Vytoužený vánoční kapr

Kaprařina 15.12.2017  |  od Josef Jehlička

Závěr podzimu a nástup opravdu chladného zimního počasí je pro lovce kaprů opravdu obtížným obdobím, kdy mnozí rybáři raději dočasně uloží své náčiní nebo se věnují jiným rybám. Ovšem na některých revírech se s vhodným vybavením a pochopitelně i pořádnou dávkou trpělivost (o štěstí snad není třeba ani mluvit) může podařit i ten vytoužený úlovek vánočního šupináče. Ať už půjde zpátky do mokrého živlu nebo se stane součástí štědrovečerní večeře, rozhodně takový úlovek rybáře potěší a zůstane v paměti nejspíš navždy jako jedna z neopakovatelných vzpomínek. Kdo sedí za pecí (tedy dnes spíš u radiátoru či zapáleného krbu), ten se úlovku nedočká, takže pokud nám bude počasí jen trochu přát, proč to nezkusit?

Výběr revíru a vhodného místa bude jedním z rozhodujících faktorů

Rozlehlé revíry nám nedávají příliš velkou šanci, pokud dokonale neznáme profil dna a tím pádem nedokážeme odhadnou zimní stanoviště kaprů. Hledat je naslepo, to připomíná spíš ono pověstné pátrání po jehle v kupce sena. Nadějná bývají místa s hlubší vodou, která najdeme nečastěji u hráze, u výpusti, v místech přítoku se můžeme zaměřit na původní koryto, je-li dostatečně hluboké. Úspěšnější budou nejspíš rybáři na menších rybnících a pískovnách (pokud ještě nejsou skryté pod ledovým krunýřem), jinak vyhledejme spíš klidnější místa pod údolními nádržemi, kde voda nebývá tak chladná, aby zamrzala, ryby zde tudíž zůstávají "při chuti" po celý rok, případně to zkusíme i na místech s výtokem teplejší vody (například z chladicího zařízení). Na větších, pomalu tekoucích řekách se mnohdy vytrvalí (a dobře oblečení) rybáři dočkají úlovku i tišinách a úplavech pod jezy, ať už ze břehu nebo ze zakotvené loďky.

Krmíme tak, aby to ryby zjistily co nejdříve

Pro zimní zakrmení a udržení pozornosti kaprů i dalších ryb můžeme použít mnohem výraznější návnadu, která bude uvolňovat dostatečném množství pachovou stopu co nejrychleji, dny jsou přece jen krátké a u vody nechceme sedět bez záběru. Ryby ovšem rozhodně nepřilákáme tím, že do vody naházíme nadměrné množství krmení, prostě systémem "hodím jim třikrát tolik, co ten chlapík vedle", naděláme rozhodně víc škody než užitku. Přece nechceme rybám naplnit břicha, jen je přilákat, vzbudit u nich zájem o potravu,  tendenci vyhledávat jednotlivé kousky krmení a udržet je na vybraném lovném místě. Pak už si snadněji najdou i ten náš kousek se skrytým háčkem. Pro zakrmování na větší vzdálenost výborně poslouží zakrmovací prak nebo kobra.

Fox Prak Rangemaster Powerguard Multi Pouch Catapult

Skvělý nový prak od firmy Fox s ergonomicky tvarovanou rukojetí pro lepší komfort a kontrolu při používání!

Chceme-li krmit drceným mixem a do směsi přidat i drobnější složky, které se pomalu rozptýlí ve vodě, zajímavým řešením je použití PVA sáčků a punčošek. Návnada tak bude přímo na místě, kam dopadla i naše nástraha a postupně se rozpouštějící sáček zajistí pozvolné uvolňování krmné směsi.

Na háček to samé, čím jsme nakrmili?

Výběr nástrah je velký, ani zkušení rybáři se stejně nedokáží shodnout na tom, co je v zimě nejúčinnější nástrahou. Jistě ale nic nezkazíme, když vsadíme na osvědčené rozpustné (tedy nevařené) boilies. Dobře fungují i nejrůznější pop-upy, hlavně s výraznějšími příchutěmi. Ve vodě se jejich aromatická příchuť rychle šíří a svým vzhledem často i nepříliš aktivní rybu zlákají k záběru. Další vděčnou zimní nástrahou jsou i pelety, dostupné v nejrůznějších velikostech a s nejrozmanitějšími příchutěmi. Pelety velmi dobře absorbují tekuté boostery, které výrazně zvyšují přitažlivost návnady i nástrahy. Mezi nejlepší "zimní modely" patří překvapivě i ovocné příchutě, například borůvka, ananas nebo broskev a brusinka. Pro zesílení efektu pachové stopy lze ještě před nahozením nástrahy nadipovat nebo obalit v aromatických směsích, ovšem s vždy mírou. V zimním období se vyplatí krmit tím, na co budeme později chytat, spotřeba krmení nebývá velká.

Nikl Pelety 3XL s dírkou 1kg - 10mm

Velmi atraktivní pelety vycházející z veleúspěšného konceptu 3XL. Perfektní jako doplněk k boilie, do PVA punčoch, nebo jako perfektní nástraha na rychlé chytání. Velmi atraktivní pelety vycházející…

Zimní voda bývá jako křišťál

Kapři mají dost času si v čisté vodě prohlédnout nástrahu i všechno v okolí, už jen málokdy zaryjí ve dně a tak bývají značně opatrnější. Řešením může být do jité míry použití slabšího vlasce, ovšem pokud chceme dosáhnout skutečně maximální "neviditelnosti" návazce, je vhodným řešením použití kvalitního fluorkarbonu. Ten je (díky specifickému indexu lomu, shodnému s okolní vodou) pro ryby skutečně prakticky nepostřehnutelný a nebude-li příliš silný, ryba ho ani nezaregistruje. Existují i další speciální návazcové materiály, ovšem fluorkarbon (ne vlasec s fluorkarbonovým potahem, ten je sice mnohem levnější, ale už u něj efekt "neviditelnosti" zdaleka tak dobře nefunguje!) je zatím asi optimálním řešením. Uvidíme, s čím výrobci v dohledné době přijdou, vývoj rybářského náčiní jde stále vpřed mílovými kroky...

Nenápadné zátěže z kamenů a písku

Protože voda bývá (jak už jsem zmínil výše) při zimním rybaření často dokonale průzračná, musíme věnovat pozornost i zátěžím a dalším součástem sestavy. Běžné zátěže je vhodné nahradit zátěžemi, které jsou zhotoveny k kamínků s nalepenými nebo přivrtanými očky či ještě lépe s obratlíky a závěsy, případně si můžeme běžné zátěže upravit sami. Postačí je natřít epoxidovým či UV lepidlem a obalit v písku či drobné drti, budou potom vyhlížet jako opravdový kámen. Pro dlouhé zimní večery je například výroba těchto celoročně použitelných a ekologicky nezávadných zátěží docela dobrou inspirací, nemyslíte? Také karabinky, obratlíky a další součásti sestavy volíme v co nejméně nápadném provedení, nejlépe tedy v hnědém, nezelenalém nebo šedém odstínu.

Lov ve sloupci není rozhodně bez šance

Nástrahu nemusíme vždy nabízet jen u dna, i montáže na položenou mohou nabídnout boilies, žížaly, pařené rohlíky či housku nebo jiné nástrahy ve spodní nebo střední části vodního sloupce, kde se ryby často zdržují. K tomu poslouží buď kombinace nástrahy, která je lehčí než voda s další rybí lahůdkou (pomocí prošívací jehly na boilies snadno sestavíme lákavé "panáčky", vznášející se nade dnem), nebo sestavu doplníme nadlehčujícím prvkem v podobě korkové, polystyrenové nebo jiné kuličky, výrazně lehčím, než voda. Zajímavou variantou na opravdu hluboká místa je o použití klouzavého (průběžného) splávku, kdy pomocí drobné zarážky na kmenovém vlasci (nebo šňůře) docílíme zavěšení nástrahy v požadované hloubce, aniž bychom měli problémy s nastavenou hloubkou při nahazování. Jako zarážka poslouží kousek gumičky nebo i uzlík z obyčejné nitě, v obchodech najdeme i speciální zarážky pro tento způsob lovu. Tak snadno umístíme i s poměrně krátkým prutem nástrahu do hloubky třena i několika metrů. Tento způsob montáže lze doporučit i pro lov z loďky nebo všude tam, kde nahazovat s delším prutem by bylo obtížné, ne-li nemožné. Hloubku můžeme průběžně obměňovat, až najdeme to správné nastavení a konečně se dočkáme záběrů ryb.

 

Tip na závěr:

Kde lidé krmí kachny, naučí se hledat potravu i kapři a další ryby

Když se nad tím zamyslíme, je celá věc vlastně úplně logická - pokud jsou lidé při procházce kolem vody zvyklí se svými ratolestmi naházet houfu kachen nebo labutí kousky chleba nebo další dobroty, naučí se pochopitelně v těchto místech vyhledávat potravu i ryby včetně kaprů. Takže právě taková místa mohou být velmi úspěšná, máme ti přece "zakrmeno" pravidelně a spolehlivě. Volbu nástrahy potom samozřejmě přizpůsobíme nebo prohodíme místo ještě vlastním krmením.

Oblíbené značky

všechny značky