Zahájení pstruhové sezony se blíží

Rybářské tipy 11.04.2022  |  od Josef Jehlička

Každoročně rybáři očekávají s velkou nedočkavostí zahájení pstruhové sezóny, které se koná v polovině dubna a potom začátek sezóny lovu dravců na mimopstruhových vodách, připadající každoročně na šestnáctý červen. Konečně se tedy můžeme vydat k mimopstruhové vodě s plandavkou, rotačkou, woblerem nebo podobnou nástrahou a zkusit přelstít některé z populárních dravců. Na začátku sezóny bývají ryby trochu důvěřivější, ovšem ani tak není úlovek stoprocentně jistý. Chceme-li úspěchu vyjít naproti, je dobře všechno pořádně promyslet a vydat se na správné místo s vhodnou nástrahou, odhadnout stanoviště dravce a samozřejmě také doufat, že nám bude rybářský patron sv. Petr příznivě nakloněn. Na který druh ryby se chystáte zaměřit vy?

Nejpopulárnější dravec

Podle charakteru revíru můžeme předpokládat, s jakým dravcem máme největší pravděpodobnost změřit síly. U nás asi nejpopulárnějším dravcem zůstává štika, i když ty opravdu velké trochu ubyly a většinou se spíš daří ulovit jedince na hranici lovné míry. Štiky jsou hned od zahájení při chuti, přece jen ještě nabírají síly po zimě a po jarním výtěru, naše naděje na úlovek jsou tedy dost velké. V červnu jsou štiky zpravidla při chuti po celý den, později se s nastupujícím letním oteplením nejlepší doba pro lov přesunuje do ranních a večerních hodin, při podzimním ochlazení se lovu štik opět můžeme věnovat prakticky po celý den. Nejpopulárnější technikou lovu je bezesporu přívlač, při níž můžeme použít všechny typy umělých vláčecích nástrah. Pro lov velkých, zkušených a opatrných štik se občas osvědčuje dobře i mrtvá rybka na systémku, lov na živou rybku je praktikován stále méně často. Při lovu štik je vždy třeba používat kvalitní lanko nebo návazec ze silnějšího vlasce, jinak by nás ztráta životní ryby mohla pořádně mrzet. Pokud ulovené rybě darujeme život, může potěšit v budoucnu i další rybáře, jinak i s malými "štíhlaty" zacházejme opatrně a šetrně je zbavme háčku.

Štika obecná

Sumec coby jako trofejní úlovek

Jsou rybáři, kteří se na lov největší dravé ryby v našich vodách přímo specializuj, jiní na kontě sumce nemají, i když rybaří třeba už mnoho let. Ulovit sumce nebývá snadné, pokud neznáme jeho stanoviště a nemáme to správné vybavení. Za kapitálnímu sumci se rybáři vydávají i do zahraničí, ale na našich údolních nádržích a velkých řekách se také poměrně často uloví sumci, až se člověku tají dech. Při lovu sumců je velkým pomocníkem loďka, navíc určitě oceníme pomoc šikovného kamaráda, hlavně pokud by se jednalo o opravdu velkou rybu. Důležité se skutečně kvalitní náčiní, sumec dokáže svým tahem a silou prověřit rybářovo vybavení opravdu důkladně. Záleží na každém detailu, je nutné průběžně kontrolovat stav a pevnost i funkčnost trojháčků, karabinek či obratlíků, souboj se sumcem je někdy skutečně "silová záležitost", kdy za sebemenší nedbalost často zaplatíme ztrátou ryby. Sumce můžeme úspěšně chytat na větší plandavky, rotačky, velice oblíbené jsou i woblery a jigy. K vyprovokování ryby k aktivitě se používá speciální vábnička, vydávající při ponořování do vody a vytahování mlaskavé zvuky. Sumci se loví i na velkou vláčenou rybku, na živou rybku s "kačenou" nebo podvodním splávkem a občas i na plavanou s použitím klubka rousnic, případně pijavek. K vylovení sumce je nejspolehlivější pomůckou speciální vylovovací rukavice

Candát je tak trochu záhadný

Candáty najdeme především v hlubších místech v podjezí a v blízkosti terénních zlomů. S oblibou se zdržují poblíž bezpečného úkrytu, najdeme je tedy i u potopených stromů a zatopených zbytků staveb. V letním období občas vyjíždějí brzo ráno a navečer lovit drobné rybky i do pobřežních mělčin, jinak se drží většinou v hloubce. Je to poměrně náladová ryba a jestli budou candáti při chuti, to nelze nikdy s jistotou předpokládat. Pošmourné dny s nižším tlakem dávají rybáři největší naději. Lovit můžeme pomocí hlubokopotápivých woblerů nebo plandavek a jigů, vedených u dna; účinná je samozřejmě i mrtvá rybka, kterou je třeba vést často opravdu hodně pomalu. Candát se uloví i na rousnice při večerním chytání úhořů.

Bývá aktivní především brzo ráno, přes den ho najdeme spíš v hloubkách a málokdy jeví příliš velký zájem o naše nástrahy, navečer se ale vydává za kořistí i do mělčin, někdy dokonce v hejnu. Na začátku sezóny se můžeme lovu candátů věnovat úspěšně prakticky po celý den, pokud nedochází k výraznějšímu kolísání hladiny nebo velkým výkyvům počasí. Měli bychom mít na paměti, že candát je jedna z nejchoulostivějších ryb a poškodit ho může nejen hodně rychlé vytažení z hloubky, ale i necitlivé odstraňování hlouběji zaseknutého háčku. Proto raději na candáty používám umělé nástrahy, kde je riziko hlubokého pozření minimální. Nepočítáme-li s pravděpodobným záběrem štiky, není zapotřebí ani lanko, zuby candáta nejsou zdaleka tak ostré a překousnutí návazce tudíž nehrozí.

Okoun je všetečný dravec

Když se vydá na lov hejno okounů, většinou o nich během chvilky víme. Dokáží totiž nadělat pořádný rozruch, jakmile se pustí do hejna rybiček nebo je ženou až ke břehu. Protože okouni se na žádném místě nezdržují dlouho, je třeba hned nahodit do bezprostřední blízkosti lovícího hejna. Okouni neloví po celý den, nejčastěji za potravou vyrážejí za úsvitu a aktivita zpravidla netrvá déle než půl hodiny, přes den se pak vydají na lov jen občas. Někdy se nám ale podaří najít odpočívající hejno (pod moly, zakotvenými loďkami, v pařezovce a podobně), potom je lze občas vyprovokovat k záběru i mimo loveckou aktivitu. Na okouny fungují nejlépe menší rotační třpytky, woblery a twistery, ulovit je lze i na plavanou na hnojáčky, žížaly nebo malou živou či vláčenou rybku.

Bolena je opatrný a dobře vidí

Tento dravec patří mezi kaprovité ryby a je pro rybáře občas docela provokativní výzvou. Pohybuje se totiž často u hladiny a jeho přítomnost můžeme objevit i podle hlučného zalovení, kdy stříká voda na všechny strany. I když bolena můžeme pozorovat, jak křižuje řekou, je velmi opatrný, jakmile zjistí rybářovu přítomnost. Proto se musíme co nejlépe krýt, postupovat hodně opatrně a použít poměrně jemné náčiní. Bolen totiž skvěle vidí a pokud na naší nástraze objeví cokoli podezřelého, bude ji prostě ignorovat. Jaké nástrahy tedy použít? Při hladině vedené menší plandavky a woblery mnohdy přinášejí velmi dobré výsledky, stejně jako štíhlé rotačky - důležitý je poměrně rychlý pohyb nástrahy. Větší šanci máme v táhnoucí vodě pod jezem, na stojáku je to často hra nervů, když bolen naše nástrahy sleduje, ale k záběru se nemá. Použít lze i streamery nebo speciální "bolenové peříčko", které nahazujeme nejčastěji pomocí sbirulina.

 

Oblíbené značky

všechny značky