Plavaná funguje, i když sněží

Rybářské tipy 01.11.2017  |  od Josef Jehlička

Rybám poletující sněhové vločky, podzimní plískanice nebo déšť pochopitelně nevadí, s ochlazující se vodou naopak vytuší, že se blíží zimní období a stále se intenzívně shánějí po potravě. Pro plavačkáře to může být velmi úspěšné období, pokud si vybereme to správné místo a zvolíme vhodnou nástrahu. Použijeme přiměřeně jemné vybavení a nachystáme si teplé oblečení, namícháme kbelíček krmení, potom už hurá k vodě...

Které ryby budeme lovit?

Prakticky celoročně lze lovit tlouště, zaměřit se ale můžeme i na plotice, perlíny, oukleje, při chuti jsou i cejni a kapři. Na břehu se budeme pohybovat co nejméně a pěkně pomalu, ryby jsou opatrné a stejně, jako ihned zaregistrují dopad nástrahy do vody, mohly by si všimnout i neopatrného rybáře. Přes den ještě vyjíždějí do mělčích míst, nejčastěji se ale dají najít v blízkosti přírodních překážek a už se nedrží v silnějším proudu, prostě šetří energii a dělají si zásoby na zimu, navíc na takových místech mají šanci ukrýt se před stále hladovými predátory. Pochopitelně se může splést i ryba, se kterou v tomhle období ani moc nepočítáme, ale je dobré vytipovat si vhodná místa a připravit si nástrahy i krmení pro ryby, které by se měly na zvoleném úseku vyskytovat.

Krmíme po malých dávkách, ale průběžně

V podzimním období je třeba v průběhu lovu lehce přikrmovat, na to bychom neměli zapomenout ani v době, kdy se nám podaří ryby stáhnout a berou jedna za druhou. Udržet je na lovném místě a přitom rozhodně nenaházet do vody příliš mnoho krmení, abychom ryby nepřekrmili, to je ta téměř hamletovská otázka. Takže po malých porcích, raději řídkou, snadno se ve vodě rozpouštějící směs, rozhodně ale krmit vždy po několika desítkách minut nebo ještě častěji. Na tekoucí vodě házíme krmné dávky pochopitelně kousek nad lovné místo, při propadu se dostanou drobné  části krmení přesně tam, kam chceme ryby nalákat. Pokud použijeme v rozumném množství i aromatické dochucovací prostředky a atraktory, rozhodně to nebude na závadu, ovšem přidáním zbytečně velkého množství aromatických látek bychom mohli ryby odradit, platí tedy určitě tradiční rčení - "všeho s mírou". Přitažlivost krmné směsi může (především na stojatých a pomalu tekoucích vodách) výrazně zvýšit i obarvení krmné směsi nějakou nápadnější barvou, například žlutou nebo oranžovou. Pokud krmíme na klidnější vodě, budeme se snažit krmnou směs házet do prostoru několika metrů, na větší vzdálenost můžeme použít i zavážecí loďku nebo krmení vložíme do rozpustného sáčku a nahodíme pomocí prutu.

Na co budeme chytat?

Určitě nejlepší a snadno dostupnou nástrahou jsou červi nejrůznějšího druhu. Pokud jsme si udělali nějakou zásobu kopaných žížal a hnojáčků, případně larev chrostíků, máme problém vyřešen. Ovšem ne každý najde doma u své drahé polovičky, přítelkyně nebo maminky pochopení a bude mu dovoleno takové podivné až podezřelé věci přechovávat v chladničce. Ale pokud zajdeme do rybářského obchodu, koupíme si prostě do krabičky bílé červy a máme vystaráno, žádný problém. Červi totiž ve vodě zanechávají výraznou pachovou stopu, tudíž stačí několik jich rozmačkat (ano, ochránci přírody mě možná napadnou, tedy je nejprve citlivější povahy nechají u veterináře odborně uspat ☺), zvýšíme tak výrazně přitažlivost krmné směsi. Do krmení pochopitelně přidáme i strouhanku, lněné semínko a další osvědčené přísady, pokud je nakonec podrtíme v hmoždíři nebo rozmixujeme, bude krmení mnohem výraznější a ryby ho zaregistrují na větší vzdálenost. Pokud na háček použijeme bílé červy, je vhodné napichovat je jen za zadeček (tam jsou vidět dva tmavé body, stačí trocha pozornosti) a zbývající část tělíčka nechat volnou mimo háček. Díky tomu se červík ještě bude nějakou dobu dráždivě pohybovat a to je pro ryby pochopitelně lámavé. (zase mě ti ochranáři přírody asi za tento postup zneuctí, ale čert to vem´). Vymáčené bílé červy včas vyměníme, když na háčku zůstane jen bílá "slupka", nástraha už pozbyla téměř veškeré přitažlivosti.

Vhodný prut na podzimní a zimní plavanou

Pokud lovíme na menším toku nebo je stanoviště ryb blízko břehu, můžeme použít kratší prut, potřebujeme-li nahodit dál, zvolíme raději delší a rozhodně si vezmeme jemný vlasec, ani průměry pod 0,12 mm nejsou pro tohle chytání žádnou výjimkou. Použít můžeme i takzvané "biče", tedy pruty bez navijáku, u kterých se lze naplno soustředit na sledování splávku. Při použití běžného smekacího navijáku můžeme díky slabému vlasci nahodit kam potřebujeme, stačí vybrat odpovídající gramáž a především splávek co nejpřesněji vyvážit, záběry nejsou tak razantní, jako tomu bylo na jaře nebo začátkem léta. Zjednodušeně řečeno, čím citlivější splávek a jemnější náčiní, tím snáze rozeznáme záběr. Pokud budeme chytat na velkou vzdálenost a na hlubší vodě, můžeme použít i klouzavou montáž, kdy se splávek při nahození nachází poblíž zátěže a po dopadu do vody se nástraha ponoří do požadované hloubky, nastavené zarážkou.

Nám to sice moc nevoní

Díky tomu, že se ryby při vyhledávání potravy řídí z velké části i podle pachů, jsou aromatické nástrahy i krmná směs mnohem přitažlivější. Luštěniny vydávají charakteristický pach, pokud je při míchání krmné směsi trochu rozmačkáme, budou ještě mnohem výraznější. Další variantou je použití sýrů, které jsou pro spoustu ryb oblíbenou lahůdkou, měkký sýr sice na háčku moc nedrží, ale zase může posloužit jako skvělá přísada do krmení. Výraznou pachovou stopu ve vodě zanechává a šíří i paštika, lančmít nebo uzeniny, chytat tlouště na kostičky salámu či na pořádně uleželého sýra je to, co znali už naši tátové a dědové. K sýrům jeví značnou příchylnost i parmy, ani kapr často neodolá. Máme-li možnost získat střeva z drůbeže včetně jejich nepříliš lákavého obsahu, můžeme s úlovkem tlouště počítat téměř stoprocentně. Ovšem práce s drůbežími střívky není pro každého, s tím je nutno počítat.

Sezóna nikdy nekončí

Plavaná je rybolovná metoda, kterou můžeme praktikovat po celý rok, přelom podzimu a zimy rozhodně není obdobím, kdy bychom si nemohli pěkně zachytat. Pokud se soustředíme na bílou rybu a nebo máme možnost věnovat se okounům, zachytáme si často lépe než v parných letních dnech. Navíc můžeme ulovit spoustu rozmanitých rybích druhů, především kaprovité ryby přijímají potravu i přes výrazné ochlazení a tím i sníženou teplotu vody, rozhodně se ale zamysleme nad volbou správného krmení, to je pro podzimní a zimní lovy na plavanou prostě základ. S jemným náčiním si navíc i menší ryby na udici skvěle vychutnáme a dobře se pobavíme. Máte všechno už připravené? Tak hurá k vodě, určitě se nějakých záběrů dočkáte...

Oblíbené značky

všechny značky