Jak vybrat multiplikátor?

Rybářské tipy 27.03.2022  |  od Josef Jehlička

Pokud hledáte ideální multiplikátor, určitě vám přijde vhod tento článek, kde rozebíráme všechny přednosti a radíme jak neprohloupit při koupi.

Zeck Fishing ®

Co je multiplikátor?

Když je řeč o multiplikátorech, měli bychom si uvědomit, že se jedná o zcela odlišnou koncepci, než jaká je používána u smekacích navijáků. Multiplikátor má stabilně umístěnou cívku kolmo k ose prutu a při nahazování se tato cívka otáčí. Navíjecí mechanismus je v tu dobu odpojen a díky dokonalému vyvážení spolu s precizními ložisky dochází k odvíjení vlasce (častěji ale pletené šňůry) vahou nástrahy i případné zátěže.

Multiplikátory jsou známy především jako velké, robustní navijáky pro lov na moři, ovšem můžeme se setkat i s variantou pro sladké vody, vhodnou zejména pro lehkou, střední i těžkou přívlač.

Zda zvolíme šňůru nebo vlasec, závisí na našem výběru, co rybář, to odlišný názor. Pletené šňůry jsou velmi pevné i při minimálním průměru a návin tedy bude dostatečný i na menším multiplikátoru, navíc mají výrazně minimální průtažnost, což při lovu na velkou vzdálenost umožní pohotový a dostatečně důrazný zásek. Vlasec zase svou pružností může pomoci utlumit výpady ryby a pro lov na menší vzdálenost mnoha rybářům víc vyhovuje, vybírejme tedy podle situace a svého uvážení.

Multiplikátor poznáme na první pohled

Že se jedná o multiplikátor, to poznáme okamžitě podle umístění navijáku na prutu. Tento typ se totiž montuje na horní stranu prutu, po té je pomocí oček nebo kladek (rolniček) vedena i šňůra či vlasec. U vláčecích multiplikátorových prutů je často rukojeť opatřena pro nás trochu nezvykle působící opěrkou pro palec. Typickým znakem je i poněkud neobvykle tvarovaná klička s hvězdicí ovládání zdolávací brzdy, u multiplikátorů nechybí ani řadič, který se stará o dokonale vyvážené a rovnoměrné navinutí šňůry nebo vlasce po celé šířce cívky, což je pro daleké odhozy velice důležité.

Velké multiplikátory jsou robustní, kromě mořského rybolovu se stále častěji uplatňují jako skvělý pomocník při lovu těch největších sumců a dalších dravců v kapitální velikosti.

Menší multiplikátory slouží pro přívlač i na sladkých vodách, u nás však zatím nedosáhly zdaleka tak velkého rozšíření, jako je tomu v zámoří, především ve Spojených státech. Multiplikátory si můžeme rozlišit do dvou základních skupin i podle charakteristického tvaru.

Pro mořský rybolov jsou rozšířené hlavně typické válcovité navijáky, pro vláčení na řekách a jezerech slouží většinou multiplikátory ve tvaru kapky nebo vajíčka, u nichž je značná část cívky zakryta (tento typ se označuje často jako "Cast"). Multiplikátory stojí a padají na kvalitních kuličkových ložiscích, bez jejichž bezchybného chodu by nemohly správně fungovat.

Tři brzdy na jednom navijáku?

Je to tak, prakticky každý multiplikátor je skutečně opatřen třemi brzdami, z nichž každá má svůj specifický účel.

Již zmíněná zdolávací brzda je provedena ve tvaru velké hvězdice, umístěné na ose kličky, bývá snadno přístupná a lze ji bez problémů obsluhovat rukou, sloužící jinak k navíjení. Svou plynulostí a jemným nastavením předčí i brzdy na špičkových modelech smekacích navijáků, což je dáno velkou plochou brzdných destiček.

Dále na multiplikátoru najdeme takzvanou pracovní brzdu, zabraňující předbíhání cívky. Ta slouží vlastně k tomu, aby při odhozu nedošlo k roztočení cívky rychleji, než kolik vlasce či šňůry si odebírá letící nástraha. Řešení pracovní brzdy je buď magnetické, nebo odstředivé. I tuto brzdu je pochopitelně možné citlivě nastavit podle hmotnosti použité nástrahy a síly vlasce nebo šňůry.

Některé řady multiplikátorů byly opatřeny i mechanicky ovládanou brzdou, regulovanou při odhozu páčkou, tento systém ale občas negativně ovlivňuje plynulost odhozu, brzdění cívky palcem už naštěstí také patří minulosti.

Jako třetí je na multiplikátoru použita ještě mechanická brzda, jejíž regulaci provádíme u většiny modelů pomocí šroubku, umístěného pod kličkou nebo na opačné straně navijáku. Pokud ji hodně uvolníme, budou náhozy pochopitelně mnohem delší, ale je tu i určité riziko zamotání vlasce nebo šňůry při razantním odhozu. Zpočátku je tedy vhodnější šroubek raději trochu přitáhnout a když po určitém čase dostaneme házení s multiplikátorem správně "do ruky", můžeme postupně nastavení upravovat na stále na menší odpor.

Důležité je mít vždy na paměti, že s multiplikátorem nelze házet švihem, ale vždy tahem.

Mořské multiplikátory mají někdy i LCD displej

Nástup techniky a elektroniky se nevyhnul samozřejmě ani multiplikátorům. Především modely, určené pro chytání na moři bývají často opatřeny přehledným displejem, z něhož můžeme vyčíst délku odhozené šňůry nebo vlasce, zobrazí nám aktuální rychlost navíjení, pro vertikální přívlač a lov s pilkery můžeme navolit i akustický signál na sledování požadované hloubky (tuto funkci využijeme zejména na lodích, vybavených echolotem), najdeme zde i údaje o aktuálním nastavení a funkcích brzdových systémů.

Tento počítač v navijáku nebývá ale přesto nijak komplikovaný a díky intuitivnímu ovládání si s ním poradí i méně zkušený uživatel.

Řadič za nás udělá spoustu práce

Protože k navíjení slouží u multiplikátoru otáčení cívky na hřídeli, je řadič velmi důležitým prvkem. Postará se totiž o zcela rovnoměrné a pravidelné uložení navíjeného vlasce nebo šňůry na cívku tak, aby při odhozu byl odpor jen minimální. Při navíjení se řadič díky šnekovému převodu pohybuje pravidelně směrem vpravo a vlevo, takže závity vlasce jsou uloženy stejnoměrně a navíc křížem přes sebou, což brání současně i nežádoucímu proříznutí utažených závitů směrem do spodních vrstev, stejně funguje i při zdolávání. Během nahazování je řadič samozřejmě nefunkční.

Pomůže občas i elektromotor

Zpřevodování se u multiplikátorů může dost výrazně lišit, od poměrně pomalého (s převodem například) 3:1 až po velmi rychlé (někdy i 6:1). Pro vláčení pomalejších nástrah je vhodný spíš pomalý převod, při lovu na moři, kdy často máme vytaženo z navijáku i více než sto metrů vlasce nebo šňůry ale oceníme pro rychlejší navinutí i značně rychlejší převod.

Pro trolling nebo pilkerování z lodi můžeme použít i elektrický multiplikátor. Stačí ho připojit k běžné autobaterii a zabudovaný elektromotorek vykoná monotónní práci s navíjením za nás. Elektrické navíjení dokáže vyvinout překvapivě velký tah a tak nám občas pomůže i při souboji s opravdu velkými rybami. Rychlost navíjení lze navíc plynule regulovat, často maximální rychlost navíjení přesahuje i hranici 200 metrů za minutu! U multiplikátorů není často možné provést montáž kličky na druhou stranu, proto si nejdříve ověřme, zda nám při umístění nad prutem vyhovuje směr navíjení a ruka, kterou budeme navíjet, pokud by to nebylo ono, poohlédněme se po jiném, nabídka multiplikátorů na našem trhu je opravdu velice obsáhlá a pestrá.

Další články ze série Jak vybrat rybářský naviják:

Oblíbené značky

všechny značky