Vybíráme vánoční dárky pro rybáře

Rybářské tipy 07.12.2016  |  od Josef Jehlička

Vánoční čas probíhá ve znamení nazdobeného stromečku, cukroví a samozřejmě také dárků. Pokud máme mezi přáteli, kolegy či dokonce přímo v kruhu rodinném nějakého "tichého blázna", určitě se budeme snažit vybrat co nejlepší dárek právě se zaměřením na jeho koníčka. Na první pohled to vypadá úplně jednoduché, jenže až tak snadné to není, každý rybář má jiné nároky a často se věnuje přednostně určité kategorii rybářského sportu. O tom ale až za chvilku, nejprve se podívejme na ty vcelku universální dárky, kterými potěšíme každého člena cechu svatého Petra bez rozdílu.

Dárek pro každého rybáře

Pochopitelně se nejedná jen o Vánoce, pro rybáře můžeme shánět dárek i k dalším příležitostem. Pokud nám došla fantazie a inspirace, jsou tu přece internetové vyhledavače, které nám základní orientaci v sortimentu mohou výrazně usnadnit. Co takhle stylově provedená "Pravidla správného rybáře", v nichž je žertovnou formou formulováno několik pravidel, která sice nejsou zakotvena v Rybářském řádu, ale měla by patřit k etice sportovního rybáře, pěkně doplněná veselou kresbou a zarámovaná. Kdo by si je nepověsil na zeď ve svém rybářském koutku? Trička s textem nebo obrázkem se nabízejí také v mnoha různých variantách, velikostech a pokud se na to cítíme, můžeme navrhnout a nechat zhotovit jako dárek i tričko nebo mikinu podle vlastního návrhu. Můžete se zamyslet i nad produkty z Merino vlny. Více o těchto produktech naleznete na webu Oveckarna.cz. Protože rybáře u vody občas zaskočí i nepřízeň počasí, vhodným dárkem může být i "placatice" nebo čutora na alkohol s rybářským motivem pro zásobu něčeho na zahřátí, proti dešti a chladu se může hodit i rybářská pláštěnka s kapucí, jen vybrat tu správnou velikost. Také dekorativní trofeje s motivem ryby nebo rybáře na mramorovém podstavci udělají velkou radost, lze je doplnit ještě štítkem s tištěným nebo gravírovaným věnováním či jiným textem. Skvělým a současně opravdu praktickým dárkem je pochopitelně i rybářský nůž s několika želízky, pro který se při pobytu u vody najde mnoho možností uplatnění, stejně jako vodotěsná outdoorová baterka nebo svítilna. Pro uchování vzpomínek a obrazových trofejí s vrácením ryby do vody poslouží skvěle i fotoaparát, nejlépe vodotěsný nebo dokonce takový, se kterým lze obrázky i videa zaznamenávat pod vodou. Zcela univerzálním a velmi vítaným dárkem je pochopitelně také zakoupení voucheru nebo dárkového poukazu v podobné formě, který dnes nabízí snad každý prodejce, S tím si potom obdarovaný rybář může vybrat skutečně podle svého vkusu, veškeré obavy o vhodnost výběru jdou tedy stranou.

Rozhodně nelze opomíjet ženy - rybářky

Naše polovičky, přítelkyně, maminky i dcerky či vnučky také někdy propadnou kouzlu času, který se údajně do života vlastně nezapočítává, tedy rybařině. Jejich počet pozvolna stoupá a občas nám to dokonce u vody pěkně dovedou "nandat". Jistě také ocení nějaký příspěvek do své výbavy, co třeba polštářek ve tvaru některé z oblíbených ryb, naviják v moderní barvě nebo... upřímně radím se nějak takticky a rafinovaně zeptat, abychom zbytečně "nesáhli vedle". Třeba poukaz na povolenku nebo na pobyt u lákavého revíru včetně ubytování, to je rozhodně dobrá volba, jinak každopádně využijme všech nashromážděných poznatků o osobě, kterou chceme obdarovat. Rybářky si zaslouží naši podporu a obdiv, dejme jim to tedy ve svátečním čase znát i pěkným dárkem. Stejně jako jejich mužským protějškům také udělá určitě radost zajímavá kniha s rybářskou tématikou, případně DVD nebo předplatné rybářského časopisu. Zajímavou variantou je také třeba předplacená škola muškaření či kurs vázání mušek. Nelze opomenout ani rybářská zavazadla nebo praktické termosky či chladicí tašky na potraviny a nápoje.

Dárek "na míru" vyžaduje znalosti

Rozhodneme-li se podarovat rybáře něčím z bohatého výběru náčiní, umělých nástrah, navijákem nebo vlascem či šňůrou, měli bychom dotyčného dobře znát a být také rybáři, případně od některého z jeho kamarádů od vody zjistit vhodný tip nebo dotyčného kamaráda požádat o pomoc při nákupu. Známe li rybolovnou techniku, které se šťastlivec, pro kterého vybíráme dárek, nejčastěji věnuje, pak poradí i v kamenném obchodě nebo se obrátíme o radu na e-shop. Vybírat rybářská křesílka nebo přístřešky pro laika není snadné, ovšem můžeme takovým dárkem přinést spoustu radosti, velkou výhodou je dostupnost rozmanitého vybavení pro všechny metody.

Sázíme raději na kvalitu

V nabídce rybářských dárků občas narazíme i na kategorii kompletů a sad, pokud jsou vybrány a sestaveny od známé značky, jedná se o náčiní, jež je dokonale sladěno a tvoří opravdu skvělou sestavu. Ale když zahlédneme někde v tržnici nebo na internetu nabídku "senzační rybářské sady pro všechny druhy ryb a za neuvěřitelnou cenu", jedná se zpravidla o komplet, který možná udělá radost jako dárek pod stromečkem, ale funkčnost a trvanlivost nebývá vysoká. Takový dárek se hodí pro děti, které chtějí někde na soukromém revíru zkusit chytit první rybu nebo pro někoho, kdo to s rybařinou moc vážně nemyslí, jinak jde většinou o nešťastnou volbu. Značkové rybářské náčiní má smysl, vydrží a funguje k němu i spolehlivý servis. Tím ovšem nechci navádět ke snobskému náhledu, že "nejlepší je vždy to nejdražší", to také rozhodně vždy! Vybírejme tedy s láskou a nestyďme se ptát těch, kteří o rybaření vědí víc než my.

Účtenku rozhodně nehodíme do koše

I když se to někomu nezdá u dárku příliš vhodné, není na škodu nejlépe účtenku nebo doklad o koupi rovnou přibalit případně pečlivě uschovat. Ano, sice z ní lze vyčíst, kolik jsme do dárku investovali, ale v případě, že se opravdu "nestrefíme" do vkusu nebo velikosti obdarovaného, má možnost si zboží vyměnit. A žádat po obdržení dárku o účtenku nebo doklad je zase nepříjemné pro toho, kdo nešťastně zvolený dárek obdržel, takže to někdy zbytečně "nechá být" a uloží nepotřebný kousek někam do skříně. Přitom výměna nebývá u nepoužitého zboží žádný problém, jde to určitě v kamenné prodejně a také většina seriózních e-shopů. Takže vyberte to pravé a rozdávejte radost, nejen o Vánocích!

Oblíbené značky

všechny značky