Můj život s prutem

Příběhy od vody 09.12.2016  |  od Václav Bruner

Letmo pohlédnu do vlastních rybářských začátků a zavzpomínám na vybavení pro malého kluka a možnosti, které nám prodejny rybářské sportu v dobách totality nabízely a srovnám je s tím, jaké možnosti máme dnes

Letmo pohlédnu do vlastních rybářských začátků a zavzpomínám na vybavení pro malého kluka a možnosti, které nám prodejny rybářského sportu v dobách totality nabízely.

(doslova) Těžké začátky

Můj první proutek bylo samozřejmě Lipno s navijákem Rex. Byl to těžký a robustní dvoudílný prut. Vláčel jsem s ním, chytal na plavanou, ale i lov na těžko nebyl problém. Dnes je tento prut vytahován z koutů plných pavučin a rybáři jej oprašují pro nový život. Je často využíván jak sumcový prut, nebo i jako univerzální prut do Norska, což jsem osobně i vyzkoušel. Mimo jiné i člověk ušetří za posilovnu, což zvyšuje jeho nedocenitelnost. Dalším proutkem mne obdaroval táta, což byl můj první teleskop Sona v délce 2.4m.  Tento opět univerzální proutek hnědé barvy se mnou strávil roky u vody a nikdy mne nezklamal, dokud jsem ho sám nepřerazil ve dveřích.  A jak čas běžel, mohl jsem na jednou chytat na dva pruty, a to, už jsem za ušetřené peníze nakoupil použité teleskopy Odra, které zdolaly stovky krásných kaprů při lovu na těžko. Tyto teleskopy jsem měl opravdu velmi rád, neb i esteticky spolu se stejnými navijáky MK 100 ladily.

Kwalita z Polski

V porevolučním období jsem naskočil do autobusu za výhodnými nákupy do Polska. Sotva jsem vplul do první prodejní haly, nestačil jsem zírat, jaké rybářské skvosty a co víc, za jak nízké ceny je zde možno rybařinu pořídit. Coby neznalý zdejších poměrů jsem vybral teleskopy renomované značky a stejně tak i neuvěřitelně krásné a metalickým  lakem stříkané navijáky jiné renomované značky za desetinovou cenu, než by bylo u nás možné. Hrdě jsem přezbrojil a oblíbené Odry skončily v rohu garáže. A tak jsem se nemohl dočkat víkendu, až se pochlubím kamarádům se svým novým cajkem. Radost mnou cloumala ještě před prvním náhozem, který byl rovněž náhozem posledním. Mocný švih, který jsem běžně používal s Odrami k nahození na větší vzdálenost, rozdělil můj značkový teleskop na mnoho dílů, bohužel již neteleskopického rozložení. S druhým značkovým kouskem jsem sice bez problémů nahodil, ale po záseku mírového kapříka  nastala stejná rozborka, jako s kouskem prvním. Nu a o navijácích lze jen říci, že tak hezkou barvu jsem už nikdy neviděl, ale to je tak vše co o nich dobrého lze říci. A tak poučen z předchozích nezdarů, nastal čas návratu k Odrám a další sezonu obstojně ustály. Zařekl jsem se, že v Polsku už nikdy nic na ryby nekoupím, což se samozřejmě s postupem času změnilo. Další dva roky jsem je po mírných opravách udržel v provozu, ale změna už byla nutná. V té době na prvním internetovém obchodě kam nyní své moudra píši a vy je zde čtete, jsem zakoupil teleskopy od DAMu a spokojeně s nimi rybařil další léta.

Pomalu ale jistě se stávám závislým nákupčím

Pak nastal zlom a já si pořídil svůj první feeder. Světe div se, jednalo se o polský výrobek Jaxon Orion. S tímhle kouskem jsem přičichl i k prvním feederovým závodům a normální koníček se stal pro mne postižením a pruty jsem měnil jak na běžícím páse. Značky a gramáže, kdo mi co dokáže. Během dvou let jsem vystřídal desítky prutů a novinky se staly pro mne drogou. Aby toho nebylo málo, začal jsem flirtovat s přívlačí a to už jsem na svůj cajk potřeboval tubus velikosti parovodu z Neratovic. V tom všem šílenství jsem nakonec prošel pruty o délce i 4,2m a pickery okolo 2,8m. Vláčáky na ultrajemnou a střední a těžkou přívlač. No manželka tušíce, že ve vybavení se ztrácí luxusní každoroční dovolená, asi by se mnou na dovolenou k Lužnici nejela.  Samozřejmě dnes mám proutků pár a osvědčené a ani dnes již nevyráběné kousky bych nevyměnil za nic nového, byť sebevíce vychvalovaného.

Zlatá střední cesta...

V následujících článcích se Vám budu pokoušet nastínit úskalí výhodných nabídek a naopak nevýhodných nabídek s dobrým koncem. Budu se snažit postupně rozdělit pruty do jednotlivých sekcí rybolovných technik, ale i rovněž hledat optimální startovací a čili i univerzální sadu pro začátečníky. Sám jsem mnoho tápal při hledání optimálního prutu pro začátečníka a při představě, že bych dnes začínal a dostal bych se do spárů šikovného prodejce, jistě bych zaplakal nad nešťastnou volbou a zejména nad provětranou peněženkou. Mnohokráte jsem při svých obchůzkách podél řeky jako rybářská stráž potkal začátečníky, kteří nebyli ani desetkrát u vody a spláceli kaprařské vybavení za desetitisíce korun na splátky. Stejně tak jsem potkal pány v letech, kteří chytali na ty staré dobré Lipna a pranic jim neříkaly moderní trendy ve vybavení a zcela uspokojivě si rybaření užívali. Také jsem však potkal chlapíčky co zlatou střední cestou došli k výbornému poměru kvality, ceny a výkonu, o což se já budu tedy v následujících dílech snažit také.

Závěrem tohoto článku musím zmínit i svého výborného kamaráda, který v podstatě přestal chodit na ryby a chodil po pražských rybářských prodejnách a většinou se bez nového černého obalu skrývajícího nějakou tu novinku domů ani nevracel. Po dvou letech jsem ho navštívil doma a ptal jsem se ho na jeden proutek, který pravděpodobně koupil.  Zmizel v kumbálu a nosil otepi černých obalů a onen proutek nenalezl. V nákupu tam vlastně držel novou fabii, či několik zahraničních rybářských výprav.

Pojďme spolu najít tu zlatou střední…

Oblíbené značky

všechny značky