Jak vybrat náhradní cívku k navijáku?

Rybářské tipy 27.03.2022  |  od Josef Jehlička

Pokud hledáte náhradní cívky k navijáku, určitě vám přijde vhod tento článek, kde rozebíráme všechny přednosti a radíme jak neprohloupit při koupi.

Náhradní cívka Lynx 12000 © Mivardi s.r.o.

Náhradní cívky k navijákům

Protože naviják je přece jen značná investice, vyplatí se k němu mít jednu nebo raději několik náhradních cívek, určitě tímto způsobem můžeme ušetřit nemalou sumu za nákup dalšího navijáku. Největší výhodou je totiž snadná výměna vlasce nebo šňůry za jiný průměr v případě potřeby rovnou u vody bez toho, že bychom s sebou museli nosit další naviják. Cívky jsou mnohem skladnější, o tom jistě nikdo nepochybuje. Podívejme se tedy na dostupnost a praktické využití náhradních cívek k různým typům navijáků.

Proč je ta náhradní cívka mělká?

Ke smekacím navijákům jsou často dodávány náhradní cívky už jako součást balení. Pokud tomu tak je, buďme rádi, jedná se o nespornou výhoda a jistě tyto cívky využijeme. Náhradní cívka není totiž primárně určena jako náhrada za poškozenou původní cívku, k tomu dochází opravdu jen zřídka. Je ovšem jasné, že cívku výrazněji deformovanou nebo dokonce cívku s poškozeným předním (smekacím) okrajem bychom samozřejmě dál už používat neměli, ale při opatrném zacházení a používání vhodného obalu na naviják k takovému problému téměř nedojde. Poškozená přední hrana by mohla způsobit poškození vlasce nebo šňůry, je to velice citlivé místo, v takovém případě se nepokoušejme o nouzové opravy, bez lítosti se jí zbavme.

smekacích navijáků občas používáme (hlavně pro lov na plavanou) velmi tenké vlasce a ten samý naviják přitom chceme využívat i pro další rybolovné metody. Ovšem kromě běžných cívek, které jsou zcela shodné s tou původní, nasazenou na navijáku, se můžeme setkat i s cívkami, které jsou mnohem mělčí. Nejedná se ale o žádný nepodarek nebo o chybu ve výrobě, tahle cívka nám může ušetřit dost peněz za zbytečně dlouhý návin slabého vlasce či šňůry na větším navijáku. Náhradním řešením je použití distanční korkové nebo plastové podložky na jádro cívky, které poslouží stejně. Při pořizování dalších cívek k navijáku se můžeme setkat i s použitím odlišného materiálu, ať už se jedná o kov nebo plast. Pokud je to skutečně správný typ, nedělejme si s tím těžkou hlavu, kovové cívky vypadají na pohled možná pevnější, ale asi byste se divili, co vydrží kvalitní plast. Jen v žádném případě nezkoušejme použít cívku, určenou na jiný typ navijáku nebo ji dokonce nějakým způsobem upravovat a přizpůsobovat, tudy cesta k úspěchu skutečně nevede!

Výměna cívky bývá snadná a rychlá

Výměna cívky u smekacího navijáku je velice snadná, většinou stačí stisknout tlačítko na přední straně a lehce ji stáhneme z osičky. Pokud je k upevnění cívky použita křídlatá matice (s tímto řešením se setkáme spíš u starších modelů s přední brzdou), postupujme při výměně vždy opatrně, aby náhodou nevypadla některá drobná součástka. S tímto trochu nešťastným řešením se ale u moderních navijáků už prakticky nesetkáme.

Pokud je cívka na boční straně pláště opatřena plastovým klipem, můžeme ho při uložení nebo transportu cívky použít k zachycení konce vlasce nebo šňůry, aby nedošlo k samovolnému odvíjení. Tento klip lze využít i pro zachycení vlasce nebo šňůry při lovu na položenou (především při nastražení mrtvé rybky), po záběru ryba může s nástrahou poodjet, aniž by ucítila podezřelý odpor a čihátko nebo hlásič nám přitom spolehlivě záběr signalizují. Ovšem mnohem lépe se pro tento účel osvědčují moderní navijáky s volnoběžnou brzdou (baitrunnerem), které umožňují navíc i nastavit citlivě odpor při odvíjení.

Při výběru navijáku bychom rozhodně měli věnovat pozornost počtu přiložených cívek nebo jejich dostupnosti, proto je vhodné zaměřit se raději na osvědčené a zavedené značky.

V čem se náhradní cívka může lišit

Někdy jsou další dodávané cívky záměrně výrobcem odlišeny barvou nebo potiskem, což oceníme kvůli lepšímu přehledu o navinutých vlascích. Označení nálepkou ze spodní strany nebo na boku je sice také řešením, ale taková značka se může uvolnit a potom bychom měli v navinutých náhradních cívkách zbytečný zmatek. K uložení náhradních cívek s různými náviny se výborně hodí praktické zásobníky, kam lze přehledně uložit i několik cívek a často po skončení lovu také naviják. Musíme totiž pečlivě dbát na to, abychom nevložili do navijáku cívku s nějakou (byť téměř nepatrnou) nečistotou, převodový mechanismus je třeba udržovat v co největší čistotě.

Náhradní cívky pro muškařské navijáky

Muškaři využívají náhradní cívky velmi často, pořízení samostatné vyměnitelné cívky je totiž pro ně zaprvé značnou úsporou (rozdíl v ceně mezi kompletním muškařským navijákem a náhradní cívkou bývá opravdu výrazný), navíc potřebují často mít u sebe několik různých šňůr pro případ změny stylu lovu. A "přehazovat" u vody muškařskou šňůru, to není opravdu nic, oč by člověk stál.

Velice praktickým řešením jsou výměnné plastové cívky neboli kazety(označované jako "cartridge"), které pořídíme za opravdu nízké ceny, jsou dobře uskladnitelné v některé z početných kapes muškařské vesty nebo v pstruhařském košíku a jejich výměna je dílem okamžiku.

Náhradní cívky pro multiplikátory běžně dostupné nebývají, výměnu u vody na tomto typu navijáku zpravidla neprovádíme. Pokud by k poškození cívky skutečně došlo, je třeba obrátit se na odborný servis nebo přímo na výrobce.

Další články ze série Jak vybrat rybářský naviják:

Oblíbené značky

všechny značky