Zkusili jste už lov z bellyboatu?

Rybářské tipy 04.10.2017  |  od Josef Jehlička

Loďka není k dispozici a dohodit na vytoužené místo se prostě nedaří - řešení je ale po ruce. Pokud je na revíru povoleno užití plavidel, snadno si poradíme a nebudeme závislí na nikom dalším. Prostě si pojedeme jednoduše tam, kde to je nejlepší podle nás a nebudeme se muset dohadovat s kolegou, který má jako vždycky silně odlišný názor. Bellyboat snadno složíme do přepravní tašky, přibalíme pár nezbytností a je to. Cože, vy neznáte bellyboat, nebo jen tak vzdáleně z vyprávění a z obrázků? Tak se na něj podívejme trochu důkladněji.

Co je potřeba

Bellyboat je nafukovací plavidlo (pro jednu osobu!) s dostatečnou nosností, většinou kolem 120 až 150 kg, sehnat ale lze i boaty pro ještě "vypracovanější" rybáře. K nafouknutí slouží ruční pumpa, případně kompresorek, který lze zapojit do autozapalovače, dále budeme potřebovat ploutve a brodicí kalhoty. Osobně bych doporučil neoprénové, přece jen nemáme na belyboatu toho pohybu tolik, abychom se dostatečně zahřáli. V létě to jde i bez brodicích kalhot, ale moc bych tohle "hrdinství" nedoporučoval. Pokud plavidlo lehce upustíme, bez problému ho naložíme do kufru u auta i částečně nafouknuté, občas jich takhle vozíme při popojíždějí kolem vody i několik. Pro transport jinak slouží velká přepravní taška, k přenesení na pár desítek nebo stovek metrů stačí připnout popruhy a z plavidla je rázem batoh.

Co si s sebou vezmeme na vodu?

Pro delší pobyt na vodě a lov v místech, kde nebude úplně snadné vystoupit na břeh, se raději vybavíme nějakou limonádou a něčím k zakousnutí, když ryby berou a nechce se nám odejít, přijdou takové zásoby k dobru. Nástrahy, náhradní navijáky a cívky můžeme umístit do velkých postranních kapes, které jsou našity na horní straně bočních plováků, po stranách plavidla najdeme i úchyty se suchými zipy, jimiž lze bezpečně připevnit další sestavené a připravené pruty, abychom mohli bleskově změnit styl lovu. Původně byly bellyboaty vyvinuty pro muškaře a milovníky přívlače, velmi dobře je ale můžeme využít i při lovu na plavanou. Dostaneme se k rákosí, dostatečně daleko od břehu a v případě vázky máme možnost vyprostit vázku i tahem do všech stran, stačí popojet. Vždy je třeba myslet na to, že co jsme si nepřivázali, můžeme snadno ztratit, stejně se to ale občas stane i zkušeným "mazákům". Pro vylovování postačí běžný podběrák, máte-li ale možnost vzít s sebou nějaký větší na delší násadě, rozhodně neváhejte. Vždy je třeba v závěrečné fázi zdolávání dát pozor, abychom se nedostali nohama s ploutvemi do kontaktu s rybou, jinak ji snadno ztratíme. A některé ryby právě tuhle taktiku ovládají přímo skvěle.

Je to vůbec bezpečné?

Na první pohled má leckdo z bellyboatu docela respekt, to je ale vcelku zbytečné. Konstrukce plavidla vychází z několika komor, které jsou nafouknuty samostatně a jedna každá z nich by nás v případě potřeby dokázala udržet na hladině. Nejjednodušší a nejlevnější modely mají dva nafukovací boční plováky, u těch sofistikovanějších jsou řešeny systémem dvou duší v sobě, takže při poškození by došlo stejně jen k částečnému úniku vzduchu. Navíc je často nafukovací (pro větší komfort a současně bezpečnost rybáře) i zádová opěrka a sedačka, také jako samostatné komory. Před rybářem je umístěna bezpečnostní hrazda, kterou při nastupování a vystupování lze uvolnit, mezi nohama je z ní veden bezpečnostní popruh, který se uchytí ke spodní části plavidla. Na hrazdě je navlečena síťka, která slouží k manipulaci s ulovenými rybami (je opatřena mírou) i pro odkládání muškařské šňůry nebo dalších drobností. Bellyboat se používá jen na stojaté vodě, o pohyb se tedy starají naše nohy, opatřené ploutvemi.

Jak se budeme pohybovat

Když jsme do bellyboatu konečně nastoupili, zapnuli bezpečnostní pás a nasadili hrazdu (tyhle úkony provádíme na rovném dně s hloubkou vody lehce nad kolena), pomalu můžeme vyplout. Než se naučíme dojet tam, kam chceme, musíme si osvojit techniku pomalého a přitom efektivního střídavého pohybu nohama, střídáme jednu po druhé a při pohybu vpřed skloníme špičku směrem dolů pro lepší záběr. Není třeba zabírat žádnou velkou silou, výhodou je větší plocha ploutví. Důležité je, abychom si uvědomili, že plujeme vždy směrem dozadu. Kdo umí jezdit na lodičce, bude to mít o hodně jednodušší, princip nabrání a udržení správného směru je vlastně stejný. S určením několika bodů před sebou to brzo zvládneme, ani se nebudeme muset ohlížet. Existují i modely bellyboatů, které jsou opatřeny malými vesly nebo pádlem, toto řešení se ale častěji používá u rybářských katamaranů. Tam se můžeme setkat i se šlapacím pohonem, pomocné motorky nejsou u těchto plavidel povoleny.

Sedět ve vodě nebo nad hladinou?

U bellyboatů se můžeme setkat se dvěma řešeními. Buď rybář sedí poměrně nízko a sedačka je částečně ponořena, nebo sedí na vyvýšené sedačce až nad úrovní hladiny. Každé řešení má své výhody i negativa a ani jedno nelze jednoznačně doporučit nebo naopak zavrhnout. Pokud rybář sedí zčásti ve vodě, má totiž těžiště poměrně nízko a vítr ho nebude příliš snadno "postrkovat" po hladině. Pohyb je ovšem s ohledem na větší ponor a s tím související odpor vody o něco pomalejší a je třeba do něj vložit přece jen o něco víc energie. Při posedu nad hladinou je možnost pohybu usnadněna, rybář díky vyššímu posezu o něco dál dohodí, ovšem zase je snadno ovlivnitelný i slabým větříkem. Ukotvit bellyboat se totiž z mnoha důvodů nedoporučuje. Pevná kotva se snadno zasekne a nakonec by nezbylo, než ji prostě odříznout, pro každou změnu lovného místa by bylo třeba ji vytahovat a hlavně u kotvy hrozí zamotání ryby do kotevního lanka. To platí i o takzvané "padákové kotvě", která funguje na principu jakési "podvodní plachty", udržované na místě odporem vody.

Jen tak na zkoušku

Pokud vás bellyboat zaujal, ale ještě jste se neodhodlali ke koupi, můžete na mnoha revírech tuhle šikovnou rybářskou pomůcku za přijatelný poplatek vyzkoušet, potom si uděláte mnohem přesnější obrázek. Pokud bellyboat vlastní někdo z vašich kamarádů, je to ještě mnohem jednodušší. Své místo si bellyboaty už dávno našly na pstruhových nádržích, v poslední době se s nimi setkáme stále častěji i na jezerech a přehradách se smíšenou nebo mimopstruhovou obsádkou. Možnost rybaření v dříve téměř nedostupných místech, přijatelná cena a snadný transport, to vše mluví jednoznačně ve prospěch bellyboatu.

Oblíbené značky

všechny značky