Vánoční lovy

Rybářské tipy 20.12.2017  |  od Josef Jehlička

Zda budeme o vánočních svátcích brodit sněhem po kolena, zlobit se s rozbředlým blátem nebo bude počasí připomínat spíš březen, to si zatím (kromě mimořádně odvážných meteorologů) nikdo netroufá odhadovat. Předpovědi se mění ze dne na den častěji než módní a hudební směry, příroda si ale naštěstí dělá své. Ale rybáře neudrží doma nic, pokud ho začne lákat vábení nedaleké říčky, potoka nebo údolní nádrže. Vždyť máme i v nepříliš příznivých podmínkách určitě šanci zkusit nějakou rybku k záběru přimět, udělat si příjemnou vycházku nebo jen tak relaxovat s tím, že naději máme pořád, až do posledního náhozu. Kouzlo vánočního a novoročního rybolovu většinou nespočívá ve velikosti a počtu ulovených ryb, spíš ho najdeme ve vztahu k našemu oblíbenému sportu a těšení se na nadcházející sezónu.

Které ryby lze úspěšně lovit i na přelomu roku?

Záleží na tom, zda se vydáme s lehkou plavanou na tekoucí vodu nebo vyrazíme na ledovou plochu k vábícím dírkám. Za příznivých podmínek nejsou bez šance ani milovníci lovu na feeder, ovšem pokud se chtějí dočkat úspěchu, bude to chtít velkou trpělivost nebo pořádnou dávku štěstí. S plavačkovým prutem a kbelíkem krmení se můžeme soustředit na lov plotic, které na lehce proudných místech přijímají potravu prakticky po celý rok. Často se drží v početných hejnech a když se nám podaří najít vhodné místo, máme o zábavu postaráno, ani zimu pořádně nevnímáme. V úplavech a pomalejších proudech pod jezy se můžeme zase pokusit o úlovek jelce tlouště, který je typickým všežravcem, takže ho lze ulovit prakticky na každou nástrahu. Větší tloušť je ale opatrná a přímo mazaná ryba, jejíž chycení není nic snadného. Musíme se pohybovat opatrně, důkladně se krýt a systematicky prohledávat vhodná místa. Tloušť je i v zimním období bojovný, ovšem bez jemného náčiní si na něj rozhodně nepřijdeme, je to někdy skutečně pořádně tvrdý oříšek i pro ty nejzkušenější rybáře. Na podobných místech se často uloví i čiperný jelec proudník, který má s tlouštěm hodně společného, jen dává přednost menším soustům. Velké tlouště občas najdeme i na místech, která v sezóně pro rybáře nemají zrovna velký půvab (odpady sýráren, mlékáren, vyústění kanalizace a podobně), ovšem v zimním období tady vydržíme snáze než v létě a ryby tu prostě jsou. Na těchto místech je velká pravděpodobnost i na úlovek parmy nebo cejna. Všeteční okouni jsou také při chuti i přes zimu, stejně jako candáti, díky intenzivnímu vysazování se nám občas může podařit ulovit i toho vytouženého vánočního kapra. Na dírkách můžeme díky intenzivnímu vysazování a doplňování stavu podle počtu ulovených ryb chytit především pstruhy duhové, siveny nebo okouny, candáty, občasi štiku. Na dírkách se loví na plavanou, na vyvěšenou nástrahu i na přívlač (metodou zvedání a spouštění nástrahy).

Kde budeme ryby hledat

Při lovu na dírkách jsme omezeni buď tím, co nám povolí provozovatel revíru, nebo tím, kde můžeme lovit na svazových revírech. Všeobecně je vhodnější vyhnout se mělkým místům (je velkou výhodou, pokud revír aspoň trochu známe) a lovit na střední hloubce nebo tam, kde dno spadá prudce dolů, marná nejsou často ani ta nejhlubší místa. Na tekoucí vodě se zaměříme zejména na místa u přítoků, klidnější podjezí a nezamrzlé úplavy, musíme prostě vycházet ze stávajících podmínek. Ryby nehledáme v hlavní proudnici, spíš trochu stranou, v místech, kam jim sice proud přináší potravu, ale na její vyhledávání a udržení se na vhodném místě nemusejí vydávat velké množství energie. V zimě se občas můžeme pokusit o úlovek přímo ve městě, tohle rybaření mezi domy (označované často jako "Urban Fishing") je stále populárnější i ve velkých městech. Odpadá totiž pro mnohé zdlouhavé cestování k revíru, na krátkou vycházku se snadno dopravíme například městskou hromadnou dopravou. Rybářsky zajímavé jsou i úseky pod přehradními nádržemi, kde vypouštěná voda nebývá chladnější než 4°C a tak zde nedochází k zamrzání hladiny, ryby tudíž bývají aktivní celoročně.

Vybavení podle situace

Pro lov na dírkách si opatříme speciální krátký proutek v menším navijákem (bubínkovým nebo smekacím), za nízké ceny jsou dostupné i celé komplety pro tento způsob lovu, většinou již včetně navinutého vlasce. Pro lov na tekoucích vodách volíme buď lehkou sestavu na plavanou nebo na feeder. Při plavané v opravdu chladných dnech oceníme výhody biče, u kterého (díky řešení bez navijáku) odpadají starosti s namrzajícími očky a vlascem nebo šňůrou. Důležité je použít opravdu jemné náčiní, tenký vlasec a dobře vyvážený splávek, skvěle využijeme i praktický podběrák na delší teleskopické rukojeti. Na dírky určitě ocení každý rybář stojánek nebo držák na prut, případně sedačku (nejlépe rovnou s integrovaným úložným prostorem, kam všechno potřebné složí). Rozhodně bychom neměli podcenit vhodné oblečení, nepromokavá větrovka s kalhotami, kvalitní zateplené boty, rukavice (ty s odnímatelnými prsty jsou pro rybáře ideální), čepice i další zimní doplňky, to jsou praktické investice, které využijeme i při dalších sportech a zájmových činnostech.

Nástrahy a krmení

Se zakrmováním to nesmíme přehánět, rozhodně je vhodnější krmit v malých dávkách a častěji. Ryby potravu přijímají, ale přece jen v menším množství; když je stáhneme na lovné místo, k jejich udržení postačí opravdu malé porce vhodného krmení. Pro zimní období se nebojme použít i výraznější aromatické přísady, dipy a posilovače, do krmení přidejme také trochu živočišných složek (postačí ve formě nasekaných žížal, červů nebo larev). Můžeme zakoupit i hotové zimní krmné a vnadicí směsi, pak máme po starostech raz dva.

Black Cat Dip black/red 150ml

Má intenzivní vůni krve, masa a jater - perfektní pro oživení Black cat Chunks nepo pelet na sumce. Odpovídající dip pro Black Cat Chunks. Má intenzivní vůni krve, masa a jater - perfektní pro…

Jako nástraha v zimním období výborně slouží bílí červi (i v různě obarvených variantách), žížaly, pokud seženeme čerstvé hnojáčky, jejich typický zápach přiláká okouny i bílou rybu z širokého okolí, larvy chrostíků, vytažené ze schránek (pokud jsme si je předvídavě nasbírali a uložili na chladném místě) jsou také skvělou nástrahou. Na dravce fungují z přírodních nástrah především malé živé i mrtvé rybky, případně cáry a filety z větších nástražních rybek. Vláčet lze především na dírkách, kde nám nejlépe poslouží pilkery, marmyšky, smáčky, jigy a twistery. Z rostlinných nástrah lze sáhnout po těstu, různých pastách, pařené a lisované housce či rohlíku nebo po méně obvyklých nástrahách, jako jsou drůbeží játra a střívka (která se sice nenastražují zrovna snadno, ale na tlouště jsou jednou z nejlepších zimních nástrah).

Zacházení s ulovenými rybami

Pokud si rybu nechceme ponechat, je ideální odháčkovat ji přímo ve vodě (k tomu poslouží obústek nebo peán). Pokud ji chceme ještě změřit, vyfotografovat nebo i zvážit, šetrným a ohleduplným řešením jsou podložky a vaky na ryby, které lze použít i k jejich přenesení. V žádném případě ryby nepokládáme na led nebo do sněhu, snadno by přimrzly a následně by došlo k porušení jejich ochranné vrstvy, což by pro ně mohlo mít tragické následky. Zdolávání je třeba vést citlivě a příliš nepospíchat, používáme přece jen to nejjemnější náčiní, ovšem v žádném případě bychom ho také neměli zbytečně prodlužovat, ryby se snadno vyčerpají a stresují, navíc při takovém dlouhém zdolávání ztratí velké množství energie.

Mivardi Podložky pod kapra New Dynasty

Nová, luxusní podložka nejvyšší třídy, která garantuje maximální péči pro ulovenou rybu. Masivní polstrování ze speciální nenasákavé hmoty je šetrné i vůči těžkým úlovkům a zabraňuje nepříjemnému …

Tak hodně štěstí u vody a Petrův zdar!

Oblíbené značky

všechny značky