S jarním oteplením je čas oprášit feeder

Rybářské tipy 10.04.2018  |  od Josef Jehlička

Konečně se příroda probouzí a ryby jsou stále více při chuti, kdo by odolal, Kromě tradiční plavané a položené bychom se měli určitě věnovat i stále populárnějšímu lovu na feeder. Tato technika nám může přinést spoustu zábavy a pěkných úlovků i v době, kdy jiné metody nejsou zdaleka tak účinné. Lovíme na jemné náčiní a díky tomu se často podaří obelstít i velké, zkušené ryby, které k tradičním nástrahám mnohdy přistupují s nedůvěrou.

Kde ryby s feederem najdeme

V jarním období je volba správného místa velice důležitá, ryby se totiž zdržují jen na některých místech a ta často se neshodují s našimi "zaručenými flíčky", kde v plné sezóně vždy bez problému nachytáme. Volba lovného místa se bude lišit podle charakteru revíru i podle složení předpokládané rybí obsádky.

Stojaté vody nabízejí pro ryby poklidné prostředí, z jara se na těchto revírech výrazně projevuje vliv počasí i stav a teplota vody. Za slunečných, bezvětrných dnů už můžeme zkusit ryby vyhledat v mělčích místech, teplo a sluneční svit přece jen ryby vyláká a probudí v nich chuť na nějaké to sousto. Potravu mohou snadno najít právě na rozlehlých mělčinách, které se prohřívají jako první. Pro ryby jsou přitažlivá místa s porostem rákosu, při vyšším stavu vody i zatopená tráva a keře, tady nacházejí klid a současně dostatek potravy. Zatažená obloha a větrné počasí naopak napovídá, že pokud budeme ryby hledat, měli bychom se zaměřit spíš na hlubší, klidná místa. Ideální jsou terénní zlomy na dně, původní koryto nebo aspoň závětrná zátoka. Jindy velice oblíbená místa u přítoků nejsou v tomto období zdaleka tak úspěšná, jak tomu bývá v létě nebo na podzim, zvýšenou aktivitu ryb tady zaznamenáme spíš jen v obdobích po dešti nebo při výrazných změnách tlaku.

Na tekoucích vodách bývá voda značně déle studená, takže pokud najdeme poklidnou zátoku, nadjezí nebo staré rameno, je to často nejslibnější místo, které si v prvních jarních dnech můžeme vybrat. Ryby se tu mohou pohybovat bez vynaložení většího množství sil, zatím přece jen potřebují doplnit po zimním období energii a potravy na řekách či v potocích zatím ještě nebývá rozhodně nadbytek. Pokud ale najdeme místo, kde se ryby soustředily, můžeme si až překvapivě dobře zachytat. V jarním období se zaměříme především na cejny a cejnky, karasy, perlíny nebo plotice, při chuti budou určitě i celoročně aktivní tloušti, proudníci a okouni. Vyloučen pochopitelně ale není ani záběr prvního jarního kapříka...

Drobný háček a jemný vlasec neznamená jen malé ryby

Ryby v pozvolna se ohřívající vodě berou sice poměrně důvěřivě, ale pokud použijeme opravdu jemné náčiní, naše šance se rozhodně ještě zvýší. A právě feeder je pro lov s jemnými vlasci nebo šňůrami a na menší háčky technika jako stvořená. Pro chytání na kratší vzdálenost postačí lehké krmítko s vhodnou směsí (o tom si povíme o kousek dál) a kratší proutek v tou nejjemnější špičkou. Mnohdy jsou záběry na začátku sezóny prakticky nevýrazné a na klasickou položenou bychom si jich často ani nepovšimli. Právě jemné náčiní a menší nástrahy tudíž vedou k výrazně vyššímu počtu záběrů a tím i ke zvýšené pravděpodobnosti pěkného úlovku.

Při jarním chytání bychom nikdy neměli velikost lovených ryb podceňovat, občas se mezi těmi drobnějšími splete i pořádný mohykán. Naší spásou je po citlivém záseku jen dobře a citlivě seřízená brzda spolu s dostatečnou pružností prutu, v závěrečné fázi zdolávání potom praktický podběrák na delší násadě, v tom lepším případě ještě uchopený v rukou ochotného (a dostatečně zkušeného) kamaráda.

Mivardi Prut Professional Feeder 390H (3) 30-100g

Feederový speciál pro opravdové milovníky feederu či závodníky. Velmi tenký blank, avšak rychlá akce, to vše patří k tomuto vynikajícímu prutu. Materiál nejvyšší kvality a přesně rozmístěná SiC…

Krmení je u feederu moc důležité

Když si konečně vybereme nadějné místo, můžeme lehce zakrmit. Feederová sestava je sice opatřena krmítkem, které je její pevnou součástí, ale abychom ryby přilákali, můžeme lehce směsí krmení s mírně aromatickou příchutí prohodit i bezprostřední okolí lovného místa, abychom tak upoutali pozornost ryb z větší vzdálenosti. Ovšem s krmením to v žádném případě nesmíme přehánět, taková snaha by byla silně kontraproduktivní. Pro jarní období se hodí i do feederového krmítka poměrně jemné směsi, které se snadno rozpadají a vytvářejí výraznou pachovou stopu. Krmení musí ale být dostatečně konzistentní, jinak by bylo zapotřebí každých pár minut přehazovat. Do klidné vody lze použít i směs výrazně řidší, do proudu vždy hutnější. Krmnou směs si můžeme koupit hotovou, případně jako připravený polotovar, který dochutíme podle svého, pochopitelně si ji můžeme i namíchat sami podle svých osvědčených receptů nebo rad kamarádů a kolegů. Do namíchaného krmení je velice vhodné přidat rozmačkané červy, kukly, případně nasekané žížaly. Značně zvýší přitažlivost každé krmné směsi v jarním období.

Praktický tip: Zjara je vcelku zbytečné přidávat do krmení aromatické přísady na bázi olejů, protože v poměrně chladné vodě se nebudou dostatečně dobře uvolňovat a šířit ve vodě, přitom jsou většinou poměrně drahé. Schovejme si je tedy až na dobu, kdy se teplota vody znatelně zvýší, potom bude jejich použití mít smysl.

Jakou zvolit nástrahu?

V zásadě se můžeme rozhodnout mezi nástrahami živočišného původu a nástrahami rostlinnými, případně je různými způsoby kombinovat. Každá nástraha má své výhody a přednosti stejně jako nějakou tu slabou stránku, na začátku sezóny nás tedy čeká zkoušení a objevování toho, nač mají ryby zrovna chuť. Ale to se může změnit do druhého dne nebo i v průběhu lovu, pokud tedy z ničeho nic aktivita ryb z neznámého důvodu poklesne nebo úplně ustane, neváhejme vyzkoušet nějakou změnu. Možná právě to bude správné řešení.

Z živočišných nástrah jsou asi nejspolehlivější volbou bílí červi nebo hnojáčci, případně menší kopané žížaly, ryby většinou ochotně přijímají i kukly, které se jinak většinou přidávají spíš do krmných směsí.

K rostlinným nástrahám, které představuje pro jarní období zejména nepostradatelná kukuřice a měkký hrách můžeme započítat i veškeré pečivo, které je někdy zcela špičkovou nástrahou, aby jindy úplně propadlo. Inu, to se při rybaření stává. Dále to jsou menší pelety, tužší těsta a pasty, někdy výborně funguje aromatický sýr nebo uzeniny. Nástrahy lze kombinovat a i na jednom háčku tak vytvořit zajímavou "všehochuť".

Oblíbené značky

všechny značky