Úspěšný lov kaprů na method feeder v pěti krocích

Kaprařina 07.03.2017  |  od Pavel Drábek

Chcete chytat kapry co nejefektivněji a nezáleží vám úplně na velikosti chycených ryb? Vyzkoušejte method feeder. Method feeder dokáže chytat ryby velmi rychle i bez předchozího krmení.

Lov s methodem feederem je vcelku snadný, ale ani tady není úspěch zadarmo. Pokud chcete být při lovu kaprů s plochými krmítky co nejúspěšnější, následujte těchto pět kroků.

1# Vybavení: prut s parabolickou akcí

Cesta za vysněným úlovkem začíná u vybavení. Při method feederu se používají extrémně krátké návazce okolo 10 cm, drobné háčky a těžká krmítka. Hrozí víc než kdy jindy vyříznutí ryby při zdolávání. Proto se pro method feeder hodí měkčí feederové pruty, které pracují po celé své délce. Říká se jim pruty s parabolickou nebo zdolávací akcí.

Vrhací zátěž a délka prutů se přizpůsobuje vzdálenosti lovu. Pro lov na kratší vzdálenosti může stačit prut v délce 3 metry, s vrhací zátěží do 45g. Pro lov na střední a delší vzdálenosti se používají pruty v délkách 3,3-3,6 m.

Důležitou části je výběr feederové špičky. Při method feederu je velmi důležité, aby se krmítko po nahození neposunulo po dně. Proto je lepší používat měkčí špičky, které mají při záběrech větší vůli, než dojde k posunu krmítka.

Tím máme vyřešený prut a zbývá naviják. Je jedno, jestli bude s přední nebo zadní brzdou. Důležité je, abyste byli schopní brzdu rychle regulovat. Záběry na method feeder jsou často hodně prudké. Na method feeder potřebujete naviják s precizní brzdou ve velikostech 25-50.

2# Montáž: ploché krmítko a ostrý háček

Method feederové krmítko je ploché, proto dopadne vždy nástrahou nahoru. Návnada se na krmítko nanáší pomocí plnící formičky. Nástraha na krátkém návazci je ukrytá v krmení. Díky tomu je celá sestava velice kompaktní, nemotá se při nahazování a skvěle létá.

Method feeder krmítko

Háček musí být velice ostrý, ale také hodně silný. Používejte co nejmenší háček, na jaký si troufnete zdolat rybu. Háček ze silnějšího drátu lépe drží a nevyřízne se.

3# Krmení: method mix nebo peletky

Do krmítka typu method se dává atraktivnější krmení, než do klasických krmítek. Máme na výběr ze dvou různých variant - method mix nebo pelety.

Method mix je krmení, které obsahuje kvalitní moučky a suroviny s minimem balastních složek. Správně namíchané krmení je mnohem kompaktnější než u běžného feederu. Krmení se z krmítka uvolňuje dlouho a postupně.

Pelety se do krmítka máčí, aby dobře lepily. Používají se pelety v průměrech 2-6 mm. Mohou to být klasické pstruží pelety, malé halibut pelety nebo pelety speciálně určené pro method feeder. Pelety máčíme tolik minut, kolik milimetrů má jejich průměr. Například 4 mm pelety budou připravené za 4 minuty. Z pelet slijeme přebytečnou vodu a můžeme je používat.

4# Nástraha: kontrast a atraktivita

Nástraha musí být dostatečně atraktivní. Atraktivita je daná kontrastní barvou a výrznou příchutí. Dobrým příkladem může být žluté zrnko kukuřice v kombinaci s tmavými peletami. Nejčastěji se na method používá boilie, pelety, kukuřice, nebo umělé nástrahy. Můžeme ale chytat i na klasické červy.

Nástrahy dáváme na vlasový přívěs pod háček, nebo přímo na háček, ale vždycky tak, aby byla špička háčku volná. Pro lepší atraktivitu můžeme použít plovoucí nebo vzplývavé nástrahy.

5# Taktika: krmit nebo hledat

Při volbě taktiky máme na výběr ze dvou odlišných přístupů. Můžete nahazovat stále do jednoho místa a vytvořit si tak krmný flek, ke kterému přilákáme větší množství ryb. Přesnost je v tomto případě velkou výhodou. Pro určení správné vzdálenosti je potřeba mít zaklipovanou cívku. S každým nahozením se šance na úlovek zvyšuje.

Druhý naprosto odlišný způsob lovu je aktivní vyhledávání ryb. Pokaždé nahazujeme do jiného místa a snažíme se najít jednotlivé ryby. Můžete zkoušet různé vzdálenosti od břehu, různé hloubky. Pokud chytáte na dva pruty, můžete obě taktiky kombinovat. S jedním prutem lovit na krmném místě a druhým prozkoumávat okolí.

Method feeder kaprařina

Závěr

Method feeder je aktivní způsob rybolovu na položenou. Můžete si dobře zachytat i na kratších vycházkách na pár hodin. Budete mít hodně záběrů od menších ryb, ale zároveň máte pořád šanci na slušnější úlovek.

Oblíbené značky

všechny značky