařskému sportu.

Oblíbené značky

všechny značky