Podzimní feeder

Rybářské tipy 23.11.2017  |  od Josef Jehlička

Chytání na feeder sice už není žádná žhavá novinka, ale pro mnohé rybáře se jedná o dosud nevyzkoušenou techniku, což je nejspíš docela škoda. Proč? Jedná se o velice zajímavý a úspěšný způsob lovu, který lze praktikovat při chytání většiny kaprovitých ryb, funguje spolehlivě na stojatých i tekoucích vodách. Slovo "FEEDER" znamená v angličtině "krmítko", na jehož principu spolu jemnou montáží a mimořádně citlivou špičkou prutu celý způsob lovu vlastně spočívá. Používají se poměrně slabé návazce a menší háčky, což ale neznamená, že by se na feederové náčiní nelovily i opravdu velké ryby. S nástupem podzimního počasí a postupného ochlazování vody je tato technika velmi úspěšná.

Můžeme lovit po celý den

Dny se koncem roku znatelně zkracují, co se slunečního svitu a světla týče, ryby ale je možné lovit nejen ráno a navečer, na správném místě budeme úspěšní po celý den. Je ale třeba zvolit poněkud odlišná místa než zjara a v letním období, potom se dočkáme nejen bílých ryb, ale i opatrných kaprů a občas dravých ryb. Na místech, kde jsme vyhledávali ryby zdržovaly zjara a v létě, už je nyní nenajdeme, s trochou zkušeností (a samozřejmě nezbytnou porcí rybářského štěstí) je ale najdeme na nových.

Kde budeme ryby hledat?

Pro podzimní lov na feeder jsou nejvhodnější místa s mírným proudem nebo pomalé, středně hluboké vracáky, v klidnějších pasážích ryby totiž nemusejí vydávat tolik energie. Rozhodně bychom neměli přehlížet ani místa u přítoků nebo vyústění struh, ryby najdeme i u vývodů odpadů či dokonce vyústění kanalizace. Ty poslední varianty sice moc lákavě nezní, ale občas právě na takových místech můžeme skutečně pěkně zachytat. V případě, že si ryby nechceme odnést domů ke konzumaci, nevyhýbejme se tedy ani těmto jinak ne zrovna vábným místům.

Na důkladné prozkoumání hlubších míst a velkých vodních ploch je neocenitelným pomocníkem pozici loďka v kombinaci s echolotem nebo sonarem; pokud máme odhozový echolot, poradíme si samozřejmě i bez loďky. Právě díky stále dokonalejší technice snadno identifukujeme místa, kde se ryby zdržují, nebo dokážeme zaměřit trasy, jimiž s určitou pravidelností protahují, uděláme si dobrou představu i o profilu dna a případných vázkách nebo terénních zlomech. K dopravení sonaru nebo echolotu na požadované místo může také dobře posloužit zavážecí loďka. Zaměříme se především na místa se střední a větší hloubkou, do mělčin už ryby vyjíždějí jen vyjímečně.

Účinnost feederu lze zvýšit i vhodným krmením

Ačkoli součástí feederové sestavy je i krmítko, vyplatí se navíc zakrmit několik míst předem a průběžně v malém množství přikrmovat v průběhu lovu. Poměrně důležitým faktorem je vhodná barva krmení, v podzimním období to platí dvojnásob. Právě správně zvolená barva krmné směsi může totiž ovlivnit její přitažlivost a upoutat pozornost ryb zrakovým vjemem. Světle žluté, oranžové a hnědé krmení je často optimální volbou, případné dobarvení světlé směsi nebývá problém. Do krmné směsi můžeme pro zvýšení účinnosti přidat i různé živočišné složky (drobně nasekané či nadrcené červy, larvy hmyzu, pstruhové pelety nebo důkladně uvařenou kukuřici či hrách). Krmíme jen v malých dávkách, ale pravidelně, ryby si i malé množství aromatického krmení snadno najdou. Navštěvujeme-li některé místo více dnů po sobě, budou právě ta průběžně zakrmovaná místa nejúspěšnější, tomu můžete věřit. V proudu krmíme vždy nad zvoleným lovným místem (podle síly proudu a hloubky na daném místě), aby krmení mělo čas k propadu do dolní části vodního sloupce a na dno. Určitě nebude na škodu, když do krmné směsi přidáme výraznější dip nebo jiný aromatický zvýrazňovač (občas postačí například obyčejný anýz, drcené lněné semínko nebo rybí moučku), ve stejném dipu můžeme potom namočit nebo obalit i nástrahu.

Nástrahy raději menší než v létě

S ochlazením se ryby stávají o něco pomalejšími a váhavějšími, jsou velmi opatrné a proto použijeme menší nástrahy v kombinaci s ještě jemnějším náčiním, než na jaké jsme běžně zvyklí. K tomu patří také použití menších háčků a jemné chvějivé špičky. Při podzimním chytání je vynikajícím pomocníkem kontrastní feederový terč, který nám umožní rozeznat i ty nejjemnější záběry. Jako nástrahy lze použít především oblíbené bílé červy, foukanou pšenici, menší zrnka kukuřice, kuličku hrachu, případně z těchto ingrediencí zkusme sestavit nějakou lákavou kombinaci. Výborně se osvědčují i plovoucí extrudy v červené, růžové nebo žluté barvě s přidáním dvou až tří červíků, které zaručují, že nástraha nezapadne a bude se držet těsně nade dnem. Pokud chceme lovit současně na dva pruty, můžeme vyzkoušet na každý nastražit něco jiného. Tak se nám snadněji podaří objevit, co rybám zrovna chutná. Vynikající a přitom levnou a snadno dostupnou nástrahou jsou i burisony, které navíc můžeme snadno nadipovat. Pokud nemáme po ruce nic lepšího, dobře poslouží i obyčejný starší rohlík. Použijeme raději menší, lehká krmítka, jejichž dopad ryby nepoplaší, většinou při podzimním lovu nemusíme házet nijak daleko.

Budeme chytat na jeden nebo na dva pruty?

Pokud ryby berou, je ideálním řešením lov na jeden prut, kdy se můžeme na jemné záběry dokonale soustředit. Záběry totiž přicházejí poměrně brzo a dva pruty bychom těžko zvládli sledovat a obsluhovat. Chytání na feeder lze spojit s nahozením druhého prutu na položenou, kdy nás bude o případném záběru informovat akustický hlásič a tak se o prut nemusíme příliš starat, ovšem zlomyslná paní Náhoda to většinou zařídí tak, aby záběry přišly pokud možno současně a máme potom docela zamotanou hlavu. Prostě když to na feeder bere, je podle mého jeden prut tím nejvhodnějším řešením.

Pohled do světa rozličných krmítek

Pro lov na feeder se používají podle potřeby a konkrétních podmínek krmítka velmi rozmanitých tvarů, velice oblíbená jsou krmítka typu METHOD, u kterých se háček na krátkém návazci i s nástrahou vmáčkne přímo do krmné směsi v krmítku, nejčastěji ve speciálním přípravku. U "method feederu" proto často dochází při rychlejších a razantních záběrech i k samovolnému záseku díky hmotnosti krmítka. Používaná krmítka můžeme rozdělit na kovová a plastová, hranatá nebo válcovitá (neboli "klece" a "natáčky"), krmítka se zátěží, plochá, žebrovaná i spirálová, vhodný typ si vybereme podle uvolené krmné směsi a vzdálenosti, na kterou chceme nahazovat. S feederem se většinou neloví na "maximální odhoz", spíš se snažíme nahodit přesně do předem zakrmeného místa. Tím totiž úspěšnost lovu a počet záběrů ještě spolehlivě zvýšíme.

Jak je to doopravdy s feederovým "terčem?"

Feederový terč používají především rybáři, kteří chtějí se stoprocentní jistotou rozeznat i ten nejjemnější záběr. Velmi dobře se osvědčuje především v horších světelných podmínkách (šero, protisvětlo, zvlněná hladina, slabší zrak apod.). Pokud jsou záběry hodně opatrné a často se jedná jen o několikacentimetrové popotažení, může právě vhodně nainstalovaný terč hodně pomoci. Terče se vyrábějí v nejrůznějších provedeních (nejčastěji oboustranné ve světlém a tmavém provedení), zapíchnout stojánek s terčem do správné polohy je otázkou okamžiku, určitě to stojí za vyzkoušení!

Je třeba myslet i na správné oblečení

S podzimem občas přicházejí přeháňky, někdy se zvedne protivný studený vítr nebo přijde plískanice s deštěm a pokud v tu dobu zrovna ryby začnou brát, často se nám od vody i přes tyhle nepříjemnosti nechce. Abychom to neodskákali s rýmou nebo dokonce třeba zápalem plic, mysleme na to, že vždy je lépe mít s sebou nějaké oblečení navíc, oceníme i rukavice s odnímatelnými prsty, bundu s kapucí, nepromokavé kalhoty a kvalitní čepici. Také něco k jídlu a termoska s čajem nebo s horkou kávou dokáží zvednout prokřehlému rybáři náladu, s  "ostřejší náplní" na zahřátí to raději moc nepřehánějme, buď nás ještě čeká kus cesty za volantem nebo bychom zbytečně v povzneseném stavu riskovali uklouznutí či upadnutí někde na kluzkém břehu. Rozhodně se ale ještě se žloutnoucím listím s feederem k vodě vypravte, pohodová atmosféra podzimu je příjemná pro relaxaci a nějaká ta ryba se určitě nechá zlákat...

Vhodné návnady a nástrahy pro lov na feeder

Krmná směs je důležitá, měli bychom nejlépe směs ve stejném složení, jaká bude ta, kterou následně namáčkneme do krmítka nebo jí krmítko naplníme, jen do krmítka použijeme trochu lepivější konzistenci. Toho snadno dosáhneme například přidáním rybí moučky do směsi. Vhodné směsi můžeme zakoupit už hotové, případně si je "vylepšit" speciálními přípravky nebo zhotovit vlastní, receptů najdeme všude fůru. A co dát na háček? Nejlépe něco, co obsahuje i krmná směs, ovšem ani to není bezpodmínečně nutné, když ryby přilákáme, už se nějaký ten záběr zpravidla dostaví. Lze použít i kukuřici, menší boilies, pelety, výborně fungují masní červi, hnojáčci, menší žížaly i kousky rousnic, někdy je nejlepší kousek lisovaného pečiva, chce to zkoušet a experimentovat.

Oblíbené značky

všechny značky