Jak vybrat mořský a sumcový prut?

Rybářské tipy 27.03.2022  |  od Josef Jehlička

Pokud hledáte ideální mořský nebo sumcový prut, určitě vám přijde vhod tento článek, kde rozebíráme všechny přednosti a radíme jak neprohloupit při jeho koupi.

Prut Kronos Beast české sumcové značky Hell-Cat

Mořské a sumcové pruty

Pruty na moře a pruty, určené primárně k lovu velkých sumců mají mnoho společného a přece se výrazně odlišují. Podívejme se tedy na tyto pruty trochu detailněji a všimněme si jejich typických znaků i provedení. V obou případech se jedná o velmi robustní pruty, schopné poradit si s velkou hmotností nástrahy a při zdolávání obstát v souboji se silným a bojovným soupeřem. Hodně při výběru záleží na zvolené technice, především pak na tom, zda budeme lovit z loďky, z mola nebo ze břehu.

Mořské pruty pro chytání ze břehu

Nebývají zase tak předimenzované, jak bychom si mohli myslet. Úlovky většinou nejsou extrémně velké a záleží nám především na dalekém odhozu spolu s dostatečně razantním zásekem na velkou vzdálenost. Vhodným materiálem na tyto pruty (často označované jako surfové) je především grafit, který je dostatečně lehký a současně odolný a dává prutům možnost odhodit i poměrně těžkou sestavu, složenou ze zátěže a nástrahy.

Tento typ prutů byl navržen speciálně pro lov na plážích a mořském pobřeží, v domácích podmínkách ho můžeme využít i při lovu kaprů na velkých vodách, kde potřebujeme skutečně hodně daleko nahodit. Právě tento typ prutů je vhodný pro zhoršené povětrnostní podmínky, i v silnějšího protivětru s ním totiž nahodíme přesně ke vzdálené bójce nebo na prokrmené místo ve vzdálenosti kolem stovky metrů.

Mořské pruty na chytání z lodi

Na moři často budeme chytat z loďky a potom oceníme robustní mořské pruty s velkou odhozovou hmotností, lovíme totiž i na místech s velkou hloubkou a důkladná zátěž nebo těžký pilker nám usnadní dopravení nástrahy tam, kam potřebujeme. Plný laminát nahradily grafitové kompozity, takže pruty jsou s současnosti mnohem lehčí a velice pevné.

Pro lov na moři se používají ve většině případů pletené šňůry, u nichž je průtažnost minimální, to spolu s dostatečnou délkou prutu umožní spolehlivý a pohotový zásek. Očka mořských prutů jsou poměrně velká a mívají vložku z tvrdochromu nebo z odolné křemíkové slitiny, u některých mořských prutů je koncové očko nahrazeno kladkou s ložiskem. S tímto řešením se setkáme u i multiplikátorových prutů, o nichž bude řeč o kousek dále. Rukojeť je vždy řešena tak, aby umožnila pevné a pohodlné uchopení, souboje s velkými rybami někdy trvají i několik desítek minut.

Při lovu z jedoucí lodě máme pruty často uchyceny ve speciálních držácích, které jsou řešeny tak, aby vyjmutí prutu v případě potřeby bylo dílem okamžiku. Samozřejmostí je i antikorozní úprava proti působení agresivní mořské vody a slaného vzduchu, což výrazně prodlužuje jejich životnost při mořském rybolovu. I poměrně dlouhé pruty jsou nejčastěji jen dvoudílné, navíc spojka bývá opatřena bajonetovou pojistkou nebo jiným bezpečnostním zajištěním proti uvolnění, vysunutí nebo pootočení.

Při mořském rybolovu lovíme často vláčením z lodi nebo za jedoucí lodí, k dalším oblíbeným technikám, patří i vertikálně (svisle) prováděný lov na pilkery. K mořským prutům často patří i zdolávací pás pro dlouhotrvající souboje s velkými rybami, rukojeť prutu k nasazení a uchycení do pásu předem již uzpůsobena. Mořské chytání na nás klade velké nároky co se týče vytrvalosti i dobré fyzičky, není to nic pro sváteční rybáře.

Multiplikátorové mořské pruty 

Tyto pruty poznáme na první pohled, multiplikátor je totiž naviják, která se upevňuje na prut shora, proto i očka jsou umístěna na horní straně prutu. První (vývodní) a koncové očko jsou často opatřeny pro dokonalé vedení šňůry (nebo občas i vlasce) speciálními očky s kladkami, o ohledem na působení maximálního tahu je to velice praktické a efektivní řešení.

Tyto pruty jsou vhodné pro vláčení ze břehu i z lodi, díky dokonalému vyvážení cívky multiplikátoru na kuličkových ložiscích a vyšší hmotnosti nástrahy dosahujeme opravdu dalekých hodů, hodí se i pro svislé vláčení, praktikované především s pilkery a napodobeninami chobotniček.

Multiplikátorové pruty vyšších odhozových kategorií mívají také většinou úpravu proti působené mořské vody a v ní obsažených solí, můžeme je ale využít i na sladké vodě, zejména při lovu kapitálních sumců, případně hlavatek a těch největších štik.

Sumcové pruty 

Jsou určeny k lovu naší největší sladkovodní ryby a na jejich provedení a vypracování to na první pohled také poznáme. Všechno je důkladné a připravené na důkladnou zátěžovou zkoušku, až vytoužený trofejní vousáč konečně zabere.

Pro lov z loďky se používají pruty kratší, abychom se vyhnuli zbytečně složité manipulaci, odhozová zátěž bývá nastavena skutečně vysoko, vždyť při lovu používáme občas nástražní rybky ve velikosti těch, které běžně končí na talíři.

Sumcaři, kteří se na lov této bojovné a specializují, mají většinou ve své výzbroji i pruty pro lov ze břehu, které jsou stejně razantní, ale s ohledem na důrazný zásek bývají ještě o něco delší, s velmi rychlou a tvrdou akcí. Sumcové pruty najdou využití i při lovu dalších trofejních ryb, jsou ale koncipovány především pro chytání největších sladkovodních predátorů. Se sumcem kolem metru si poradíme i s běžným tvrdším prutem, když ale dojde na "lámání chleba" a na druhém konci udice je dvoumetrový mohykán plný energie, prut i rybář podstupují opravdu tvrdou zkoušku.

Stejně jako u prutů pro mořské chytání klademe při výběru hlavní důraz na dokonalé provedení spojky (pruty bývají dvojdílné, občas kvůli snadnějšímu transportu i trojdílné), spolehlivé uchycení navijáku a dostatečně dlouhou, do ruky pohodlně padnoucí rukojetí pro spolehlivé uchopení.

Při lovu velkých sumců jsou v poslední době ze strany zkušených rybářů stále více upřednostňovány pruty, navržené pro použití multiplikátorů. Na sumce se prostě musíme vydat s tou správnou as odpovídající výbavou, jinak bychom se po záběru mohli dočkat zklamání, což by byla jistě škoda. Takže výběru jmenujme potřebnou péči nebo se poraďme s někým, kdo má s tímto lovem už rozsáhlejší zkušenosti.

Mnozí naši rybáři se za velkými sumci vydávají na vyhlášené revíry do zahraničí, potom vše uvedené platí vlastně dokonce dvojnásob, aby výprava přinesla očekávaná výsledek.

Oblíbené značky

všechny značky