Rybářské potřeby jako dárek?

Rybářské tipy 12.07.2017  |  od Josef Jehlička

Vhodný dárek pro nadšeného rybáře, to je přece moc dobrý nápad, souhlasíte? Ovšem pokud darující nemá s rybařením velké zkušenosti a naopak obdarovaný dávno není začátečník s chudičkým vybavením, není to vždy tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jednotlivé kategorie rybolovných metod jsou totiž silně specializované a proto bez vhodných informací nebo správných znalostí by výběr dárku nemusel být úplně vhodný. Ale tomu lze snadno zabránit, pokud zvolíme některý z vhodných a osvědčených postupů.

Rybářův kamarád od vody zná jeho tajná přání

Koupit jako dárek rybáři nějaký pěkný prut nebo naviják, to vypadá moc stylově a nedovedeme si představit, že bychom ho tím nepotěšili. Jenže prut může mít nádhernou barvu, povrchovou úpravu, být dlouhý až skoro k nebi a třeba to zrovna nebude ono. Proč? Málokterý rybář se stejně intenzívně věnuje všem rybolovným technikám, k některým se dostane častěji, jiným se věnuje spíš jen doplňkově... a podle toho vypadá i jeho vybavení. Pokud víme, že ten, komu chceme udělat radost je náruživým muškařem nebo stráví většinu času u vody vláčením různobarevných plechových či plastových nástrah, je to už mnohem snadnější, stejně tak s těmi, kteří se zaměřují spíš na sledování nápadně zbarveného splávku na zvlněné hladině nebo nejraději zasednou nad pruty ve vidličkách nebo na stojanu. Pokud navštívíme kamennou prodejnu, často nám zkušený prodavač dobře poradí s výběrem, pokud máme aspoň základní představu o tom, pro jakého rybáře sháníme dárek. Může se ale stát, že prodavačovou prioritou bude zbavit se neprodejných ležáků, k čemuž je neznalý laik s chutí nakupovat optimálním terčem. Když se nám podaří vytáhnout s sebou na nákup dobrého kamaráda rybáře, kterého chceme obdarovat, je to mnohem snazší, na správný výběr dohlédne skutečný odborník. Stejně tak jsou rady od "parťáka" velice přínosné při nákupech na internetu, stačí pomoc při virtuálním výběru a není nutné ani nikam cestovat. E-shopy mají své zboží zpravidla rozděleny přehledně do odpovídajících kategorií a díky tomu bývá výběr značně usnadněn. Celým sadám a kompletům se při nakupování dárků pro zkušenější rybáře raději vyhněme, jsou vhodné spíš pro začátečníky, děti nebo pro ty, kteří si chtějí rybaření napřed jen vyzkoušet. Kvalita vybavení v takové lákavě vyhlížející a přitom cenově hodně příjemné sadě totiž přece jen zdaleka nedosahuje té, jakou od náčiní vyžadují opravdoví rybářští nadšenci.

Voucher je pro věci neznalé dárce dokonalým řešením

Výborným nápadem je pořízení nákupní poukázky na rybářské náčiní v dané ceně, dnes s oblibou označované jako "voucher", někdy se setkáme i s označením "dárkový certifikát". Jedná se prostě o možnost výběru zboží v určitém obchodě podle vlastního výběru, velký počet rybářů právě takovou "volnou ruku" a možnost volby ocení mnohem více, než jakýkoli s láskou a současně neznalostí vybraný dárek, u něhož má co dělat, aby neprotáhl tvář do smutného výrazu a předstíral upřímnou radost, ačkoli v hloubi duše už přemýšlí, jestli by nevhodný dárek nebylo možné nějakým způsobem vyměnit nebo v horším případě kam ho založit, protože je víceméně k ničemu. Ovšem jsou i věci poměrně univerzální, kterými nic nezkazíme a radost rybáře bude nefalšovaná, jen se nesmí jednat o příliš specifické součásti vybavení.

Tipy, které nikdy nezklamou

Kniha, to je dárek, který vždycky potěší a co se rybaření týče, je výběr velice široký. Můžeme zvolit nějakou rybářskou beletrii, především v zimním období rybářům často schází častější pobyt u vody a přečíst si nějaké napínavé nebo romantické příběhy od vody, to vůbec není špatný nápad. Velký výběr knih se nabízí i pro začínající nebo mladé rybáře, zajímavý a nápaditý dárek je například i předplatné rybářského měsíčníku. Mezi oblíbené knihy patří i odborné publikace o lovu konkrétních druhů ryb, různé encyklopedie i populární knihy sebraných tipů a triků pro rybáře. Kromě knih se rybářům lze zavděčit i vhodně voleným DVD s rybářskou tématikou, člověk by občas ani nevěřil, kolik jich existuje. Se znalostí tělesných rozměrů "obdarovaného" lze vybírat i z širokého sortimentu oblečení, ať už jsou to klobouky, čepice, rybářské kombinézy, vesty, bundy, zateplené nebo nepromokavé oblečení či termoprádlo pro milovníky celoročního brodění. Kupovat rybářské boty, to nemusí být vždycky dobrý nápad, ale spolehlivé vlněné ponožky, ty jistě ocení. Mezi vděčné a praktické dárky lze počítat i "ohřívací" polštářky a vložky do bot, v chladném počasí stačí balíček (připomíná náplast ale nemá lepicí plošku) otevřít a několik hodin je postaráno o příjemné teplo.

Výlet na ryby? No, to je dárek nad dárky!

Spojit svého koníčka s poznáváním nových míst a užít si příjemný pobyt v přírodě, to je další varianta na skvělý dárek pro prakticky každého rybáře. Ať už půjde o jednodenní pobyt na dobře zarybněném soukromém revíru nebo několikadenní dovolenou v chatce či srubu, případně i v hotelu, hlavně ale v blízkosti vody, s možností lovit a současně odpočívat. Mnohé revíry nabízejí na svých vodách právě takové pobyty, to bude každopádně dárek, který předčí mnohé ostatní a jen tak na něj obdarovaný šťastlivec nezapomene.

Některé dárky ani neslouží k chytání ryb

Radost přinese i rybářské tričko s vtipným obrázkem nebo na zakázku vytištěnou fotografií obdarovaného lovce s trofejním úlovkem, případně hrnečky s motivy ryb, další praktickou pomůckou nejen pro rybáře je šikovný nůž s mnoha želízky, se kterým obratný kutil zvládne mnoho problematických situací, polarizační brýle, které odfiltrují odlesky světla na hladině a současně je využijeme i při řízení auta. A co třeba taková praktická svítilna, kterou s sebou můžeme vzít na ryby stejně jako kamkoli jinam, pořádný a spolehlivý zdroj světla se vždycky hodí. Nebo přenosná lednička a chladicí box, které poslouží buď k uchování úlovku v horkém letním počasí nebo k udržení třeba limonády či raději lahvového piva na té správné teplotě "se sedmého schodu"? Kdepak, opravdu stačí zalistovat nabídkou rybářského e-shopu a dárek je vyřešen raz dva!

Mezi rybáři jsou i ženy

Při obdarovávání rybářů bychom neměli opomínat ani rybářky, často se věnují svému koníčku se stejným, ne-li větším zaujetím než mnozí muži. A na tom rozhodně není nic špatného, pro ženy se nám budou dárky občas vybírat i o něco snadněji. Ačkoli u rybářek to není zase tak jednoduché, je totiž třeba sloučit jejich vkus a cit pro předmět s praktičností nebo mít prostě štěstí a strefit se do správného výběru. Pokud budeme ale trochu takticky a přitom důmyslně a nenápadně vyzvídat, jistě se i od nich dozvíme, jaký dárek ve spojení s rybařinou by uvítaly. A pokud to zrovna není jachta na Floridě nebo poslední model terénního Mercedesu, můžeme o splnění i uvažovat.

Oblíbené značky

všechny značky