Údržba prutu a navijáku a jejich opravy

Rybářské tipy 10.05.2017  |  od Josef Jehlička

Naše náčiní dostává občas pořádně zabrat, ať už je to přímo u vody za nepříznivých povětrnostních podmínek, nebo při transportu, kdy o nějaký ten škrábanec, přibouchnutí či pád tašky s výbavou nebývá také nouze. Někdy poškození zaregistrujeme až později, jindy si ho všimneme hned, rozhodně ale bychom to měli nějakým způsobem napravit. Jsou situace, kdy řešením je pouze nákup nového "cajku", jindy se ale dá leccos zachránit. Buď se obrátíme na odborný servis (občas si zlaté české ruce poradí i s neznačkovými výrobky), nebo se pokusíme provést nouzovou ič definitivní opravu sami. Máme-li dobře vybavenou dílnu a chlubíme se manuální zručností, nebude to zas takový problém, v případě nouze si ale poradíme i v kuchyni nebo v předsíni a aspoň se něco přiučíme, zručnost se může vždycky hodit.

Improvizace přímo u vody

Správný chlap by na rybách měl mít u sebe spolehlivý nůž (ano, legendární "švýcarák" s mnoha želízky je úplně super řešením!), kousek provázku, lepicí pásku, kus drátu, prostě něco jako kdysi slavnou KPZ (krabičku poslední záchrany), kterou starší ročníky ještě pamatují z let strávených ve skautu nebo na čundru. Potom jsme schopni provést jednoduché improvizované opravy i u vody a nemusíme se (pokud nemáme s sebou náhradní prut nebo naviják) vracet zklamaně předčasně domů. Jedním z nejčastějších problémů bývá ohnuté nebo ulomené očko, můžeme sice dochytat zbytek vycházky i bez něj, není to ale nic příjemného. Pokud se jedná o poslední (takzvané koncové) očko, je to téměř nemožné. Přitom na improvizovanou opravu nám postačí trochu zručnosti a výše uvedené pomůcky. Očko lze nahradit kouskem vhodně vytvarovaného drátu, který upevníme lepicí páskou, případně ovinutím nití nebo slabým motouzem a je to, doma provedeme opravu pořádně, sehnat nové očko nebývá problém, stejně jako oprava. Koncové očko také můžeme nahradit drátkem, upevnit lepenkou nebo převázáním a při chytání ho raději průběžně kontrolovat. Není to žádný zázrak, ale jít zbytečně od vody se člověku někdy nechce. Pokud se jen uvolní a neztratíme ho, můžeme do otvoru vložit kousek nitě, několik vlasů nebo papírek a znovu nasadit. Pár hodin to při troše opatrnosti určitě vydrží a doma použijeme kvalitní lepidlo (vybereme ho podle materiálu prutu i očka, některá lepidla jsou dost agresivní, na to pozor!).

ZLOMENÁ ŠPIČKA, to už je mnohem větší problém, nouzově u vody ji opravíme nouzově jedině v případě, že jsme rozhodnuti sehnat si později novou. V takovém případě koncové očko nahřejeme zápalkou (nebo lépe zapalovačem) a opatrně stáhneme. Pokud je špička zlomena těsně u očka, nasadíme ho na zlomený konec a pokud bude potřeba, nějak zafixujeme, pokud ke zlomení došlo dál od špičky, možná ji budeme muset přibrousit nebo seříznout, ale stejně v takovém případě počítejme s tím, že bude potřeba nový díl. U bambusových prutů existuje i možnost seříznout v místě zlomu oba díly do šikmé plochy (alespoň po délce několika centimetrů a spojit lepicí páskou. Hezky to nevypadá, ale i s tím dochytáme do konce vycházky.

Co si doma opravíme na prutu

Pro domácí opravy si obstaráme potřebné díly (díl prutu, očka, materiál na rukojeť a podobně podle potřeby), podle potřeby různá lepidla, tmely, laky a vyvazovací nitě, potom si opravu důkladně promyslíme a pustíme se do práce. Na jak náročné a složité opravy si troufneme, to záleží i na případném dílenském vybavení a pochopitelně na naší manuální zručnosti. Například výměna oček nebývá složitá, ale pokud chceme, aby nebylo poznat, které očko je původní a které jsme vyměnili, obstaráme si očko odpovídajícího typu a vyvazovací nit podle původního vzoru. Potom už záleží jen na naší trpělivosti - když se to první nepovede, sundáme ho znovu a vyvázání opakujeme, až se nám podaří přijít na optimální postup. Zlomenou špičku nebo i jiný díl u dutého prutu lze opravit vlepením dostatečně dlouhého trnu z vhodného materiálu (nejlépe shodného s materiálem, z nějž je prut vyroben). Při práci s vteřinovým lepidlem pozor na to, že může grafitové pruty poškodit, v takovém případě použijeme například na bázi epoxidu.

Další variantou opravy zlomené špičky nebo dílu je použití trubičky, jejíž vnitřní průměr odpovídá průměru prutu v místě zlomu. Délku volíme podle síly materiálu v místě zlomu, na špičku stačí tři centimetry, pokud došlo k přeražení prutu ve spodní části, raději uřízneme trubičku delší, pět až osm centimetrů. Vše nejprve vyzkoušíme "nasucho", případně přibrousíme a potom do trubičky vtlačíme lepidlo, díly sesadíme a je to! Výsledný spoj můžeme opatrně přebrousit a přelakovat, to platí i pro předchozí postup. Použití trubičky je vhodnou variantou zejména pro plné díly.

Poškozenou rukojeť můžeme vyměnit, u korkových lze provést i zatmelení, kdy si připravíme tmel z lepidla a jemných korkových pilin, tyhle práce nás odnaučí zapichovat při transportu špičku háčku do korku, zaručeně! Chceme-li vyměnit celou rukojeť, bude nejprve třeba sejmout očka, abychom ji mohli stáhnout směrem ke zužujícímu se konci prutu, opačně pak nasadíme novou. Rukojeť lze zakoupit hotovou, nebo slepit z jednotlivých segmentů a přebrousit.

I do navijáku se můžeme pustit, ovšem s rozvahou

Pokud chceme opravovat naviják, optimální je sehnat si manuál s popisem sestavení všech dílů, u mnoha navijáků je přiložen, případně zapátráme na internetu. Při rozebírání si vždy zajistíme kvalitní osvětlení a pod rozebíraný naviják umístíme čistý papír či kus látky, aby nám nevypadl nějaký malý šroubeček nebo jiný důležitý dílek. Osobně doporučuji v průběhu rozebírání pořizovat fotodokumentaci, při sestavování do původní podoby se nám může hodit. Vždy je třeba použít odpovídající nářadí, určitě bude potřeba malý a větší křížový i obyčejný šroubovák, většinou také kleštičky nebo peán na přidržení a nasazení pružin. Při takové opravě naviják rovnou vyčistíme a znovu namažeme, jen brzdovému systému se s mazáním musíme vyhnout.

Opravíme si sami i další součásti rybářského vybavení

Pochopitelně nemusíme své opravářské nadání omezit jen na pruty a navijáky, poměrně snadno dokážeme opravit například natrženou síťku podběráku nebo vezírku. U některých součástí výbavy bychom ale měli už dopředu přemýšlet, zda se čas a práce, které opravě věnujeme, vůbec vyplatí. Někdy je jednodušším a schůdnějším řešením obrátit se na rybářskou speciálku nebo e-shop a pořídit tyhle věci nové. Ale tem vítězný pocit, když se vám něco podaří úspěšně opravit, ten může být pro někoho k nezaplacení, volba je tedy jen a jen na vás...

Oblíbené značky

všechny značky